Στην οθόνη μεταφέρεται ο βίος του Διονυσίου Φιλοσόφου. Γυρίσματα τις προηγούμενες ημέρες έγιναν στα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα και τώρα συνεχίζονται στα Γιάννινα.
Πρόκειται για μία κινηματογραφική παραγωγή με τίτλο «Διονύσιος Σκυλόσοφος», σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Γιατζουζάκη από την εταιρεία STEFICON ΑΕ. Το ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στην ΕΡΤ αποτελεί αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Μητροπολίτη Λαρίσης – Τρίκκης Διονυσίου Β’, τον επονομαζόμενο Φιλόσοφο ή για τους εχθρούς του Σκυλόσοφο, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους δύο πιο σημαντικούς ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας που έδρασαν συνωμοτικά και επαναστατικά εναντίον των Τούρκων κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Τον Σεπτεμβρίου του 1611 ο μητροπολίτης Διονύσιος ο Φιλόσοφος επιτέθηκε εναντίον των Τούρκων στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων. Αυτή είναι η πρώτη οργανωμένη εξέγερση του έθνους. Ο Διονύσιος εισήλθε στα Ιωάννινα αιφνιδιάζοντας τους Τούρκους. Όμως οι κατακτητές γρήγορα ανασυγκροτήθηκαν και η επανάσταση πνίγηκε στο αίμα. Ο Διονύσιος συνελήφθη, βασανίστηκε και γδάρθηκε ζωντανός. Από τους εχθρούς του αποκαλούνταν ειρωνικά «Σκυλόσοφος» και Κακοδιονύσιος για την αποτυχία του κινήματος κατά των Οθωμανών.
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, η Ένωση Ξενοδόχων του νομού και οι λεμβούχοι της λίμνης Παμβώτιδας συμμετέχουν στην δημιουργία του εν λόγω ντοκιμαντέρ. Μία προσωπικότητα που δεν είναι ευρέως τόσο γνωστή αλλά που ετοίμασε δύο επαναστατικά κινήματα σε πολύ δύσκολα χρόνια 200 χρόνια πριν την μεγάλη επανάσταση του 1821. Με κατάληξη το αποτυχημένο και αιματοβαμμένο κίνημα του 1611. Αναδεικνύεται έτσι μια ακόμη πλευρά της ιστορίας του τόπου με πολιτιστική αλλά και πολιτική διάσταση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ