Μεγάλες συζητήσεις επί συζητήσεων διεξάγονται καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τηλεόραση και ραδιόφωνο για γεγονότα δευτερεύουσας σημα- σίας που όμως παίρνουν μεγάλες διαστάσεις σε ένα παιχνίδι εικόνας, εντυπώσεων, κουτσομπολιού, λάσπης, χυδαιότητας και ύβρεων.
Ας δούμε, όμως, κάποια σοβαρά γεγονότα που ελάχιστα ενδιαφέρουν την συντριπτική κοινωνία. Γεγονός 1ον: Στις 18 Ιανουαρίου 2024, με ψήφισμά του το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε την Ελλάδα για καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, αναφέροντας ότι απειλούνται οι ελευθερίες, η ισότητα και η αξιοπρέπεια, τονίζοντας την ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Στην έκθεση, εκφράζει τις ανησυχίες για την ελευθερία των ΜΜΕ, την διαφθορά και τις ατομικές ελευθερίες.
Ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη για την δολοφονία δημοσιογράφων, εκφράζει την ανησυχία του για την χρήση λογισμικού κατασκοπείας κάνοντας σοβαρές συστάσεις σε χώρες της ΕΕ ιδίως στην Ελλάδα, την Πολωνία ,την Ισπανία και την Κύπρο.
Γεγονός 2ον: Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων ομόφωνα καταδίκασε την Ελλάδα για την διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών το 2012 και την καλεί να καταβάλει συνολικά 70.000 ευρώ στις γυναίκες που προσέφυγαν σ’ αυτό, για ηθική βλάβη.
Γεγονός 3ον: Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για απάνθρωπη μεταχείριση σε ασυνό- δευτο ανήλικο αιτούντα άσυλο που το 2018 είχε μείνει χωρίς κατάλυμα για έξι μήνες. Καλεί δε την Ελλάδα να καταβάλει 8.000 ευρώ για ηθική βλάβη.
Η υπόθεση αφορούσε τις συνθήκες διαβίωσης ενός ανηλίκου Αφγανού, αιτούντα άσυλο από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον Μάιο του 2019. Στην επίμαχη περίοδο οι Ελληνικές αρ- χές είχαν εγκαταλείψει τον ανήλικο να φροντίζει τον εαυτό του σε περιβάλλον ακατάλληλο, χωρίς ασφάλεια, στέγαση, υγιεινή πρόσβαση σε τροφή και περίθαλψη. Ο ανήλικος είχε βρεθεί σε μια απάνθρωπη και εξευτελιστική κατάσταση.
Γεγονός 4ον: Συνεχίζεται η δίκη για τη μεγάλη τραγωδία στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018 με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 104 συνάνθρωποί μας και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι. Οι μαρτυρίες των ανθρώπων πολύ σκληρές. Η ειδησεογραφία σχεδόν αδιάφορη για την έκβαση της δίκης αυτής. Η προσπάθεια για μη ύπαρξη πολιτικών και ποινικών ευθυνών εμφανέστατη για όσους αγγίζει αυτή η τραγωδία.
Γεγονός 5ον: Η τραγωδία που συντάραξε την Ελληνική κοινωνία στις 23 Φεβρουαρίου 2023 με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, επέφερε τον φρικτό θάνατο σε 57 συνανθρώπους μας και 180 τραυματίες. Μια εξεταστική επιτροπή της Βουλής εξετάζει… την υπόθεση μέχρι να έλθει και η ώρα της δικαιοσύνης. Και εδώ η προσπάθεια για την ελαχιστοποίηση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών είναι εμφανής.
Ενδεικτικά αναφέρθηκα σε πέντε σοβαρά γεγονότα που αφορούν τη λειτουργία του Ελληνικού Κράτους.
Ποια είναι, όμως, η προσέγγιση και οι απόψεις που εκφράζονται; Η προσέγγιση, λοιπόν, ένθεν κακείθεν της κάθε κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, της ίδιας της κοινωνίας γίνεται με κριτήρια άκρως υποκειμενικά, με κομματικές αγκυλώσεις, με βάσιμες υπόνοιες για προσπάθεια συγκάλυψης, συσκότισης, υποβάθμισης, στρογγυ- λοποίησης και απαξίωσης των ίδιων των γεγονότων ή διαστρέβλωσης με κομματικές παρωπίδες σε ένα πολιτικό γαϊτανάκι χωρίς φειδώ…
Και βέβαια τα ελεγχόμενα ειδησεογραφικά Μέσα Ενημέρωσης και αρκετοί δημοσιογράφοι – φερέφωνα συμμετέχουν σ’ ένα ανελέητο ξέπλυμα… των γεγονότων που αγγίζουν την κάθε μορφής εξουσία, κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, οικονομική ολιγαρχία. Στις δε πρωινές εκπομπές σκόπιμα ασχολούνται με τον Μπά- μπη, τον κρεοπώλη, τη δολοφονία στην Χαλκίδα, τις δηλώσεις του Νταλάρα, τον χωρισμό του καλλιτεχνικού ζευγαριού, τις ατέλειωτες δηλώσεις του κυρίου Κούγια, τι γίνεται στο survivor!
Ας αναφερθώ και σε δύο μεγάλα γεγονότα που αυτή τη στιγμή συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Γεγονός 1ον: Ο πόλεμος στην Ουκρανία. Χιλιάδες αθώα θύματα. Τεράστιες καταστροφές. Που είναι οι Αζόφ, οι ακροδεξιοί Ουκρανοί παραστρατιωτικοί, που τόσα γράφηκαν για τον ρόλο τους; Που είναι οι Wagner, οι Ρώσοι παραστρατιωτικοί; Ποιός ασχολείται με το βρώμικο παιχνίδι όλων των χωρών που ενεπλά- κησαν στον πόλεμο αυτό; Σήμερα ο πόλεμος συνεχίζεται. Κανείς δεν ασχολείται πλέον μ’ αυτόν. Οι νεκροί δεν ξαναγυρίζουν.
Γεγονός 2ον: Ο αιματηρός πόλεμος στη Γάζα με 30.000 περίπου νεκρούς. Άμαχοι, παιδιά, αθώα θύματα. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι. Εκατόμβη. Ο πόλεμος συνεχίζεται. Το Ισραήλ αδίστακτο περιφρονεί τους πάντες ακόμα και τους διεθνείς οργανισμούς! Οι Χαμάς έχουν υποκαταστήσει τον Παλαιστινιακό λαό που χρόνια τώρα παλεύει να αποκτήσει – επιτέλους – το δικό του ανεξάρτητο κράτος.
Γιατί τελικά τα γεγονότα που γίνονται ιστορία γράφονται από τους ισχυρούς και τους νικητές, αλλά και αυτούς που κατευθύνουν και διαμορφώνουν την πορεία ολόκληρου του πλα- νήτη. Γιατί το παγκόσμιο σύστημα εξουσίας είναι ανίκητο.
ΥΓ: Να θυμίσω ότι οι Ινδιάνοι ήταν πάντα οι κακοί στις ταινίες του Αμερικάνικου κινηματογράφου παρότι λεηλάτησαν τη γη τους και σχεδόν τους εξαφάνισαν ως ανθρώπινη φυλή.
*Ο Γιώργος Πριόβολος είναι διδάκτωρ Παιδαγωγικών Επιστημών, οικονομολόγος και πρώην τραπεζικός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ