ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς τον δήμαρχο Αρταίων Χριστόφορο Σιαφάκα απέστειλε η Ομάδα Ενεργών Πολιτών για την Προστασία του Πρασίνου, με την οποία διατυπώνει τους προβληματισμούς της για την κοπή των δέντρων με αφορμή τις εργασίες για τη δημιουργία του Open Mall στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα, διατυπώνει το αίτημα να μην κοπούν τα δέντρα της πλατείας, ούτε του περιβάλλοντος χώρου αυτής, ούτε άλλων κοινόχρηστων χώρων, εξηγώντας τους λόγους που ο Δήμος δεν πρέπει να αποδυθεί σ’ αυτή την εκστρατεία.
Στην παρέμβασή τους προς τον δήμαρχο Αρταίων, αναφέρουν: «Κύριε δήμαρχε Άρτας, με αφορμή τις εργασίες ανάπλασης που εκτελεί ο Δήμος σε διάφορα σημεία της πόλης και λόγω των πολλών παραδειγμάτων αφαίρεσης υγιών δέντρων και θάμνων από τους χώρους αυτούς (περιφερειακή οδός, πλατεία Μονοπωλίου, οδός Κ. Παλαμά) και με την διαπίστωση ότι ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες στην πλατεία Αγίου Δημητρίου, η Ομάδα Ενεργών Πολιτών για την προστασία του πρασίνου της Άρτας, η οποία αριθμεί 130 μέλη μέχρι σήμερα, σας παρακαλεί να λάβετε υπόψη τους ακόλουθους προβληματισμούς, οι οποίοι πιστεύ-ουμε ότι απηχούν όχι μόνο δικές μας απόψεις αλλά μιας πολύ μεγαλύτερης μά-ζας Αρτινών πολιτών.
Κύριε δήμαρχε, παρακαλούμε να μην προβείτε στην κοπή των δένδρων της πλατείας, ούτε του περιβάλλοντα χώρου αυτής, ούτε άλλων κοινοχρήστων χώρων, διότι αυτά αφορούν υγιέστατο φυτικό υλικό, αρμονικά συνδεδεμένο με τους συγκεκριμένους χώρους τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά. Επειδή τα φυτικά υλικά (δένδρα, θάμνοι, σπόροι) δεν αποτελούν δομικά υλικά, η αντικατάσταση – αναπλήρωση αυτών (αν προβλέπεται στις μελέτες) θα απαιτήσει χρόνια για να αναδείξει και να πετύχει το ίδιο αισθητικό αποτέλεσμα με τα υπάρχοντα σήμερα φυτεμένα δένδρα. Στο εμπόριο δεν κυκλοφορούν δένδρα αυτού του ύψους και μεγέθους, αλλά και αν κυκλοφορούν οι τιμές πώλησης είναι απαγορευτικές. Επιπλέον, η τοποθέτηση μεγάλων δένδρων σε πυκνοδομημένες επιφάνειες είναι πολύ δύσκολη και εγκυμονεί κινδύνους αποτυχίας φύτευσης.
Η τυχόν αφαίρεση δένδρων από το δομημένο περιβάλλον της πόλης, πέρα από την αισθητική υποβάθμιση, θα προκαλέσει συνθήκες θερμικής δυσφορίας στους χρήστες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας της έλλειψης ικανοποιητικής σκίασης και φυσικού δροσισμού. Καμία τεχνητή κατασκευή (τέντα, ομπρέλα, σκίαστρο κλπ) δεν μπορεί να υποκαταστήσει την φυσική σκιά και δροσιά ενός δένδρου.
Η πόλη της Άρτας συγκαταλέγεται στις πόλεις με το λιγότερο ενδοαστικό πράσινο, στοιχείο οξύμωρο για μια μικρή επαρχιακή πόλη. Ευτυχώς έχει την τύχη να πλαισιώνεται από μεγάλο ποσοστό περιαστικού πρασίνου, που και αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού.
Στην Ευρώπη (Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία) αλλά και άλλες περιοχές του κόσμου πραγματοποιείται το αντίστροφο από αυτό που συμβαίνει εδώ. Σκληρές δομημένες επιφάνειες ξηλώνονται και στις θέσεις τους δημιουργούνται πάρκα, δενδροστοιχίες, λίμνες και άλλα, με τα αντίστοιχα βέβαια κλιματικά οφέλη για τις πόλεις.
Κύριε δήμαρχε, θεωρούμε ότι ο Δήμος πρέπει να μεριμνήσει για την διατήρηση του υπάρχοντος αστικού πρασίνου, με την κατάλληλη συντήρησή του και τον περαιτέρω εμπλουτισμό του.
Αντιλαμβανόμαστε ότι οι μελέτες των έργων έχουν παραληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και τα έργα πρέπει να προχωρήσουν. Οι μελέτες, όμως, δεν είναι ευαγγέλια, μπορούν να τροποποιηθούν και να διορθωθούν πάντα προς το καλύτερο. Έχετε τη δυνατότητα και τα έργα να υλοποιήσετε και το πράσινο να προστατεύσετε. Παρακαλούμε θερμά να μελετήσετε τους προβληματισ-μούς μας και να συμβάλλετε και εσείς από τη θέση σας στην διαφύλαξη του λίγου πράσινου που έχει απομείνει στο κέντρο της πόλης. Ευχαριστούμε».

Υπογράφουν τα μέλη της Ομάδας Ενεργών Πολιτών για την προστασία του πρασίνου της Άρτας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ