ΠΡΟΣΦΕΡΕ πολλά και θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα περισσότερα όχι μόνο στο τμήμα Γεωπονίας Άρτας στο οποίο ο Αναστάσιος Τσίνας ήταν κοσμήτορας αλλά σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Γράφει ο Βασίλης Παππάς

Δυστυχώς έφυγε νωρίς από τη ζωή εντελώς αιφνίδια αφήνοντας πίσω του μεγάλο κενό. Ο θάνατός του συνιστά απώλεια διότι υπήρξε ένας από τους βαθύτατα καταρτισμένους επιστημονικά ακαδημαϊκούς δασκάλους, απόλυτα αφοσιωμένος στη δουλειά του, πάντα κοντά στους φοιτητές, πολύ εργατικός, με υψηλότατο ήθος, με άποψη αλλά και λόγο που εισακούονταν.

Μπροστά για την ενοποίηση
Από την πρώτη στιγμή που επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό Παιδείας τον Κώστα Γαβρόγλου τέθηκε επί τάπητος το θέμα ενοποίησης των Πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ, όχι μόνο τάχθηκε υπέρ αλλά βρέθηκε στην πρώτη γραμμή συνεργαζόμενος στενά με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Το διάστημα εκείνο κατείχε τη θέση προέδρου του ΤΕΙ Ηπείρου συντονίζοντας όλες τις προσπάθειες για την επι- τυχία του εγχειρήματος, περί του οποίου αποφασιστική ήταν επίσης η συμβολή του πρώην προέδρου του ΤΕΙ Ευριπίδη Γλαβά.
Όταν ο Κώστας Γαβρόγλου είχε επισκεφθεί την Άρτα στα μέσα Μαΐου του 2018, μόλις βρέθηκε στο «κάμπους» Κωστακιών και βλέποντας τον Ευριπίδη Γλαβά, ως αυτήκοοι μάρτυρες, μπορούμε να μεταφέρουμε τα λόγια του. Είχε πει, λοιπόν: «Να και ο γεννήτορας αυτής της ιδέας». Προχωρώντας αντίκρισε τον καθηγητή του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πρέβεζας Χάρη Ναξάκη, που επίσης έδωσε αγώνα για την ενοποίηση, ευχαριστώντας τον για την συμβολή στην προσπάθεια. Ο Ευριπίδης Γλαβάς και ο Αναστάσιος Τσίνας ήταν στενοί φίλοι, ενώ πολύ καλά συνεργάστηκε μαζί τους για το συγκεκριμένο θέμα ο Χάρης Ναξάκης. Στις 14 Μαΐου του 2018 θα έληγε η διαβούλευση για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο, επί του οποίου είχε γίνει εκτενής αναφορά στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Άρτα, με τον αείμνηστο Αναστάσιο Τσίνα να δέχεται το θερμό χειροκρότημα για τις θέσεις που παρέθεσε.

Επαγγελματικά δικαιώματα
Μπροστά ως κοσμήτορας του τμήματος Γεωπονίας ο Αναστάσιος Τσίνας βρέθηκε πέρυσι σχεδόν τέτοια εποχή και για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων της Σχολής.
Εκείνο το διάστημα η εφημερίδα μας είχε συνεχή επικοινωνία μαζί του και με αφορμή την συζήτηση την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 στη Βουλή για την προς ψήφιση σχετική τροπολογία, μας είχε πει ότι βρίσκεται στην Αθήνα από την Δευτέρα 27 Μαρτίου με τριμελή αντιπροσωπεία καθηγητών του τμήματος Γεωπονίας. Είχαν «στρατοπεδεύσει» κυριολεκτικά στη Βου- λή σε μια προσπάθεια να πιέσουν ασφυκτικά προς όλες τις κατευθύνσεις για την ψήφιση της τροπολογίας. Και τα κατάφεραν. Οι απόφοιτοι βρίσκονται πλέον σήμερα με επαγγελματικά δικαιώματα.

Η μεγαλύτερη χαρά
Με τον κοσμήτορα του τμήματος Γεωπονίας Αναστάσιο Τσίνα είχαμε αναπτύξει μια πολύ κα- λή σχέση συνεργασίας από παλιότερα. Αυτό που οφείλουμε να αναφέρουμε είναι ότι ποτέ σ’ όλο το διάστημα της γνωριμίας μας δεν τον βρήκαμε να είναι τόσο πολύ χαρούμενος όσο εκείνη την περίοδο που ο στόχος για τα επαγγελματικά δικαιώματα επιτεύχθηκε.
Με την μετριοπάθεια που τον χαρακτήριζε, την σεμνότητα και ταπεινότητα είχε δηλώσει τότε στον «Τ»: «Η νίκη αυτή είναι των φοιτητών. Ο ρόλος των καθηγητών ήταν συμπληρωματικός. Συγχαρητήρια στα παιδιά που αφήνουν μια καλή κληρονομιά για τους υπόλοιπους και γι’ αυτό τους ευχαριστώ ιδιαίτερα». Ουδείς πράγματι μπορεί να αμφισβητήσει την δυναμική των κινητοποιήσεων που ανέπτυξαν οι φοιτητές, όμως κάποιοι όφειλαν να το αξιοποιήσουν όλο αυτό, να το προωθήσουν και να το διαχειριστούν. Η αναγκαιότητα ήταν κοινώς παραδεκτή από όλους και η εξέγερση των φοιτητών θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό βήμα για τις επακολουθούμενες διαπραγματεύσεις.

Το κρίσιμο τηλεφώνημα
Ο Αναστάσιος Τσίνας, που πέραν των άλλων διακρίνονταν για το ανοιχτό του πνεύμα, εκμεταλλεύτηκε κατά τον καλύτερο τρόπο την ευκαιρία και το χρησιμοποίησε ως «όπλο» στα χέρια του. Όπως μας είχε πει συνάντησε τυχαία στους διαδρόμους της Βουλής τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, στην εκλογική περιφέρεια (Αιτωλοακαρνανία) του οποίου λειτουργεί αντίστοιχο τμήμα.
Στη συνάντηση αυτή τον παρότρυνε να τηλεφωνήσει στον πρωθυπουργό, γνωρίζοντας ότι διατηρούν φιλία από τότε που ήταν συμμαθητές, ώστε να δώσει εντολή για την ψήφιση της τροπολογίας.
Συναντώντας ο κ. Λιβανός λίγο αργότερα τον Αναστάσιο Τσίνα, του είπε: «Αυτό που ζήτησες έγινε». Όπως αποδείχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε τόσο με τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωρ- γαντά όσο και με την τότε υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως λαμβάνοντας την εντολή για ικανοποίησης του αιτήματος.
Προφανώς ο κοσμήτορας αναφέρθηκε στον ξεσηκωμό των φοιτητών και παράλληλα στις περαιτέρω αντιδράσεις που θα εξυφαίνονταν στην περίπτωση που δεν ψηφίζονταν η τροπολογία. Ως εκ τούτου αποτέλεσε τον «καταλύτη» για την αίσια έκβαση. Ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε η αποφασιστικότητα αλλά και η αποτελεσματικότητά του.

Αγάπησε την Άρτα
Η αναβάθμιση του τμήματος Γεωπονίας ώστε να αποφευχθούν τυχόν περιπέτειες όσον αφορά την συνέχιση λειτουργίας του, να απειληθεί δηλαδή με κλείσιμο, γνωρίζουμε καλά ότι αποτελούσαν τη μόνιμη αγωνία του.
Προς το σκοπό αυτό εργάζονταν σκληρά, διότι ήταν απ’ αυτούς που υποστήριζαν την ύπαρξή του σ’ ένα νομό με κατεξοχήν γεωργοκτηνοτροφικά χαρακτηριστικά (επιστημονικό γνωστικό αντικείμενο του ίδιου ήταν η κτηνιατρική).
Η γνώμη του λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη στα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ήταν από τις υπολογίσιμες παρουσίες. Αγάπησε την Άρτα όπου και διέμενε σε διαμέρισμα που είχε αγοράσει επί της περιοχής Τριγώνου και ως κοσμήτορας του τμήματος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διασύνδεση με την κοινωνία αλλά και την παραγωγή. Αφήνει πίσω του μετρήσιμο έργο, για το οποίο η Άρτα τον ευγνωμονεί και πάντοτε θα τον θυμάται. Αιωνία του η μνήμη. Εκτός του καθηγητή ο «Τ» χάνει και έναν πραγματικό φίλο. Συμπάσχουμε στην οδύνη των δικών του ανθρώπων.

Ύστατο χαίρε
Το ύστατο χαίρε οι δικοί του άνθρωποι, η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι φίλοι και γνωστοί επρόκειτο να πουν στον Αναστάσιο Τσίνα την Τρίτη 19 Μαρτίου στους Φιλιάτες που ήταν τόπος καταγωγής του. Μεγάλωσε ωστόσο στην Κέρκυρα. Τεθλιμμένοι συγγενείς, όπως αναγράφηκε στην αναγγελία θανάτου ήταν η μητέρα του, ο αδελφός του και ο ανιψιός του.

Ποιος ήταν

Πολυσέλιδο και πολύ πλούσιο ήταν το βιογραφικό του Αναστάσιου Τσίνα, όμως με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατό του, μεταφέρουμε μια περίληψή του.
Διαβάζουμε: «Ο Αναστάσιος Τσίνας ήταν πτυχιούχος (1992, «Λίαν Καλώς») και διδάκτορας (1997, «Άριστα») του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ και καθηγητής του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Ηπείρου, με γνωστικό αντικείμενο “Παθολογία Αγροτικών Ζώων – Κτηνιατρική Φαρμακολογία”.
Στο ΤΕΙ Ηπείρου δίδαξε για πρώτη φορά ως έκτακτος επιστημονικός συνεργάτης το ακαδημαϊκό έτος 2002-2003, ενώ το 2006 εκλέχθηκε αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής. Είχε διδάξει επίσης σε κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα που διοργάνωσε το ΤΕΙ Ηπείρου με τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Ιωαννίνων.
Παρακολούθησε εκπαιδευτικά σεμινάρια σε Ολλανδία και Μεγάλη Βρετανία σε θέματα κτηνιατρικής διαχείρισης εκτροφών καθώς και σε θέματα σχεδιασμού, οργάνωσης, εκτέλεσης και στατιστικής αξιοποίησης κλινικών πειρα- ματισμών σε παραγωγικά ζώα, με αντικείμενο τον έλεγχο νοσημάτων και την εκτίμηση της παραγωγικότητάς τους. Συνεργάστηκε με φαρμακευτικές εταιρείες ως τεχνικός σύμβουλος και επιστημονικός συνεργάτης, ενώ διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος σε ελληνική εταιρεία παραγωγής καινοτόμων προσθετικών ζωοτροφών. Το δημοσιευμένο έργο του ετύγχανε διεθνούς αναγνώρισης και περιλαμβάνει άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεις σε συνέδρια, ελληνικά και διεθνή. Ταυτόχρονα είχε συμμετάσχει ως μέλος ερευνητικών ομάδων στην εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων, τόσο στο ΑΠΘ όσο και στο ΤΕΙ Ηπείρου. Τον Φεβρουάριο 2013 εκλέχθηκε πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Ηπείρου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ