Ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου) εξέδωσαν ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας και η τριμελής των γιατρών του νοσηλευτικού ιδρύματος, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τις πολιτικές που εφαρμόζει.
Αναφέρουν: «Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με βάση τον ΟΗΕ που την έχει καθιερώσει, επικεντρώνεται στην καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, στην εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας για όλους, χωρίς εμπόδια οικονομικά ή άλλα και στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη στην πραγματοποίηση του στόχου αυτού.
Αυτά λέει ο ΟΗΕ, η Ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Αφού κήρυξε το “επίσημο” τέλος της πανδημίας, αλλά και μέσα σ’ αυτή, προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς στην διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), βαθαίνει την εμπορευματοποίηση του δημόσιου αγαθού της υγείας, ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες και αγαθά, καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στο ΕΣΥ, θεσμοθετεί τα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία μέσα στα δημόσια Νοσοκομεία, βάζει χαράτσι στις εξετάσεις και στα φάρμακα, δεν προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της χώρας, απολύει του συμβασιούχους, εγκαταλείπει το δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μειώνει σταθερά τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία.
Αυτή τη στιγμή που συζητάμε στα υποστελεχωμένα κα υποχρηματοδοτημένα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, βγάζει φωτογραφίες πάνω από κρεβάτια ασθενών και χαριεντίζεται γιατί ο ασθενής πλήρωσε 1.500 ευρώ επιπλέον και προκαταβολικά από την τσέπη του για να χειρουργηθεί. Μάλιστα, δηλώνουν με περίσσιο θράσος ότι σε έξι μήνες από τώρα θα περιοδεύει ομάδα γιατρών στα περιφερειακά Νοσοκομεία για να χειρουργεί επ’ αμοιβή και τα πε- ριφερειακά Νοσοκομεία θα παραχωρούν τις χειρουργικές τους αίθουσες!
Δεν μας είπε, όμως, γιατί δεν προσλαμβάνει γιατρούς και προσωπικό στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, για να γίνονται τα χειρουργεία χωρίς αμοι- βή! Δεν μας είπε πώς γίνεται να λειτουργούν κλινικές και τμήματα με έναν και δύο γιατρούς! Δεν μας είπε γιατί έχει εγκαταλείψει τα Κέντρα Υγείας ανά τη χώρα, που υπολειτουργούν και δεν μπορούν να επιτελέσουν τον ρόλο τους! Δεν μας είπε γιατί δεν έχει προσλάβει εδώ και πέντε χρόνια ούτε έναν μόνιμο εργαζόμενο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με ελάχιστες εξαιρέσεις ιατρικού προσωπικού! Δεν μας είπε γιατί σε κάθε προϋπολογισμό μειώνει σταθερά τις δαπάνες για την δημόσια υγεία! Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που ο μισθός, οι συντάξεις και τα εισοδήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού δεν φτάνουν ούτε για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης του.
Η εικόνα στο Νοσοκομείο Άρτας
Αυτή είναι η εικόνα και στο δικό μας Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας του νομού!
Με σχεδόν το 40% των οργανικών θέσεων της ιατρικής υπηρεσίας να είναι κενές, με μηδενικές προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπι- κού, με απολυμένους ή υπό απόλυση συμβασιούχους και επικουρικούς, με υπερεντατικοποίηση της εργασίας και υπερεφημέρευση, με χαμηλούς προϋπολογισμούς λειτουργίας, με Κέντρα Υγείας στον ορεινό όγκο που λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά χάρη στο φιλότιμο των αγροτικών και των ελάχιστων μόνιμων γιατρών, με γερασμένο προσωπικό στα όρια της συνταξιοδότησης, με εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς, με τμήματα που είτε κλείνουν είτε υπολειτουργούν!
Εμείς, οι εργαζόμενοι στις δομές του ΕΣΥ, την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας την γιορτάζουμε αγωνιστικά και με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης! Την Δευτέρα (προχθές 8 Απριλίου), έχου- με προκηρύξει στάση εργασίας για όλο το προσωπικό από τις 10 έως τις 12 το πρωί. Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους να γιορτάσουμε όπως πρέπει την Παγκόσμια Μέρα Υγείας, να συμμετέχουν στη στάση εργασίας και στην συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Κιλκίς! Καλούμε τον λαό της Άρτας, τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς να μπούμε όλοι μαζί στον αγώνα ενάντια στην διάλυση του ΕΣΥ, στον αγώνα για την διάσωση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της Άρτας, στον αγώνα για να είναι η υγεία δημόσιο αγαθό που παρέχεται δωρεάν σε όλους χωρίς οικονομικά ή άλλα εμπόδια!
Λέμε ΟΧΙ στα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία! Απαιτούμε ισότιμη πρόσβαση για όλους όσοι έχουν ανάγκη υπηρεσιών υγείας! Ζητάμε άμεσα κάλυψη όλων των οργανικών κενών του Νοσοκομείου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού! Απαιτούμε καμιά απόλυση εργαζομένων και μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου! Αγωνιζόμαστε για αυξήσεις σε μισθούς και αυξήσεις των δαπανών για την Υγεία!
Στις 10 το πρωί, σε συνεργασία με τους συναδέλφους του ΕΚΑΒ, στην αρχή της Σκουφά, στην πλατεία Κιλκίς, θα γίνει επίδειξη Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ)».
Για το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων
στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ Άρτας,
υπογράφουν ο πρόεδρος
Δημήτρης Χρηστάκης και η γραμματέας Βάσω Αμπελογιάννη
ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ
Ανακοινώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εξέδωσαν επίσης οι Νομαρχιακές Επιτροπής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, αναφέρει: “Στο δικό τους η Υγεία σας, το πορτοφόλι σας, εμείς απαντάμε η Υγεία μας, δικαίωμά μας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για διαρκή προσπάθεια απαξίωσης της δημόσιας υγείας.
Το ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στα άλλα, σημειώνει: “…Η διασφάλιση της υγείας αποτελεί δείκτη ευημερίας και προοπτικής για το μέλλον.Τα πάντα είναι θέμα πολιτικής βούλησης – πολιτικής της Υγείας… Το ζήτημα της υγείας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο τόσο προβληματισμού
όσο και σωστού σχεδιασμού, η κοινή πολιτική της υγείας να ενδυναμωθεί και το υψηλό επίπεδο υγείας να τεθεί στην κορωνίδα…”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ