ΚΙ όμως το ζούμε κι αυτό ως απότοκο της διαταγής των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Η διαταγή προς τους διοικητές των στρατοπέδων ανά την Ελλάδα είναι ρητή και κατηγορηματική: Σχηματίστε αντιπυρικές ζώνες σε πλάτος 20 μέτρων περιμετρικά εντός αυτών και 100 μέτρων εκτός.
ΟΤΑΝ αναφέρονται σε αντιπυρικές ζώνες εννοούν προφανώς ότι καλούνται να κόψουν δέντρα γιατί πώς αλλιώς μπορούν να δημιουργηθούν;
ΤΟ βλέπουμε, άλλωστε, στην περίπτωση του στρατοπέδου Άρτας επί του λόφου Περάνθης, στο οποίο μπήκε ήδη πριόνι απογυμνώνοντας μέρος της δασικής έκτασης, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις, όχι όμως στο βαθμό που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την οικολογική καταστροφή.
ΤΑ δάση – λένε οι επιστήμονες – αποτελούν το οξυγόνο κάθε περιοχής που έχουν την τύχη να την περιβάλλουν και η πόλη της Άρτας και έχει αυτό το προνόμιο.
ΟΙ πληροφορίες μας αναφέρουν ότι τα δύο υπουργεία δεν περιορίστηκαν απλά στην έγγραφη διαταγή αλλά καθίστανται φορτικά στην αξίωση μέσω συνεχών τηλεφωνημάτων.
ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ να αποσείσουν από πάνω τους κάθε ευθύνη στην περίπτωση που ό μη γένοιτο ξεσπάσει πυρκαγιά, βρίσκουν ως προσφορότερο μέτρο την εξαφάνιση των δέντρων, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά το λεχθέν «εκεί που σταματάει η λογική, αρχίζει ο στρατός»!
ΛΕΤΕ δηλαδή και δεν υπάρχουν άλλα τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν στο πλαίσιο της πρόληψης!
Ο πρώην θεματικός αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Βαρέλης που διετέλεσε επί σειρά ετών διοικητής του στρατοπέδου Άρτας, ήταν ο πρώτος που αντέδρασε απέναντι στην συγκεκριμένη διαταγή και μάλιστα δημοσίως, κάτι που ιδιαιτέρως τον τιμά.
«ΔΕΝ γνωρίζω με ποια λογική και με βάση ποια μελέτη διατάχθηκε η καθολική υλοτομία» διερωτάται ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι επί των ημερών του ως διοικητής γίνονταν μεν καθαρισμός και αποψίλωση αλλά ποτέ δεν πέρασε από την σκέψη η κοπή των δέντρων, πλην εκείνων που υποδεικνύονταν από το Δασαρχείο καθώς θεωρούνταν επικίνδυνα για άλλους λόγους κι όχι για τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
Η διαταγή εμπεριέχει ακρότητες και για τον επιπλέον λόγο ότι είναι οριζόντια, δεν λαμβάνει δηλαδή υπόψη τις ιδιαιτερότητες όπως για παράδειγμα αυτή του στρατοπέδου Άρτας, γύρω από το οποίο υπάρχουν δρόμοι που από μόνοι τους δημιουργούν αντιπυρική ζώνη.
ΜΙΛΩΝΤΑΣ επιπλέον για το απευκταίο θεωρούν αλήθεια ότι η κοπή δέντρων σε πλάτος 20 μέτρων περιμετρικά στο εσωτερικό του στρατοπέδου μπορεί να σταματήσει τη φωτιά;
ΕΙΔΙΚΟΙ δεν είμαστε, όμως παράλληλα με τους κρουνούς πυρόσβεσης στα κατεξοχήν επίμαχα σημεία σε συνδυασμό με τις περιπολίες, είναι από τα μέτρα που δύναται να συμβάλλουν στην πυροπροστασία.
ΤΗΝ πάτησαν, όμως, πέρυσι στο Βόλο με τη μεγάλη πυρκαγιά στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου και φέτος καταφεύγουν στο έσχατο μέσον με διαταγή για κοπή δέντρων.
ΚΟΝΤΟΛΟΓΙΣ θυσιάζουν δασικές εκτάσεις για να αποφύγουν το πολιτικό κόστος!
ΑΝΤΙ να τις προστατεύουμε με κάθε τρόπο βάζουμε μόνοι μας… φωτιά στα πριόνια κι όποιο δέντρο πάρει ο χάρος… τότε να τα κόψουμε όλα για να σταματήσει μια και καλή ο πονοκέφαλος των πυρκαγιών!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ