Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας νομού Άρτας μαζί με τους εργαζόμενους του Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων και τους γονείς από την Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, συμμετείχαν στην από κοινού διαμαρτυρία, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου στον πεζόδρομο της πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως της Άρτας, προκειμένου να ενημερώσουν πολίτες και φορείς της τοπικής κοινότητας για το προσχέδιο νόμου για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση.
Σε ανακοίνωση Τύπου που το εν λόγω Κέντρο εξέδωσε, αναφέρει: «Συνομίλησαν με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Άρτας Ιωάννη Γάλλιο, τον δήμαρχο Αρταίων Χριστόφορο Σιαφάκα, τον πρώην βουλευτή Άρτας του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Γκό-κα, καθώς επίσης με εκπαιδευτικούς, γονείς και λοιπούς φορείς της πόλης.
Αγωνιζόμαστε ενάντια στην κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων. Εδώ και 30 περίπου χρόνια τα Κέντρα αυτά είναι οι πυλώνες της πρόληψης των εξαρτήσεων στην Ελληνική κοινωνία, αποτελώντας τους εγκεκριμένους φορείς της, σύμφωνα με το νόμο 4139 και έχοντας σημαντικό αποτύπωμα σε κάθε κοινότητα, στην οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους.
Σ’ ένα τόσο κρίσιμο μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο για τον χώρο της πρόληψης και της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, είναι απαραίτητο να περιλαμβάνεται και να περιγράφεται με θετικούς όρους η θεσμική συνέχεια, η πάγια εξασφάλιση της κρατικής χρηματοδότησης και η πρόβλεψη του μέλλοντος των υπηρεσιών των Κέντρων Πρόληψης. Αντί αυτού, σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που διέρρευσε, συγχωνεύονται ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18 Άνω κλπ σε ένα οργανισμό (ΕΟΠΑΕ).
Διεκδικούμε: Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο. Να διαφυλαχθεί η ψυχοκοινωνική φιλοσοφία της πρόληψης, της θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης. Να διαφυλαχτεί η αντίστοιχη φιλοσοφία και οι πρακτικές που εμπεριέχουν τα διαφορετικά θε- ραπευτικά προγράμματα (ΚΕΘΕΑ, 18ΑΝΩ, ΟΚΑΝΑ, Κέντρα Πρόληψης). Να μην τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και συνολικά να εξασφαλιστεί πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Διεκδικούμε επίσης: Ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης στη βάση των αποφάσεων του Σωματείου και στελέχωσή τους με επαρκές, μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να παραμείνουν εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης. Διατήρηση της ταυτότητας, της φιλοσοφίας της και του περιεχομένου της πρόληψης. Να μη συγχωνευτούν. Να γίνουν Κέντρα Πρόληψης σε περιοχές που δεν υπάρχουν. Στελέχωση των 130 κενών θέσεων προσωπικού. Να μην καταργηθεί το άρθρο 60 του ν. 4139 του 2013 και το άρθρο 61 του 3459 του 2006, τα οποία καταργούνται στο άρθρο 46 του υπάρχοντος προσχεδίου νόμου, εκτός αν γίνει αποδεκτή η διαχρονική θεσμική μας πρόταση, που είναι και η βάση της κάθε συζήτησης, η οποία είναι στη διάθεση του ΟΚΑΝΑ και του υπουργείου, μέσω της οποίας διασφαλίζονται η συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, οι θέσεις εργασίας και το ψυχοκοινωνικό μοντέλο παρεμβάσεων. Αξιοπρέπεια και αγώνας το αντίδοτο στην εξάρτηση».
Υπογράφουν οι εργαζόμενοι
και οι εργαζόμενες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ