«Τζάμι» έκανε την οδό στο λόφο Περάνθης από το ύψος της παλιάς χωματερής προς Λιμίνη ομάδα αποτελούμενη από πέντε κυνηγούς, η οποία ευαισθητοποιήθηκε άμεσα μετά το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας την περασμένη εβδομάδα.
Σε συζητήσεις που προηγήθηκαν με κυνηγό δεχθήκαμε κριτική ότι τούς «τσουβαλιάσα- με» όλους, εξηγώντας μας πως δεν είναι όλοι ίδιοι κι ακόμα πως οι περισσότεροι φέρνουν μαζί τους σακούλες καθαρίζοντας τα σημεία με τους άδειους κάλυκες φυσιγγίων. Δεν έχουμε λόγους να αμφιβάλλουμε, όμως όταν γίνεται ένα τέτοιο ρεπορτάζ αυτό που ο κάθε πολίτης βλέπει – μαζί τους και εμείς – είναι το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα που με φωτογραφίες παρουσιάσαμε ήταν αυτό. Οι χιλιάδες δηλαδή άδειοι κάλυκες ένθεν κακείθεν σε πολύ μεγάλο μήκος του δρόμου. Φανταζόμαστε πως ούτε και στους ίδιους άρεσε αυτή η εικόνα.
Τέλος πάντων υποδεχόμαστε με χαρά και ικανοποίηση την πρωτοβουλία των καθ’ όλα ευσυνείδητων κυνηγών που έσπευσαν να τους μαζέψουν και είναι κάτι που τους τιμά. Ιδιαίτερα, διότι δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την προστασία του περιβάλλοντος, την διατήρηση της αισθητικής του δρόμου σε μια κατά τα άλλα πανέμορφη περιοχή και κυρίως βεβαίως τον σεβασμό τους προς τους άλλους.
Θα πρέπει ταυτόχρονα να εξηγηθεί ότι επίσημη αντίδραση από το ΔΣ του Κυνηγετικού Συλλόγου, τουλάχιστον απέναντι σ’ εμάς, δεν υπήρξε. Την όλη προσπάθεια καθαρισ-μού ανέλαβε η συγκεκριμένη ομάδα, η οποία κατά τη γνώμη μας έβαλε τα γυαλιά στους «αξιωματούχους» του Συλλόγου που η αλήθεια είναι πως δεν επέδειξαν την ίδια ευαισθησία. Είναι η ομάδα που θα μπορούσαμε να πούμε ότι «διέσωσε την τιμή των κυνηγών», καθώς απέδειξε πως δεν διακατέχονται όλοι από νοοτροπίες που ενίοτε αμαυρώ- νουν την εικόνα τους.
Όσοι την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν στο Λόφο για να μην αφήσουν ούτε έναν κάλυκα στο δρόμο, μάς ειπώθηκε πως επ’ ουδενί δεν βρίσκονται πίσω απ’ αυτή την ασ- χήμια. Κι όμως, βγήκαν μπροστά για να την ξεπλύνουν, γι’ αυτό μόνο καλά λόγια έχουμε να πούμε.
Κοντά στις συστάσεις και έλεγχοι
Όσον αφορά τους άδειους κάλυκες, μας μεταφέρθηκαν παράλληλα σχετικές ανακοινώσεις που γίνονται από τον Κυνηγετικό Σύλ- λογο Άρτας, που κάνουν λόγο σε συστάσεις προς τα μέλη.
Ενδεικτικά, αναφέρουν: «…Πρέπει να σταματήσουμε να υπενθυμίζουμε την άσχημη εικόνα που δημιουργούμε ως κυνηγοί με τους παρατημένους κάλυκες στον κυνηγότοπο. Ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας (μικρές και μεγάλες) προς το περιβάλλον που δημιουργείται με τους παρατημένους κάλυκες στη φύση από συναδέλφους κυνηγούς. Μην ξεχνάς στον κυνηγότοπο τους άδειους πλαστικούς κάλυκές σου. Είναι μια κίνηση απλή για σένα αλλά σωτήρια για τη φύση. Μάζευε τους άδειους κάλυκες! Μπορείς να κάνεις τη διαφορά».
Και μια άλλη σύσταση, εξίσου σοβαρή: «Οι κυνηγοί και όσοι έχουμε δραστηριότητα στη φύση οφείλουμε να την προσέχουμε, να μαζεύουμε τα σκουπίδια και όχι να τα πολλαπλασιάζουμε. Γι’ αυτό το λόγο θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τους φίλους κυνηγούς να μην πετάνε άδεια φυσίγγια, καφέδες, μπουκάλια και τσιγάρα στον χώρο που επισκέπτονται. Ας προσπαθήσει, λοιπόν, ο καθένας ξεχωριστά να κρατάει τον χώρο καθαρό όπως θα έκανε και στον χώρο που ζει».
Πολύ σωστά όλα αυτά, μήπως όμως να κάνει κάπου – κάπου και ελέγχους δια του Συλλόγου, ούτως ώστε όταν βλέπει να παραχαράσσονται όλα αυτά να γίνεται αυστηρός; Όχι τίποτε άλλο αλλά για να μην χρειά- ζονται πρωτοβουλίες μεμονωμένων ομάδων για να προστατεύουν την τιμή του κλάδου από τους επιδεικνύοντες άσχημες συνήθειες, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση του δρόμου στο Λόφο.

Και μια παρατήρηση…

Στη συζήτηση που κάναμε με κυνηγό, ο οποίος επισκέφθηκε τα γραφεία μας, εμφανισθείς αρχικά πολύ ενοχλημένος από το δημοσίευμα, προέβη, μεταξύ άλλων, και σε μια παρατήρηση:
«Τα προφυλακτικά που έχουν γεμίσει τον ίδιο δρόμο, τα άδεια μπουκάλια, τα άδεια βαζάκια μπύρας και των καφέδων, τις κόντρες με τα αυτοκίνητα και μηχανάκια που κάνουν νεαροί δεν τα βλέπετε… μόνο οι άδειοι κάλυκες σας απασχολούν;». Απαντήσαμε πως είναι δεκτή η παρατήρησή του και πως έχει δίκιο. «Εφόσον έχουμε δίκιο» αντέτεινε «αν φέρουμε φωτογραφίες θα τις δημοσιεύσετε;». Φυσικά, επανήλθαμε, εξηγώντας πως το ρεπορτάζ έχει πάντα και μια συνέχεια και πως «στόχος» δεν είναι μόνο οι κυνηγοί που βρίσκονται πίσω από αυτή τη «ντροπή» αλλά και όλοι όσοι αλλοιώνουν και αμαυρώνουν το περιβάλλον. Επομένως, ιδού και οι φωτογραφίες που μας μετέφεραν. Καθ’ όλα καταδικαστέες οι πράξεις αυτών που τις διαπράττουν και μόνο «ντροπή» είναι η λέξη που μπορούμε να πούμε. Με τους κρυπτόμενους όμως βρίσκει εύκολα κανείς άκρη; Αυτός είναι ο πολιτισμός τους! Ο κάθε ενάρετος πολίτης, ωστόσο, τι τούς φταίει για να γίνεται αποδέκτης των έργων τους!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ