ΝΕΑ τροπή παίρνει το πολύπαθο έργο που αφορά την «βελτίωση και άρση επικινδυνότητας παράκαμψης Αθαμανίου και οδικός άξονας Αθαμανίου – Θεοδωριάνων», καθώς μετά την διάλυση της εργολαβίας από την ανάδοχο εταιρεία «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΑΤΕΒΕ» και την έγκρισή της από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τις διαδικασίες για τις υπολειπόμενες εργασίες αναλαμβάνει ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων.
Η έγγραφη πρόταση του Δήμου για επιστροφή των αρμοδιοτήτων ανάθεσης, εποπτείας και επίβλεψης των υπολειπόμενων ερ- γασιών έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Από την πλευρά του διαβεβαιώνει με απαντητικό του έγγραφο ότι θα συνεχίσει την χρηματοδότηση των εργασιών από το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), εντασσόμενο στη ΣΑΝΑ 471. Κι αυτό θα συμβεί λαμβάνοντας υπόψη τους 11 λόγους που παρέθεσε ο Δήμος Κεντρ. Τζουμέρκων. Ανάμεσα σ’ αυτούς, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται το αίτημα επιχορήγησης ύστερα από την πρόθεσή του να αναλάβει την αρμοδιότητα για την δημοπράτηση και εκτέλεση των υπολειπόμενων εργασιών, καθώς και τα στοιχεία τεκμηρίωσης διοικητικής, επιχειρησιακής και χρηματοοικονομικής ικανότητας.
Το ίδιο υπουργείο αναφέρεται, επίσης, στο ιστορικό του έργου έως ότου κηρύχθηκε έκπτωτος ο μέχρι πρότινος ανάδοχος, ενώ υπό- ψη του έλαβε ταυτόχρονα την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως την 1η Μαΐου 2024 μετά από απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζει το γεγονός ότι κατά τους χειμερινούς μήνες πλήττεται από έντονα καιρικά φαινόμενα, οπότε καθίσταται αναγκαίο να συνεχιστεί και ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό το έργο, προκειμένου να διατηρηθεί η οδός από Αθαμάνιο έως Θεοδώριανα ανοιχτή και ασφαλής για την κυκλοφορία.
Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή έκανε δεκτές τις αναφορές όχι μόνο του Δήμου αλλά τόσο των βουλευτών Άρτας Γιώργου Στύλιου (ΝΔ) και Όλγας Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ), όσο και φορέων της περιοχής που εξέφρασαν την αναγκαιότητα συνέχισης των εργασιών.
Πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής
Περαιτέρω σημειώνεται ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ήτοι Διεύ- θυνση Οδικών Υποδομών και η Ειδική Υπηρε-σία Δημοσίων Έργων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, θα παραδώσουν στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων πλήρη στοιχεία της εργολαβίας για τις ακολουθούμενες ενέργειες υλοποίησης και ολοκλήρωσης της προγραμματικής σύμβασης.
Προς το σκοπό αυτό θα συνταχθεί σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής (με συνημμένη την τελική επιμέτρηση εργασιών), που θα υπογραφεί από την προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και από εκπρόσωπο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, που θα οριστεί με απόφαση του δημάρχου Χρήστου Χασιάκου.
Τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο το οποίο εκδόθηκε στις 29 Απριλίου και με το οποίο την διαδικασία της δημοπράτησης αναλαμβάνει πλέον ο Δήμος, υπογράφονται από τον υπουρ-γό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, άρα υπάρχει και η επίσημη «βούλα».
Εκτίμηση για συντόμευση
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον δήμαρχο Χρήστο Χασιάκο επιβεβαίωσε τη νέα εξέλιξη, η οποία αποτελεί μια καλή λύση ώστε να αρθούν τα εμπόδια για την ολοκλήρωση του έργου που βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της περιοχής.
Ο κ. Χασιάκος μάς είπε ακόμα ότι αναμένεται το τεχνικό δελτίο ώστε να προχωρήσει η μελέτη και εν συνεχεία η δημοπράτηση. Ο ίδιος εκτιμά ότι ο χρόνος έως την δημοπράτηση θα είναι σύντομος, κάτι που εν πολλοίς εξαρτάται και από τους χειρισμούς του Δήμου. Ερωτηθείς για τον προϋπολογισμό, απάντησε ότι δεν έγινε γνωστός και πως από την Δημοτική Αρχή θα διατυπωθεί αίτημα για παραπάνω από 3 εκατ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ