ΣΤΗΝ πρώτη συστάδα κρατικών πιστοποιημένων μουσείων, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, εντάσσονται τα τέσσερα της Ηπείρου, ήτοι Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας.

Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι «κατέστη εφικτή η ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης των αντίστοιχων αρχαιολογικών μουσείων της Ηπείρου εντός του α’ τριμήνου 2024, μετά την θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Μουσείων του υπου- ργείου Πολιτισμού».
Σύμφωνα με την ίδια η διαδικασία υποχρεωτικής πιστοποίησης υιοθετεί τρεις άξονες: Την αξιοποίηση του Εθνικού Αρχείου Μνημείων από τα κρατικά Μουσεία στην καταγραφή και καταχώρηση του συνόλου των κινητών μνημείων στα Μουσεία αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού. Δεύτερον, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το κοινό. Τρίτον, την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους με σκοπό την διαμόρφωση διακριτής δημόσιας εικόνας στο διεθνές περιβάλλον».
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία για τα τέσσερα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ηπείρου ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2021, με την διενέργεια αυτοψίας από κλιμάκια των αρμόδιων κεντρικών υπηρεσιών. Τον Σεπτέμβριο του 2023 και προκειμένου να προσαρμοστούν στα προαπαιτούμενα για την απόδοση του Σήματος Πιστοποίησης, οι Εφο- ρείες Αρχαιοτήτων Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας εργάστηκαν συστηματικά για την πλήρωση των κριτηρίων για τα μουσεία αρμοδιότητάς τους.
Σύμφωνα μ’ αυτά, κάθε μουσείο καλείται να αποτυπώσει την οργανωτική, οικονομική και στελεχιακή δομή του, τις κτιριακές υποδομές, τον τρόπο συγκρότησης, τα εργαλεία τεκμηρίωσης και τα μέσα διαχείρισης και συντήρησης των συλλογών του, την επικοινωνιακή πολιτική, τις δράσεις εξωστρέφειας καθώς και τις προσφερόμενες υπηρεσίες του προς το κοινό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ