«Αποτελεί τιμή για τον Δήμο μας η επιλογή του από την Ειδική Γραμματεία Ζώων Συντροφιάς, του υπουργείου Εσωτερικών, για την παρουσίαση του επιχειρησιακού προγράμματος που αφορά στη διαχείριση ζώων συντροφιάς για το έτος 2024, στο πλαίσιο της πιλοτικής λειτουργίας του συστήματος διαχείρισης έργου τοπικής αυτοδιοίκησης, που αποτελεί υποσύστημα του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς» αναφέρει σε ανακοίνωση Τύπου ο Δήμος Αρταίων.
Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται: «Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου ενώπιον στελεχών της Ειδικής Γραμματείας, από την προϊστάμενη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Μαρία Ανδρέου.
Τα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, έδωσαν συγχαρητήρια στον Δήμο μας για τη πρωτοποριακή εφαρμογή της ηλεκτρονικής καταχώρησης, καθώς επίσης των οικονομικών και τεχνικών στοιχείων του προγράμματος διαχείρισης ζώων συντροφιάς για το έτος 2024, στο Εθνικό Μητρώο, μια και δύο μόνο Δήμοι πανελλαδικά χρησιμοποίησαν την συγκεκριμένη εφαρμογή.
Το εν λόγω επιχειρησιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει αναλυτικά όλες τις δράσεις που προγραμματίζει ο Δήμος μας για το έτος 2024, όπως προγράμματα δωρεάν σήμανσης, το οποίο ήδη λειτουργεί, επισκέψεις σε όλες τις κοινότητες για ενημερώσεις μέσω των προέδρων για τις υπο- χρεώσεις των ιδιοκτητών των ζώων, σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, ενημερωτικές καμπάνιες με ραδιοφωνικά και τηλε- οπτικά σποτ, προμήθεια νέων ταϊστρών και ποτιστρών σε όλες τις κοινότητες, προμήθεια εξοπλισμού για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων και το πάρκο σκύλων, τροποποίηση της άδειας λειτουργίας του υφιστάμενου καταφυγίου, κλπ.
Όλες οι παραπάνω δράσεις ανέρχονται στο ποσό των 250.000 ευρώ περίπου, μαζί με τις πιστώσεις που θα προβλεφθούν ενόψει της 1ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού. Να ληφθεί, βεβαίως, υπόψη ότι ο Δήμος μας είναι από τους πολύ λίγους πανελλαδικά που απασχολούν μόνιμο υπάλληλο με την ιδιότητα του κτηνιάτρου, η οποία θα εκτελεί κτηνιατρικές επεμβάσεις στον χώρο του καταφυγίου.
Για τον λόγο αυτό έχει προβλεφθεί η προμήθεια του κατάλληλου κτηνιατρικού εξοπλισμού, ύψους 21.500 ευρώ, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για στειρώσεις, εμβολιασμούς, σημάνσεις, κλπ. Για την επιτυχία, όμως, των δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος, απαιτείται η συνεργασία τόσο των φιλόζωων εθελοντών, της Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και όλων των πολιτών.
Δυστυχώς, οι καθημερινές εγκαταλείψεις ζώων, ο χαρακτηρισμός των δεσποζόμενων ζώων ως αδέσποτα, εφόσον οι “ιδιοκτήτες” τους δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη της φιλοξενίας του, προκαλούν πολύ σοβαρά προβλήματα που λειτουργούν ανασταλτικά στη λύση του προβλήματος διαχείρισης των ζώων συντρο- φιάς. Ο τραγικός αριθμός των 4.000.000 περίπου αδέσποτων, πανελλαδικά, μαρτυρά την ανησυχία αυτή. Όσα χρήματα και να δαπανώνται από τον Δήμο μας και όσες δράσεις και αν γίνονται, αν οι πολίτες εγκαταλείπουν τα ζώα τους, δεν εί- ναι αποτελεσματικές.
Πρέπει, λοιπόν, να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι είμαστε και εμείς μέρος της λύσης. Η εφαρμογή της νομοθεσίας, μέ- σω των ελεγκτικών οργάνων, αποτελεί σαφώς μία διέξοδο, δεν είναι όμως πανάκεια. Οι ιθύνοντες του υπουργείου, μας τόνισαν ότι απαιτείται πολύς δρόμος ακόμα για να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα. Και ο Δήμος μας έχει την διάθεση να εξαντλήσει όλα τα μέσα που του παρέχονται ή θα του παράσχουν στο άμεσο μέλλον. Και αυτό είναι πλέον κάτι που φαί- νεται».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ