Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε άλλη μια εκδήλωση της Ακαδημαϊκής Εταιρείας Άρτας με θέμα «Ελληνικό Θέατρο – Από την Αρχαιότητα έως Σήμερα», που έγινε το Σάββατο βράδυ τις αποκριάς, 16 Μαρτίου, στην κατάμεστη αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Άρτας.
Οι ομιλητές σε μια μακρά διαδρομή στην ιστορία του Ελληνικού Θεάτρου ξεκίνησαν από την αρχαία τραγωδία και κωμωδία για να φτάσουν στο σήμερα, με ιδιαί- τερη αναφορά στον πολιτιστικό ρόλο των Περιφερειακών Δημοτικών Θεάτρων (ΔΗΠΕΘΕ) και στα λαϊκά δρώμενα με επίκεντρο τα αποκριάτικα έθιμα της Άρτας.
Για το θέατρο και την κοινωνία στην αρχαία Ελλάδα μίλησε ο κ. Θεόδωρος Παππάς, Ομότιμος Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας και Διευθυντής του Εργαστήριου Τεκμηρίωσης Ιστορικής και Πολιτι- στικής Κληρονομιάς στο Ιόνιο Πανεπιστημίου. Ο κ. Παππάς είναι επίσης Διδάκτωρ κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ της Γαλλίας. Με τις μακρόχρονες μελέτες του και την βαθιά γνώση πάνω στην αρχαία Ελληνική Γραμματεία, παρουσίασε την εξέλιξη της αρχαίας τραγωδίας και κωμωδίας εστιάζοντας στην κοινωνική και πολιτική διάσταση του θεάτρου στην αρχαία Ελλάδα και στις κοινές διαδρομές του με την εξέλιξη της Δημοκ-ρατίας.
Ο κ. Αστέριος Πελτέκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ηθοποιός, θεατρολόγος και σκηνοθέτης μίλησε για τον ρόλο των δημοτικών θεάτρων στην περιφέρεια και έδωσε την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει την σπουδαία δουλειά των Περιφερειακών Θεάτρων. Τόνισε ότι το θέατρο είναι αναγκαίο σε κάθε τόπο, από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα, καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς για τις πολιτιστικές και κοινωνικές προεκτάσεις κάθε πόλης και πως στόχος κάθε τόπου θα πρέπει να είναι η εξέλιξη και αναβάθμισή του με κάθε δυνατό τρό- πο. Ο κ. Πελτέκης στο τέλος της ομιλίας του, παρατήρησε την απουσία Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗΠΕΘΕ) στην πόλη μας, παρά την σημαντική και ενεργή θεατρική δράση από τις τοπικές θεατρικές ομάδες, και πρότεινε την δημιουργία ΔΗΠΕΘΕ στην Άρτα, που λόγω της γεωγραφικής της θέσης, θα μπορούσε να αποτελέσει το καλλιτεχνικό κέντρο μιας ευρύ- τερης περιοχής και πόλο έλξης καλλιτεχνικής και πολιτισμικής δραστηριότητας.
Για τα λαϊκά δρώμενα και την αποκριάτικη Άρτα, μίλησε η κ. Λένα Θεόδωρου, ιστορικός, με Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Μεσαιωνική Ιστορία, ζωντανεύοντας μνήμες του παρελθόντος και εξηγώντας τις βαθιές ρίζες των αποκριάτικων εθίμων του σήμερα. Ένα υπέροχο ταξίδι από την Μεσαιωνική Άρτα, στα χρόνια της Τουρκοκρα- τίας, του Μεσοπολέμου και στο σήμερα με αναφορές σε χαρακτηριστικές φιγούρες της πόλης μας και σε μοναδικά αποκριάτικα δρώμενα, δίνοντας την άποψη του ιστορικού στις καταβολές τους.
Η βραδιά έκλεισε με μια υπέροχη έκπληξη, ένα αποκριάτικο δρώμενο που οργάνωσαν μέλη του Πολιτιστικού και Λαο- γραφικού Συλλόγου Γραμμενίτσας «Το Γαιτανάκι», εισβάλλοντας «απρόσκλητοι» στην αίθουσα, με την λήξη των ομιλιών και ξεσηκώνοντας το κοινό, που τους χειροκρότησε θερμά.
Την όλη εκδήλωση οργάνωσε και συντόνισε με μεγάλη επιτυχία ο κ. Γιώργος Κολιός, Ομότιμος Καθηγητής Φαρμακολο- γίας και Γενικός Γραμματέας της Ακαδημαϊκής Εταιρείας Άρτας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος κ. Πελτέκης φιλοξενήθηκε το τριήμερο της Αποκριάς από μέλη της Ακαδημαϊκής Εται- ρείας Άρτας, ξεναγήθηκε στην πόλη της Άρτας και στην ευρύτερη περιοχή, που επισκέπτεται για πρώτη φορά. Ο κ. Πελτέκης έμεινε κατενθουσιασμένος τόσο με την μακρόχρονη ιστορία και τα ιστορικά μνημεία, αλλά και με τις ομορφιές του τόπου μας και σημείωσε τις μεγάλες δυνατότητες για πολιτιστική ανάπτυξη της Άρτας.
Σημείωσε χαρακτηριστικά την ανάγκη δημιουργίας ενός Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗΠΕΘΕ) στην Άρτα. Πριν την αναχώρησή του δήλωσε, για μια ακόμη φορά, ότι από την πλευρά του είναι πρόθυμος να συνδράμει προς την κατεύθυνση αυτή και ανέφερε ότι στο προσεχές μέλλον θα σχεδιάσει και οργανώσει παραστάσεις σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος της πόλης μας που τον εντυπωσίασαν.