ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ την εβδομάδα των Παθών του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, με το βλέμμα, ωστόσο στον οβελία. Νομίζουμε ότι δεν συνάδει. Να μην χαθεί η κατανυκτική ατμόσφαιρα των ημερών πίσω από τον καταναλωτισμό και το εμπόριο. Άλλωστε δεν σταυρώθηκε γι’ αυτό. Να γιορτάσουμε μεν την Ανάσταση, μην πέσουμε όμως στην παγίδα των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών που τέτοιες μέρες στρέφουν μονίμως τις κάμερες στη Βαρβάκειο αγορά, σε εμπορικά καταστήματα και ζαχαροπλαστεία. Τον Σταυρό του Μαρτυρίου σήκωσε ο Ιησούς στην πλάτη κι όχι τα αμνοερίφια που δείχνουν οι τηλεοράσεις να μεταφέρει το χριστεπώνυμο πλήρωμα!

ΕΙΝΑΙ καλό, από την άλλη, που αρχίζουν ήδη να καταφθάνουν ετεροδημότες για να γιορτάσουν το Πάσχα στην πόλη και τα χωριά. Και πολύ καλύτερα, βέβαια, που ανάμεσά μας θα βρεθούν επισκέπτες που θέτουν ως προορισμό την Άρτα. Όπως τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος η πληρότητα σε ξενοδοχεία και ξενώνες πλησιάζουν το 100%. Βάλτε ψηλά τον πήχη της φιλοξενίας.

ΕΥΤΥΧΩΣ, εν τω μεταξύ, που υπάρχουν Σύλλογοι και φορείς, οι οποίοι φροντίζουν ώστε να διατηρούνται τα έθιμα. Όπως για παράδειγμα ο Σύλλογος Φίλων Ιερού Βυζαντινού Ναού Αγίας Θεοδώρας, ο οποίος αύριο Μεγάλη Πέμπτη αναβιώνει το έθιμο της Μεγάλης Φωτιάς, ενώ 11 το βράδυ της ίδιας ημέρας θα στολίσει τον επιτάφιο με τον παραδοσιακό τρόπο πέταλο – πέταλο. Αξίζει να το δείτε.

ΟΠΩΣ επίσης το «βάψιμο αυγών» στην πλατεία της γειτονιάς Αγίου Νικολάου αύριο Μεγάλη Πέμπτη, σε εκδήλωση που διοργανώνουν Δήμος Αρταίων και οι ενορίτες στις 11 το πρωί. Το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας προκαλεί συνάμα και η αναβίωση του εθίμου «Σπάσιμο κανατιών και πιάτων» το Μεγάλο Σάββατο 10 το πρωί, στο ύψος του ιστορικού Δημαρχείου. Και μη ξεχνάμε ότι η αναβίωση αυτή αποτελεί έργο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, το οποίο καλώς αντιγράφεται από τη νυν.

ΚΑΛΩΣ, ταυτόχρονα, διατηρείται ο γενικός τίτλος των εκδηλώσεων «Βυζαντινή Εβδομάδα» δίνοντας την ευκαιρία, κυρίως στους επισκέπτες, να ανακαλύψουν την προέλευσή μας. Και την παράδοση φυσικά, γιατί ετούτος ο τόπος έχει ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ας μην το ξεχνάμε ποτέ.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ, μέσα σε όλα τα άλλα, είναι και η περιφορά των επιταφίων την Μεγάλη Παρασκευή. Όσοι, πέραν ημών, την έζησαν, έχουν να το λένε. Κατανυκτική ατμόσφαιρα σαν και δαύτη σπανίως συναντάται στην Ελλάδα. Ο συνδυασμός των Παθών του Κυρίου με τα παθήματα που ενίοτε – διαχρονικά – εκπέμπονται μέσω ευρηματικών και έξυπνων μηνυμάτων σε επιτάφιους ενοριών, κάνει τη μεγάλη διαφορά. Του ναού Παντοκράτορος πάντως έχει γράψει ιστορία ως προς αυτό.

ΚΑΙ πάμε τώρα στα του Δήμου Αρταίων, μένοντας στη δεύτερη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής την περασμένη Παρασκευή (έχει θεσπιστεί με νόμο να διεξάγεται κάθε δύο μήνες). Θα μπορούσε να αποτελεί κορυφαία διαδικασία, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα αφήνονταν να διατυπώνεται ελεύθερα η έκφραση απόψεων και της αντιπολίτευσης. Γιατί το λέμε; Διότι είναι πολύ σοβαρό αυτό που καταγγέλλει με επίσημη δήλωσή του ο πρώην δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης…

ΜΕ αφορμή, λοιπόν, την δεύτερη λογοδοσία κάνει λόγο για «έλλειμμα δημοκρατίας στο Δημοτικό Συμβούλιο» και πως «δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στην αντιπολίτευση», συμπληρώνοντας: «Και αυτή η τραγική κατάσταση, αυτό το θέατρο του παραλόγου έχει ονοματεπώνυμο: Κώστας Πατήλας». Θα έχει πολύ ενδιαφέρον πάντως μια απάντηση ως προς αυτό του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Διότι δεν είναι πρόεδρος μόνο του 46,56% που έλαβε η πλειοψηφία. Είναι πρόεδρος στο όλον Δημοτικό Συμβούλιο…

ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ του ποσοστού 40,17% που έλαβε ο συνδυασμός «Αρτινών Συνεργασία», του 8,48% της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον Στράτο Καλλώνη, καθώς και του 4,79% της «Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής» με επικεφαλής την Βάσω Αμπελογιάννη. Κυρίως όμως η ελεύθερη έκφραση πρέπει να είναι ανεμπόδιστη ώστε να διαμορφώνει άποψη επί των δημοτικών πεπραγμένων η τοπική κοινή γνώμη. Διότι αυτή εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΚΑΝΕΝΑΣ, μα κανένας, συνακόλουθα, δεν δικαιούται να υποτιμά το ρόλο της αντιπολίτευσης, καθώς η απουσία της και το χειρότερο η φίμωσή της συνιστά ακρωτηριασμό της δημοκρατίας. Στην περίπτωση που συμβαίνει οδηγούμαστε αλλού… Να μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι κατά τα παρελθόν παρατάξεις κατηγορήθηκαν για έλλειμμα αντιπολίτευσης, αφήνοντας την συμπολίτευση να παίζει σ’ άδειο γήπεδο. Δεν χαίρονται μόνο οι πολίτες όταν γίνεται δυναμική αλλά και με προτάσεις αντιπολίτευση. Το ίδιο νομίζουμε ότι πρέπει να αισθάνεται και η παράταξη της πλειοψηφίας, διότι έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να αναδείξει (και μέσω των συγκρίσεων) το έργο της. Και πολύ περισσότερο βέβαια όταν έχει πράγματι να παρουσιάσει.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ αναμένεται να προκαλέσει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να ασκούν έργο στο ΕΣΥ. Δηλαδή να μετέχουν στην λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, να διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στα νοσοκομεία, να κάνουν διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις κλπ, πέραν του τακτικού ωραρίου. Με δυό λόγια μπάσιμο από την πίσω πόρτα των ιδιωτών γιατρών. Κι ύστερα κατηγορούν κάποιοι τους συνδικαλιστικές για υπερβολές όταν αναφέρονται στην επιχείρηση για παράδοση των νοσοκομείων στους ιδιώτες!

ΣΥΜΦΩΝΑ με την τροπολογία, οι ιδιώτες γιατροί κατά την συνεργασία τους με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα καλύπτουν τις κάθε είδους δαπάνες. Επί της ουσίας φυσικά όχι οι γιατροί αλλά μέσω των γιατρών οι ασθενείς. Είναι σαν αυτό που συμβαίνει με γιατρούς οι οποίοι χρησιμοποιούν ιδιωτικά νοσοκομεία για ιατρικές τους πράξεις, πληρώνοντας «ενοίκιο» για τον χώρο και τις υποδομές. Τα περί δωρεάν υγείας για όλους επομένως… μύθος!

ΠΕΡΝΟΥΝ και οι άνθρωποι τα πάθη τους, ακόμα κι αν είναι βουλευτές. Όπως για παράδειγμα ο και μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος της ΝΔ, ο οποίος προέβη σε σοκαριστικές καταγγελίες εναντίον γιατρών για το θάνατο του πατέρα του. Κάθε σπίτι και το… καρφί του.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ σας και καλό Πάσχα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ