«Μία εξαιρετική ημερίδα για ένα ολιστικό σύστημα παραγωγής κασεριού της Δυτικής Μακεδονίας με πράσινο αποτύπωμα, διαχείριση του τυρογάλακτος για παραγωγή διατροφικών συστατικών υψηλής προστιθέμενης αξίας και διάκρισης της ποιότητας του κασεριού μέσω ιχνηλάτησής του με μικροβιακούς βιοδείκτες με τη χρήση γενωμικών και μεταγενωμικών τεχνολογιών, πραγματοποίησε το cluster (σύμπλεγμα) Τυροκόμων Δυτικής Μακεδονίας και το Τμήμα Γεωπονίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε.
Στην ίδια ανακοίνωση, προστίθεται: «Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και προτάθηκε από τον πρώην αντιπεριφερειάρχη κ. Λάμπρο Χατζηζήση και από το νεοσύστατο cluster τυροκόμων της ίδιας περιοχής με πρόεδρό του τον εμπνευσμένο κ. Σωκράτη Δημητρίου, περιλαμβάνοντας αστέρια της τυροκομίας, παραδοσια- κούς και με υψηλά ποιοτικά κριτήρια τυροκόμους, καθώς και νέους μικρούς του επαγγέλματος που αψηφούν τα τετριμμένα και προχω- ρούν ακάθεκτοι μπροστά.
Το έργο ανέλαβε το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και παρουσιάστηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας παρουσία του νέου Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Αμανατίδη, του Δημάρχου Κοζάνης κ. Γιάννη Κοκκαλιάρη, αντιπεριφερειαρχών, συμβούλων, τυροκόμων, συναδέλφων του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας, εκλεκτών ακροατών και κόσμου που νοιάζεται για τον τόπο του και την προκοπή του. Την ημερίδα οργάνωσε ο εξαιρετικός κ. Χάρης Βανίδης πανταχού παρόν και τα πάντα πληρών. Συντονιστής ήταν ο πρόεδρος του ΠΣΕΚ Δυτικής Μακεδονίας και αγαπητός συνάδελφος κ. Κώστας Τσανακτσίδης. Ευχαριστούμε, λοιπόν, για την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις δυνατότητες παραγωγής κασεριού terroir με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακ- τηριστικά.
Ελπίζουμε στη συνέχιση της συνεργασίας ώσ- τε να σχηματοποιηθεί το σύστημα παραγωγής και να οδηγήσει σε ειδικές επισημάνσεις του κασεριού για εμπορική εκμετάλλευση και διακίνηση. Οι ομιλητές Γιάννης Σκούφος, Κωνσταντίνα Νικολάου, Αθηνά Τζώρα, Ευαγγελία Γκούβα, Βασίλης Ανέστης, Άννα Βατσανίδου, Χρήστος Κουγιουμτζής και Νίκος Κασαλιάς αναφέρθηκαν στη νέα ταυτότητα των τυριών, στην ανάλυση μοναδικών χαρακτηριστικών του κασεριού Δυτικής Μακεδονίας μέσω ανάλυσης του μικροβιώματός του, στους τρόπους μείωσης του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, στην βιοαποκατάσταση των αποβλήτων των τυροκομείων της εν λόγω περιοχής και στην ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος marketing και ειδικών πιστοποιήσεων για την ανάδειξη του καινοτόμου κασεριού της γεωγραφικής περιφέρειας.
Όλα για ένα και ένα για όλα, η νέα στρατηγική προσέγγιση για τα τρόφιμα του μέλλοντος και όποιος καταλάβει θα δει ότι οι στρατηγικές για τα τρόφιμα δεν συσχετίζονται πια τόσο με ΠΟΠ ή ΠΓΕ ενδείξεις ή με την πρόδηλη αλλά άγνωστη λέξη “ποιοτικό”, αλλά με τη σαφή ιχνηλάτηση ιδιαίτερων και σταθερών χαρακτηρισ- τικών ποιότητας, αυθεντικότητας και μοναδικότητας που στοχεύουν στην προσωποποιημένη διατροφή και υγεία. Μεσογειακή διατροφή στην πράξη ή πως ένα τρόφιμο με αλάτι και πολλά λιπαρά μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τον καταναλωτή. Εδώ να σας δω, και ας είναι καλά η στρατηγική μας στο Τμήμα από το 2006 για πράσινα τρόφιμα και τρόφιμα καινοτομίας και το ακονισμένο μυαλό των ερευνητών του!».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ