Προγράμματα στους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων υλοποίησε το πρώτο τρίμηνο του 2024, ύστερα από αίτημα των σχολείων, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Άρτας, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε ενημέρωση – ευαισθητοποίηση στους εκπαιδευτικούς.
«Στόχος των προγραμμάτων και των συναντήσεων – τονίζεται σε ανακοίνωση Τύ- που του Κέντρου – ήταν η ψυχική, η πνευματική και η κοινωνική κινητοποίηση των εφήβων μέσα από διαδρομές και ασκήσεις της σκέψης, της γλώσσας και του συναισθήματος.
Τα προγράμματα μέσα από την επεξεργασία προτεινόμενων ενοτήτων έδωσαν την δυνατότητα στους μαθητές να εξετάσουν την εικόνα που έχουν σχηματίσει για τον εαυτό τους, να νοηματοδοτήσουν τις εμπειρίες τους, να αναρωτηθούν για την συμπεριφορά τους και να σκεφτούν την εικόνα που θα ήθελαν να έχουν μελλοντικά.
Το υλικό των βιωματικών προγραμμάτων υλοποιήθηκε με βάση τα χαρακτηριστικά και τις συναισθηματικές δυσκολίες των εφήβων 13 έως 17 ετών.
Για την επεξεργασία της θεματολογίας χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές ενεργητικής μάθησης (ελεύθερος συνειρμός, δραματοποίηση, παίξιμο ρόλων, εργασία σε μικρές ομάδες, ανάγνωση ιστοριών, συζήτηση ανοιχτά στην ολομέλεια). Η θεματολογία στο 1ο γυμνάσιο (Α’ τάξη, τρία τμήματα), Μουσικό Γυμνάσιο (Α’ τάξη, δύο τμήματα) και γυμνάσιο Νεοχωρίου (Α’, Β’, Γ’ τάξη) ήταν: Πρόληψη σχολικού εκφοβισμού «Ζούμε μαζί – Μιλώντας για τον σχολικό εκφοβισμό», «Κατανοώντας την επιθετική συμπεριφορά – τύποι – είδη συμπεριφοράς – ενσυναίσθηση».
Η θεματολογία στο 3ο γυμνάσιο (Β’ τάξη, τρία τμήματα), λύκειο Κομποτίου (Α’ τάξη, δύο τμήματα και Β΄ τάξη δύο τμήματα), ήταν η εξής: Πρόληψη των εξαρτήσεων «Αντιμετωπίζοντας τα αίτια εξαρτήσεων – προστατευτικοί παράγοντες» και «Παιχνίδια και διαδίκτυο».
Σε 3ο λύκειο (Γ’ τάξη, τρία τμήματα), λύκειο Νεοχωρίου (Α’, Β’, Γ’ τάξη), λύκειο Κομποτίου (Γ’ τάξη, δύο τμήματα), Μουσικό Γυμνάσιο (Γ’ τάξη, δύο τμήματα) και γυμνάσιο Νεοχωρίου (Α’, Β’, Γ’ τάξη) η θεματολογία ήταν η ακόλουθη: Πρόληψη και ψυχική υγεία. «Η παλέτα των συναισθημάτων – θετικά στοιχεία – ενίσχυση της αυτοεκτίμησης», «Σεξουαλική αγωγή», «Ρατσισμός και διαφορετικότητα», «Μιλάμε για τις πανελλήνιες».
Στο σύνολό τους τα προγράμματα παρακολούθησαν 434 μαθητές και μαθήτριες. Υπεύθυνες των προγραμμάτων ήταν τα επιστημονικά στελέχη του Κέντρου: Θεοδοσία Κομηλάγιου (κοινωνιολόγος), Μαρία Μπακέλα (κοινωνική λειτουργός) και Σπυριδούλα Σπυριδούλα (κοινωνική λειτουργός)».
Με ανακοίνωσή του το Κέντρο Πρόληψης ευχαριστεί θερμά τους διευθυντές των γυμνασίων και λυκείων Νεοχωρίου, Κομποτίου, Μουσικού Σχολείου, 1ου και 3ου, το Σύλλογο των Εκπαιδευτικών για την έμπρακτη στήριξή τους και τους μαθητές για την άψογη συμμετοχή τους σε όλη την διάρκεια του προγράμματος.

Και βιωματικό εργαστήριο για γονείς και μαθητές

Μετά από αίτημα της προϊσταμένης του νηπιαγωγείου Μαργαρίτας Ασημακοπούλου προς το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Άρτας, ολοκληρώθηκε το βιωματικό εργαστήρι με γονείς μαθητών του νηπιαγωγείου και της Α΄ τάξης του δημοτικού σχολείου Αγίου Δημητρίου Πέτα.
Θέμα του εργαστηρίου αποτέλεσε: «Πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου στην πορεία του προς την αυτονομία» και στόχος ήταν να συνειδητοποιήσουν οι γονείς πώς ο τρόπος που επικοινωνούμε μπορεί να διευκολύνει ή να περιορίζει τη σχέση που δημιουργούμε με το παιδί μας.
Αφορμή για την υλοποίηση του εργαστηρίου στους γονείς ήταν η παρέμβαση στους μαθητές του νηπιαγωγείου και στους μαθητές της Α΄ τάξης σε συνεργασία με τις νηπιαγωγούς και με την εκπαιδευτικό της Α΄ τάξης για την στήριξη των μαθητών στην μετάβασή τους από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό.
Με ανακοίνωσή του το Κέντρο Πρόληψης ευχαριστεί τους γονείς για την συμμετοχή τους, καθώς και την αναπληρώ- τρια διευθύντρια του δημοτικού σχολείου, τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών και Γονέων του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου για την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση στην υλοποίηση της παρέμβασης. Ευχαριστεί, επίσης, θερμά την προϊσταμένη του νηπιαγωγείου για την πρόσκληση, την διαχρονική συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης και την υποστήριξη καινοτόμων δράσεων στο νηπια- γωγείο.
Υπεύθυνη του εργαστηρίου ήταν το επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης Μαρία Μπακέλα, κοινωνική λειτουργό.

Υπογράφει ο επιστημονικός υπεύθυνος Θεόδωρος Οικονομίδης, παιδοψυχίατρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ