«Παρά την παράταση της σύμβασής τους μέχρι 31 Μαρτίου 2024, η διοίκηση του Νοσοκομείου ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για πλήρη ανάθεση της σίτισης σε εργολαβική εταιρεία» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται: «Πρόκειται για εργαζόμενους για πολλά χρόνια στη σίτιση του νοσοκομείου, έχοντας αποκτήσει πο- λύτιμη εμπειρία για τις απαιτήσεις της εργασίας και είναι αντιμέτωποι με την προκλητική στάση της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που “αναγνωρί- ζουν” την προσφορά τους, τόσο στην περίοδο της πρόσφατης επιδημίας όσο και γενικότερα, αλλά αρ- νούνται το δίκαιο αίτημα για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου με πλή- ρη δικαιώματα.
Η “αναγνώριση” της προσφοράς χιλιάδων εργαζομένων στην καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση δεκάδων δημόσιων μονάδων Υγείας από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι η επικείμενη απόλυσή τους και η ανάθεση των υπηρεσιών σε εργολαβικές εταιρείες, αν και είναι γνωστό ότι το κόστος για τους προϋπολογισμούς των νοσοκο- μείων είναι πολύ μεγαλύτερο και συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Άρτας στοιχίζουν 99.000 ευρώ ενώ ο εργολάβος 142.000 ευρώ. Επιπλέον, οι εργολαβικές εταιρείες καταπατούν συχνά ακό-μα και στοιχειώδη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.
Τυχόν απόλυση των συμβασιούχων εργαζομένων στη σίτιση του Νοσοκομείου μας και στις υποστηρικτικές υπηρεσίες άλλων δημόσιων νοσοκομείων, θα σημάνει την απώλεια της εμπειρίας που έχουν αποκτήσει και θα δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης σε πολλούς από αυτούς και στις οικογένειές τους.
Να μην απολυθούν οι 10 εργαζόμενοι στη σίτιση και να ισχύσει τουλάχιστον η παράταση της σύμβασής τους μέχρι 31 Μαρτίου».

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Άρτας και ΚΥ με αφορμή την παραχώρηση της σίτισης σε εργολαβική εταιρεία. Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία

Ανακοίνωση για τη σίτιση του νοσοκομείου Άρτας σε εργολαβική εταιρεία, ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσηλευτικού μας ιδρύματος.
Αναφέρει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οδηγούν σε απόλυση χιλιάδες εργαζομένους στους τομείς της καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης, οι οποίοι εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Με σημερινή (Τρίτη περασμένης εβδομάδας) απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου στο δρόμο της απόλυσης οδηγούνται άμεσα 10 εργαζόμενοι στον τομέα της σίτισης, αφού πλέον ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης παροχής αυτών των υπηρεσιών από εργολαβική εταιρεία.
Μετά από οκτώ χρόνια διεκδικήσεων και αγώνων, μετά από οκτώ χρόνια με τους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας σε εργασιακή ομη- ρία, αφού τα νομοθετήματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ημερομηνία λήξης το 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στο δόγμα της αγοράς, πιστή στους μεγαλοεργολάβους που εξυπηρετεί, έρχεται και “τελειώνει” οριστικά το ζήτημα αυτό: Δεν νομοθετεί ούτε για παράταση πέραν της 31ης Μαρτίου 2024, ούτε για νέους διαγωνισμούς ΣΟΧ, ούτε για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
Ο δε υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης (και όχι μόνο αυτός) εμπαίζει στα ΜΜΕ τους εργαζόμενους αυτούς λέγοντας ότι θα προτρέψει τους εργολάβους να προσλάβουν το ίδιο προσωπικό. Ενώ ξέρει πως ούτε μπορεί να το κάνει, ούτε υπάρχουν όροι που να μπορούν να εξασφαλίσουν τέτοια εξέλιξη και η αλήθεια είναι πως ούτε θέλει να το κάνει.
Αυτή είναι η “αναγνώριση” της προσφοράς των εργαζόμενων στο ΕΣΥ από την κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτή είναι η αντιμετώπιση του ΕΣΥ, οι μονάδες του οποίου αφήνονται να καταρρεύσουν σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να δοθούν βορά στους ιδιώτες που επιχειρούν με την υγεία του λαού.
Τέλος, να πούμε ότι αποδεδειγμένα οι εργολάβοι κοστίζουν περισσότερο από τους εργαζόμενους με ΣΟΧ. Τρανό παράδειγμα ο διαγωνισμός για τη σίτιση στο δικό μας Νοσοκομείο. Αυτή την στιγμή το ετήσιο κόστος για αυτούς του 10 εργαζόμενους είναι 99.000 ευρώ, ενώ το κόστος για την σύμβαση με τον εργολάβο είναι 142.000 ευρώ. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δεν πτοείται: Θέλει να δώσει τις υπηρεσίες αυτές σε εργολάβους και αυτό κάνει στεγνά και ανενδοίαστα. Αυτή είναι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και του δημόσιου χρήματος από την πλευρά της κυβέρνησης.
Εδώ και τώρα απαιτούμε καμία απόλυση εργαζομένων και μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ