Τι είχες Γιάννη μ’, τι είχα πάντα. Κάθε τέτοια εποχή που δεν υπάρχουν αγροτικές εργασίες θυμούνται οι αγρότες όσα δεν τους έκαναν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και κατεβαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους προβάλλοντας αιτήματα, τα οποία προφανώς δεν μπορούν να επιλυθούν με την αγροτική πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.
Η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει κάποτε. Δεν μπορεί να υφίστανται οι λοιπές κοινωνικές ομάδες τις συνέπειες αυτών των κινη- τοποιήσεων, επειδή οι αγρότες διαθέτουν εκατοντάδες τρακτέρ και όποτε τους γουστάρει κλείνουν τους δρόμους. Ο νόμος και η τάξη πρέπει να εφαρμοστούν όπως εφαρμόζονται για όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες. Αν κάποιος παρκάρει παράνομα το αυτο- κίνητό του η τροχαία του κόβει κλήση και του αφαιρεί και τις πινακίδες. Οι αγρότες έχουν ασυλία; Δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις τους χαϊδεύουν επειδή είναι πολυπληθής η τάξη και διαθέτουν ψηφαλάκια.
Πέρα, όμως, από την παράνομη διάσταση των ενεργειών των αγροτών υπάρχει η ηθική και ανθρώπινη πλευρά, την οποία η αγροτική τάξη λησμόνησε αφού όλοι εμείς οι άλλοι επί 50 και πλέον χρόνια πληρώναμε τις ασφαλιστικές τους εισφορές καταβάλλοντας τις εκάστοτε κρατήσεις υπέρ του Οργανισμού Γεωρ- γικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ). Ένα χαράτσι που επέβαλε ετσιθελικά το Ελληνικό κράτος σε όλες τις κοινωνικές τάξεις ανεξάρτητα από την οικονομική τους δυνατότητα.
Ποιος δεν θυμάται το περίφημο χαρτόσημο που επιβάλλονταν σε όλες τις συναλλαγές και επιβαρύνονταν με 20% υπέρ ΟΓΑ; Να δεχτώ ότι μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο η αγροτική τάξη πέρασε δύσκολες ημέρες αφού εργάζονταν σκληρά με αρχέγονα μέσα (βόδι, αλέτρι κλπ). Μήπως, όμως, και άλλες κοινωνικές τάξεις δεν είχαν τα ίδια προβλήματα με την έλλειψη των τεχνολογικών μέσων που υπάρχουν σήμερα; Ξεχάσαμε με ποιο τρόπο έπεφταν τα μπετά στις πλάκες των οικοδομών με τους εργάτες να έχουν στον ώμο τον τενεκέ και να ανεβαίνουν σε επικίνδυνες σκάλες και σκαλωσιές; Κι όμως όταν πήγαιναν να πληρωθούν από τον εργολάβο είχαν κράτηση υπέρ ΟΓΑ, καθώς και όταν κατέβαλαν χαρτόσημο είχαν κράτηση 20% υπέρ ΟΓΑ.
Και όταν ήρθε η Χούντα, στη μόνη τάξη που χάρισαν δάνεια ήταν οι αγρότες για να βγαίνουν σήμερα κάποιοι νοσταλγοί και να λένε ότι μόνο ο Παπαδόπουλος ενδιαφέρθηκε γι’ αυτούς! Δεν αναρωτήθηκαν, ωστόσο, ποιος πλήρωσε το έλλειμμα που δημιούργησε αυτή η χαριστική πράξη στην Αγροτική Τράπεζα! Φυσικά εμείς τα κορόιδα και όχι οι τραπεζίτες. Και όταν ήρθαν οι παχιές αγελάδες των κουτόφραγκων, οι αγρότες με τη βοήθεια των ντόπιων αετονύχιδων είχαν 100 δέντρα και δήλωναν 400 ή 500, για τα οποία λάμβαναν επιδοτήσεις από την ΕΕ.
Θυμάμαι ότι κάποια εποχή το ζωϊκό κεφάλαιο της Κρήτης ήταν σαν αυτό της Αργεντινής! Οι αγρότες είδαν το τυράκι της ΕΕ (επιδοτήσεις) και όχι τη φάκα (κατάργηση καλλιεργειών), νομίζοντας ότι οι επιδοτήσεις θα ήταν αιώνιες και την είχαν αράξει στα κέντρα με «αγροτικό» (έτσι έλεγαν το ουίσκι στα χωριά). Μαλάκωσαν κάποτε και έφυγαν από τα μπλόκα όταν τους έδωσε τα 500.000.000 ευρώ ο Χατζηγάκης.
Αλλά όταν οι κουτόφραγκοι τα ζήτησαν πίσω, οι αγρότες έκαναν τον… Κινέζο και έστελναν σε εμάς τον λογαριασμό. Φτηνό πετρέλαιο στους αγρότες (κόκκινο) για να κινούν τα γεωργικά τους μηχανήματα, αλλά βάσει της αρχής των συγκοινωνούντων δοχείων, γέμιζαν και τα ρεζερβουάρ των ιδιωτικών τους αυτοκινήτων, όταν φτωχές κοινωνικές τάξεις δεν είχαν να αγοράσουν κίτρινο πετρέλαιο και ξεπάγιαζαν από το κρύο. Φτηνά αυτοκίνητα στους αγρότες για τη μεταφορά των προϊόντων τους (κάτι NAVARA 4X4 τετράπορτα των 200 ίπ-πων), αλλά με αυτά πήγαιναν και τις οικογένειές τους για μπάνια στη θάλασσα!
Οι βιομηχανικοί εργάτες των μεγάλων αστικών κέντρων έχουν δει τα σπίτια των αγροτών; Έχουν δει πόσα ΙΧ αυτοκίνητα και τζίπ είναι παρκαρισμένα στις αυλές τους; Δεν το λέω ούτε από ζήλια, ούτε από κακία. Η αγροτική τάξη έχει πλέον ανδρωθεί οικονομικά και πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Αν κάποιοι αγρότες δεν εκμεταλλεύτηκαν τις παχιές αγελάδες των κουτόφραγκων και έφαγαν τις επιδοτήσεις στα μπουζούκια δεν φταίμε εμείς οι υπόλοιποι. Και στο κάτω – κάτω της γραφής γιατί διαμαρτύρονται τώρα κατά της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη; Τώρα ήρθε η κυβέρνηση αυτή; Τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια δεν κατάλαβαν ότι με εντολές της ΕΕ ο κ. Μητσοτάκης αποθάρρυνε με τον τρόπο του την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα που στηρίζεται στο τρίπτυχο αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία, αλιεία; Όταν δεν βοηθάει τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο και τον αλιέα με φτηνή ενέργεια, φτηνά λιπάσματα, φτηνές ζωοτροφές και καθορισμό θαλάσσιων ζωνών πώς θα παράξει αυτός ανταγωνιστικά προϊόντα;
Αλλά για να πούμε και του στραβού το δίκιο, οι αγρότες ψήφισαν μαζικά το κόμμα της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη! Και κάποιοι απλόχερα (Β΄ Θεσσαλονίκης 40%, Ανατολική Αττική 46%, Αργολίδα 43%, Βοιωτία 37%, Εύβοια 39%, Έβρος 44%, Ηλεία 37%, Ημαθία 39%, Καρδίτσα 43%, Κορινθία 41%, Λάρισα 39%, Πέλλα 38%, Πιερία 39%, Σέρρες 45%, Τρίκαλα 41% και Φθιώτιδα 43%). Έκαναν την επιλογή τους οι αγρότες μας, ενώ έβλεπαν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια που το πάει ο κ. Μητσοτάκης. Τώρα θα υποστούν τις συνέπειες της πολιτικής τους επιλογής, η οποία ήταν αντίθετη με τα ταξικά τους συμφέροντα.
Δεν κατάλαβαν οι αγρότες μας ότι η Ευρώπη τους θέλει παπιονάτα γκαρσόνια για να περνάει ωραία στα νησιά μας; Εκεί οδηγεί η πολιτική της ΕΕ τα παιδιά τους και όχι στο χωράφι, στο στάβλο και στη θάλασσα. Οι κινητοποιήσεις που κάνουν τώρα δεν θα φέρουν αποτέλεσμα. Ο κ. Μητσοτάκης θα τους δώσει τίποτα ψίχουλα και θα αναγκαστούν κάποια στιγμή να υποχωρήσουν. Και θα βρεθούν σε χειρότερη θέση από τη σημερινή. Δεν τους θεωρώ ικανούς σαν κοινωνική τάξη να κάνουν ανατροπή, για παράδειγμα να μαυρίσουν τη ΝΔ τον ερχόμενο Ιούνιο στις ευρωεκλογές. Είναι εξαρτημένοι ιδιαίτερα από αγροτοπατέρες που τελικά τα βρίσκουν με τους εκάστοτε κυβερνώντες.

*Ο Γιώργος Χαλκιάς είναι επίτιμος δικηγόρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ