Και τρίτο «όχι» για το πλωτό φωτοβολταϊκό από ΤΕΡΝΑ στη λίμνη Πουρναρίου, αυτή τη φορά ύστερα από γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Περιφέρειας Ηπείρου.
Την εισήγηση έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής, αντιπεριφερειάρχης Βασίλειος Γοργόλης, ο οποίος κατά πρώτον αναφέρθηκε στην κάλυψη της τεχνητής λίμνης που, όπως είπε, είναι 18.233 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μιλώντας για το πλωτό φωτοβολταϊκό είπε ότι στην περίπτωση που συμβεί θα καλύψει έκταση 1.075 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τουτέστιν θα καταλάβει το 5,9% της λίμνης.
Απ’ ότι φαίνεται ο Β. Γοργόλης πήγε καλά διαβασμένος στην συνεδρίαση, αν λάβουμε υπόψη, τα στοιχεία που παρέθεσε. Καταρχάς είπε ότι η λίμνη καθώς η παρόχθια περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής και πρόσθεσε: «Η κάλυψη ενός µεγάλου µέρους της λίµνης από τα φωτοβολταϊκα πάρκα θα δηµιουργήσει πρόβληµα στον βυθό µε τις εκατοντάδες τσιµεντένιες ή µεταλλικές βάσεις καθώς και τις αγκυρώσεις αυτών οι οποίες δύναται να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στους ενθικούς οργανισμούς και στα ενδιαιτήματα των υδρόβιων οργανισμών τόσο στο βυθό όσο και στην παρόχθια ζώνη».
Κι ακόμα ότι: «Με την δημιουργία του εκτιμάται ότι θα επηρεασθεί σε μεγάλο βαθμό το μικροκλίμα της περιοχής τόσο εντός της λίµνης όσο και εκτός αυτής, σε ότι αφορά την ημερήσια διακύμανση της θερμοκρασίας, την εκτιμώμενη αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων, την εκτιμώμενη αύξηση των ποσοστών της υγρασίας στην περιοχή της λίμνης από τη μείωση της εξατμισοδιαπνοής που θα προκύψει από την κάλυψη μεγάλου μέρους της επιφάνειας, ενώ είναι πιθανή η εναλλαγή και διαφοροποίηση των εποχών στην ευρύτερη περιοχή».
Χωρίς βεβαίως να παραλείψει την αλλαγή στην αισθητική του τοπίου.
Αρνητική, λοιπόν, η γνωμοδότηση, που ευχή και ελπίδα είναι να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ