ΣΤΗΝ συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής την Τρίτη της περασμένης εβδομάδας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης έκανε γνωστό πως όταν αναφέρονταν σε αγορά διατηρητέου κτιρίου στο Καπέσοβο για τις ανάγκες λειτουργίας γραφείου στο πλαίσιο ένταξης του Ζαγορίου ως πολιτιστικού τοπίου στην UNESCO, εννοούσε την οικία Φιλίδη, που έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο κτίριο.
Για την αγορά του θα απαιτηθούν 150.000 ευρώ, που απ’ ότι φαίνεται η Περιφέρεια είναι διατεθειμένη να διαθέσει. Και νομίζουμε καλώς διότι όχι μόνο θα εξυπηρετήσει το σκοπό για τον οποίο θα αγοραστεί, αλλά και γιατί ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια του Ζαγορίου θα (ξανα)αποκτήσει ζωή και προπαντός θα διασωθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για κτίριο που κατασκευάστηκε το έτος 1811, είναι εμβαδού 570 τετραγωνικών μέτρων και θεωρείται ένα ιδιαίτερα σημαντικό ως δείγμα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής.
Προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία θα απαιτηθεί να γίνουν εργασίες καθώς η στέγη του απειλείται με κατάρρευση όπως και ένα μέρος της τοιχοποιίας του. Την οικία συναντάμε στο βόρειο τμήμα του χωριού, εκτείνεται σε δύο επίπεδα και είναι κατασκευασμένη σε διάφορες φάσεις.
Απ’ ότι λέγεται το δυτικό τμήμα οικοδομήθηκε πριν τον 17ο αιώνα και σ’ αυτό με την πάροδο των ετών έγιναν αλλεπάλληλες προσθήκες. Κατά τον 20ο αιώνα λειτουργούσε ως ξενώνας πέντε δωματίων. Είχε τοιχογραφημένο διάκοσμο, ο οποίος έχει αφαιρεθεί για να συντηρηθεί από την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ