Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας δεν έχουμε κράτος δικαίου. Τα παραδείγματα πολλά. Ομολογημένες μέσα στη Βουλή οι παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ πολιτικών προσώπων, αποδεδειγμένες έπειτα από ένα χρόνο αλλοιώσεις και αποκρύψεις στοιχείων στον χώρο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών και τόσα άλλα που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Συνεπώς η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εναντίον της χώρας μας είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Μια τέτοια απόφαση, όμως, εναντίον χώρας – μέλους της ΕΕ και της Ευρωζώνης, όπως είναι η Ελλάδα, θα ήταν σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο αν λαμβάνονταν από ευρωβουλευτές που έχουν κατά τη λαϊκή μας έκφραση καθαρή τη φωλιά τους. Δυστυχώς για την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών υπήρξε σκανδαλώδης απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την οποία κουκουλώθηκαν οι κρυφές συμφωνίες της Προέδρου της Επιτροπής, Γερμανίδας, Ούρσουλας φον ντε Λάιεν, με τον εκπρόσωπο της φαρμακευτικής εταιρείας Phizer, Έλληνα, κτηνίατρο, κ. Μπουρλά για τα εμβόλια του Covid 19.
Η ψηφοφορία έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλια στις 17 Ιανουαρίου 2024 και υπέρ του κουκουλώματος ψήφισαν 349 ενώ εναντίον 264. Έμαθαν άραγε οι Έλληνες πολίτες τι ψήφισαν οι ευρωβουλευτές μας; Πώς να το μάθουμε αφού τόσο τα Ελληνικά όσο και τα ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης δεν ανέφεραν το παραμικρό! Για ενημέρωση των αναγνωστών μας σημειώνω ότι η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου έβαλε ταφόπλακα στη δημοσιο- ποίηση των συμβάσεων που είχε κάνει η Κομισιόν υπό την Ούρσουλα φον ντε Λάιεν με τη Phizer και άλλους φαρμακευτικούς κολοσσούς για εμβόλια αξίας 13 δισεκατομμυρίων ευρώ! Ακόμη η πλειοψηφία ψήφισε να μην δουν το φως της δημοσιότητας τα sms που αντάλλαξαν η φον ντε Λάιεν με τον εκπρόσωπο της Phizer κ. Μπουρλά. Και φυσικά ούτε ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα όταν «απέκρουσε» την απόφαση κατά της χώρας μας, αφού η κ. Ούρσουλα είναι του Λαϊκού κόμματος και φίλη του πρωθυπουργού μας. Θυμίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε φιλοξενήσει το περασμένο καλοκαίρι στα Χανιά την κ. φον ντε Λάιεν για διακοπές!
Το κουκούλωμα πέρασε εντελώς ύπουλα και πονηρά μέσα σε μια παράγραφο για την έγκριση της «ετήσιας έκθεσης δραστηριοτήτων του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή κατά το 2022», όπως επιγράφεται. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε τα πεπραγμένα της διαμεσολαβήτριας Έμιλι Ο Ράϊλι, στην πολυσέ- λιδη έκθεση της οποίας αναφέρεται ότι, μεταξύ των άλλων, ασχολήθηκε αυτή και με την καταγγελία για κρούσμα κακοδιοίκησης αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή χειρίστηκε την αίτηση δημόσιας πρόσβασης στα γραπτά μηνύματα που αντάλλαξε η πρόεδρος της Επιτροπής με τον διευθύνοντα σύμβουλο της φαρμακευτικής εταιρείας Phizer.
Στο δια ταύτα, το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει την ετήσια έκθεση για το 2022 που υποβλήθηκε από την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια όπου στην παράγραφο 21 «αναγνωρίζει την έρευνά της σχετικά με το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν εντόπισε και ως εκ τούτου δεν αξιολόγησε το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης των γραπτών μηνυμάτων που αντάλλαξε η πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας σχετικά με την αγορά εμβολίου κατά του Covit 19». Με απλά λόγια τα ένοχα sms εξαφανίστηκαν, η Ούρσουλα φον ντε Λάιεν που ισχυρίστηκε ότι τα είχε δήθεν διαγράψει από το κινητό της δεν υποχρεώνεται να τα εμφανίσει, όπως δεν υποχρεώνεται και ο κ. Μπουρλά και έτσι τα κρίσιμα στοιχεία της συναλλαγής μαζί με τα υπογραφέντα συμβόλαια δεν πρόκειται ποτέ να αποκαλυφθούν από τους ενόχους του σκανδάλου.
Σημειώνω για την ιστορία ότι το όλο θέμα αποκάλυψαν οι New York Times τον Απρίλιο του 2021. Τρεις μήνες αργότερα δημοσιογράφος της εφημερίδας ζήτησε από την Επιτροπή πρόσβαση στα γραπτά μηνύματα, τα έγγραφα και τα συμβόλαια που αναφέρονται στο άρθρο.
Η Επιτροπή απάντησε ότι «δεν εντόπισε μηνύματα κειμένου» και επανέλαβε ότι δεν διαθέτει πρόσθετα έγγραφα. Πάντως οι New York Times έχουν αποφασίσει να οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα Δικαστήρια για την άρνηση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα κειμένου μεταξύ φον ντε Λάιεν και κ. Μπου- ρλά, υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν έχει νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα μεταξύ των ανωτέρω, τα οποία θα μπο- ρούσαν να περιέχουν πληροφορίες για την αγορά των εμβολίων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Μετά, όμως, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα δεν πρόκειται να γίνει τίποτε.
Αυτή είναι η διαφάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Μπορεί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κάνει με φαρμακευτικές εταιρείες συμβάσεις δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς να δίνει στη δημοσιότητα τις συμβάσεις αυτές και τα sms που αντάλλαξε με τους επικεφαλής των εταιριών; Αυτό είναι το Ευρωπαϊκό κεκτημένο; Να κουκουλώνουμε δηλαδή παρανομίες τέτοιου είδους, διότι διαθέτει το Λαϊκό κόμμα και με κάποιους άλλους «συμμάχους» την πλειοψηφία; Η αδιαφάνεια και η μη χορήγηση στοιχείων που μπορεί να αποκαλύψουν ατασθαλίες, παρανομίες και μίζες επικροτείται; Τότε να την ψηφίσουν και πάλι την κ. Ούρσουλα στη θέση που κατέχει σήμερα για να συνεχίσει το… αδιαφανές έργο της.
Δίνω στη δημοσιότητα μία φωτογραφία με τους «πρωταγωνιστές» των συμβάσεων εναγκαλισμένους και περιχαρείς για το «ευγενές» έργο που έφεραν εις πέρας. Κάτω από την πρώτη φωτογραφία θα έβαζα λεζάντα το λεχθέν υπό Μένιου Κουτσόγιωργα «Δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε» (σσ κατά της Ελλάδας εφόσον εσείς κύριοι Ευρωπαίοι είστε στο βούρκο της ανομίας) και στη δεύτερη θα έβαζα λεζάντα το λεχθέν υπό Θεόδωρου Πάγ- καλου αντεστραμμένο «Δεν τα φάγαμε μαζί» (σσ γι’ αυτό και δεν πανηγυρίζουμε).
Έχουν άραγε καταδικαστεί κατά έναν αδυσώπητο τρόπο οι μικροί και οι αδύνατοι να υποτάσσονται στους μεγάλους και δυνατούς και όταν δυσανασχετούν να εξοντώνονται με διάφορους τρόπους, φανερούς, κρυφούς, ιδίως οικονομικούς; Σε τι διαφέρουν οι Ευρωπαίοι που πέρασαν την απαλλαγή της φον ντε Λάιεν μέσα από την Έκθεση Δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Μεσολαβητή από την κατάθεση τροπολογιών των βουλευτών της ΝΔ στις 2 τα ξημερώματα που δεν υπάρχει κανένας στο Κοινοβούλιο για να αντιδράσει;
*Ο Γιώργος Χαλκιάς είναι
επίτιμος δικηγόρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ