Ανακοίνωση με αφορμή την συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού, το τεχνικό πρόγραμμα και τα δημοτικά τέλη Δήμου Αρταίων, εξέδωσε η «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή», επισημαίνοντας ότι «είναι πλασματικός και μη υλοποιήσιμος, υπό τον έλεγχο του οικονομικού παρατηρητηρίου των ΟΤΑ».
Αναφέρει: «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς! Αυτή είναι η έκφραση που χαρακτηρίζει πλήρως τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις της νέας Δημοτικής Αρχής για τα θεμελιώδη ζητήματα του προϋπολογισμού και του προγράμματος τεχνικών έργων του Δήμου Αρταίων.
Σε πλήρη και αγαστή ομοφωνία με την απερχόμενη Δημοτική Αρχή του κ. Τσιρογιάννη, στα Δημοτικά Συμβούλια του τελευταίου μήνα, με κατάληξη αυτό της Τετάρτης 24 Ιανουαρίου, η νέα Δημοτική Αρχή του κ. Σιαφάκα, εισηγείται και ψηφίζει ίδιο πρόγραμμα τεχνικών έργων, ίδια δημοτικά τέλη, ίδιο προϋπολογισμό. Υποτίθεται ότι οι συγκεκριμένες ειδικές συνεδριάσεις, η συζήτηση και η λήψη απόφασης για τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα τεχνικών έργων, είναι συνεδριάσεις κορυφαίες για την λειτουργία ενός Δήμου. Γιατί δείχνουν το προς τα πού θα κινηθεί, ποιες είναι οι κατευθύνσεις, ποια η πρόνοια για τους δημότες, ποιες οι προτεραιότητες, ποιες οι πολιτικές και ποια είναι η στόχευση.
Όταν, όμως, δεν μπορείς ούτε καν να ψηφίσεις αρνητικά ή λευκό, όταν ό,τι και να ψηφίσεις αν δεν είναι ΝΑΙ, αφαιρείται από την ψη- φοφορία, όταν δεν μπορείς ούτε καν μέσω της ψήφου σου να πιέσεις για αλλαγές, ΤΟΤΕ που ακριβώς βρίσκεται η έννοια και η ουσία της συζήτησης, της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και της κορυφαίας διαδικασίας;
Η παρούσα Δημοτική Αρχή κατέθεσε έναν προϋπολογισμό της τάξης των 74.000.000 ευ- ρώ ίδιας φιλοσοφίας με όλους τους προηγούμενους (γι’ αυτό άλλωστε και ψηφίστηκε και από τις δύο δημοτικές παρατάξεις των Τσιρογιάννη και Σιαφάκα με διθυράμβους). Στο τμή- μα των εσόδων του, περιλαμβάνει έσοδα από χρηματοδοτούμενα έργα εκτός Προγράμματος Δημοσίων Έργων (κεντρικής χρηματοδότησης δηλαδή) της τάξης των 40.000.000 ευ- ρώ, με μερικά μάλιστα να βρίσκονται ήδη στα όρια της απένταξης (η χρηματοδότηση για το Κάστρο και το Ξενία, έργα του Φιλόδημου κλπ). Γεγονός που σημαίνει ότι τα έσοδα αυτά είναι ως ένα σημείο υποτιθέμενα γιατί εξαρτιούνται, πρώτον από το αν θα υπάρχει χρηματοδότηση και δεύτερον από το αν θα γίνουν τα έργα.
Άραγε αν μια μέρα αλλάξει ο σχεδιασμός ως προς τα Επιχειρησιακά Προγράμματα και το Ταμείο Ανάκαμψης, ποια θα είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου στο τμήμα των εσόδων; Θα υπάρχουν αυτά τα 40.000.000 ευρώ ή είναι απλά λογιστικές εγγραφές; Και το πιο σημαντικό: Είναι αυτά τα έργα αναγκαία για τον τόπο και τους δημότες; Ή είναι έργα κεντρικά σχεδιασμένα που χρηματοδοτούνται οριζόντια για όλους τους Δήμους;
Επίσης, περιλαμβάνει “έσοδα” από δημοτικά τέλη της τάξης των 3.000.000 ευρώ με τις βεβαιωμένες μη-πληρωμές από προηγούμενα έτη να βρίσκονται στο ύψος των 7.000.000 ευρώ και τους δημότες στα όρια της φτώχειας και με προφανή αδυναμία πληρωμής, γεγονός που σημαίνει ότι και αυτά τα έσοδα είναι ως ένα σημείο, επίσης υποτιθέμενα.
Στο τμήμα των εξόδων περιλαμβάνει το πρόστιμο για την διαχείριση των απορριμμάτων του ΣΔΙΤ εγγυημένου εισοδήματος για τον ανάδοχο, της Περιφέρειας της τάξης του 1.400.000 ευρώ, περιλαμβάνει δαπάνες για τα σχολεία της τάξης του 1% του προϋπολογισμού, αμοιβές για αιρετούς της τάξης των 2.000.000 ευρώ σε αντίθεση και δυσαναλογία με τις αμοι- βές για τους περίπου 350 εργαζόμενους του Δήμου, που οι μισθοί τους είναι συνολικά για το 2024 στο ύψος των 8.900.000 ευρώ! Περιλαμβάνει κεντρική χρηματοδότηση από ΣΑΤΑ στο ύψος μόλις των 700.000 ευρώ και αποθεματικό του Δήμου μόλις στα 70.000 ευρώ, ενώ εισηγητικά δεν ειπώθηκε ούτε λέξη για το ποιους εξυπηρετεί και που στοχεύει ο προϋπολογισμός αυτός!
Αυτή είναι η πραγματικότητα! Είναι ένας προϋπολογισμός πλασματικός και μη υλοποιήσιμος, υπό τον έλεγχο του οικονομικού παρατη- ρητηρίου των ΟΤΑ. Είναι ένας προϋπολογισμός που δεν απευθύνεται και δεν αφορά το σύνολο του Δήμου, δεν αφορά τους δημότες και τις λαϊκές ανάγκες, είναι ένας προϋπολογισμός που τάζει καθρεφτάκια στους ιθαγενείς και κλείνει το μάτι στους κρατικοδίαιτους ιδιώτες που “επιχειρούν” με το δημόσιο χρήμα, που “επιχειρούν” με τον κόπο και τον ιδρώτα του λαού.
Αυτός είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου Αρταίων για το 2024. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες του Δήμου Αρταίων, αυτόν τον προϋπολογισμό τον καταψηφίσαμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ