ΑΥΤΗ είναι η εικόνα που ανήρτησε στο διαδίκτυο ο περιφερειάρχης Ηπείρου, η οποία εμφανίζει την Ιερά Μονή Αγγελομάχου ή Αγγελομάχων στο χωριό Κούρεντα Δήμου Ζίτσας «φασκιωμένη» με νάιλον προκειμένου να προστατευτεί, όσο αυτό είναι δυνατό, από περαιτέρω φθορές εξαιτίας κυρίως των αντίξοων καιρικών φαινομένων.
Και η αναφορά του στην ανάρτηση: «Περιμένει. Δεν τιμά κανέναν», προφανώς με μπόλικη δόση αυτοκριτικής. Μόνο που αν περιμένει για μεγάλο διάστημα ακόμα, ο κίνδυνος ολικής κατάρρευσης είναι ορατός. Επομένως, γρηγορείτε ώστε να διασωθεί και να αναδειχθεί. Όπως βεβαίως ενδιαφέρον θα πρέπει να επιδειχθεί και για αντίστοιχες ιστορικές μονές σ’ ολόκληρη την Ήπειρο».
Όσον αφορά την Ιερά Μονή Αγγελομάχου σημειώνεται πως ιδρύθηκε το 1779 και είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου. Στο εσωτερικό της υπάρχουν αγιογραφίες του 1812, που αποτελούν έργο των Κερκυραίων αδελφών Θεόδωρου και Σταματίου. Το μοναστήρι παλιότερα ήταν πλούσιο και με δική του χρηματοδότηση λειτουργούσε έως το 1912 ως οικοτροφείο στο πλαίσιο του σχολαρχείου του χωριού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ