ΛΟΙΠΟΝ, ας κάνουμε κατά πρώτον μια «σούμα» επί των πεπραγμένων του Δήμου Αρταίων ώστε να δούμε που φτάσαμε και πως προχωράμε. Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη ο δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας ανακοίνωσε ότι από το υπουργείο Εσωτερικών «πιστώθηκε» (η λέξη δική του), ο δέκατος αντιδήμαρχος που είναι η Μαίρη Λυγούρα. Καλή επιτυχία και από μας.

ΑΛΛΑ νομίζουμε ότι αξίζει να σταθούμε για λίγο στην «πίστωση» από το υπουργείο Εσωτερικών του δέκατου αντιδημάρχου, καθώς στην απάντηση προς την εφημερίδα μας γι’ αυτό το θέμα δεχτήκαμε από τον κ. Σιαφάκα κατηγορίες για «λάσπη», «εντυπωσιασμούς», «ανακρίβειες» κλπ. Ωστόσο, αυτοδιαψεύδεται. Γιατί; Διότι όταν δημοσιεύτηκε το ρεπορτάζ ο μήνας είχε 17 και τότε οι αντιδήμαρχοι ήταν εννιά και όχι δέκα που είχε ανακοινώσει ο ίδιος. Επομένως που είδε τις «ανακρίβειες» και τις «παραπλανητικές» πληροφορίες;

ΠΑΜΕ τώρα παρακάτω για να δούμε την ακρίβεια ή μη των πληροφοριών μας. Από τις 29 Νοεμβρίου ακόμα σημειώναμε (με ερωτηματικό βέβαια) ότι «κλειδώνει με Γιώργο Καραγιώργο η προεδρία της ΔΕΥΑΑ». Στη ίδια συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης ο δήμαρχος Αρταίων ανακοίνωσε το όνομά του για την συγκεκριμένη θέση. Ακριβής, ως εκ τούτου, και αυτή η πληροφορία.

ΣΤΑ φύλλα της 13ης και 27ης Δεκεμβρίου γράφαμε, στο μεν πρώτο «Ο Κώστας Πατήλας πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων;». Στο δε δεύτερο «Στοιχηματίζουμε υπέρ του Κ. Πατήλα». Όπερ και εγένετο. Οπότε όταν ο νέος δήμαρχος αναφέρεται σε «ανακρίβειες» πληροφοριών του «Τ» θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικός. Όχι τίποτε άλλο για να αποφεύγει τις… πεπονόφλουδες.

ΑΣ γνωρίζει, όμως, και κάτι επιπλέον. Όταν εμείς αναφερόμαστε σε πληροφορίες δεν το ψάχνουμε απλά, αλλά το… ξεψαχνίζουμε. Αν δεν το «δέσουμε» από χίλιες μεριές δύσκολα θα δει κάτι το φως της δημοσιότητας. Γιατί πολύ απλά βαθιά πεποίθησή μας είναι ότι οι εφημερίδες δεν είναι και δεν πρέπει να είναι facebook! Άλλο διαδικτυακές αναρτήσεις, που ο καθένας μπορεί να ανεβάζει ό,τι βαστάει η κούτρα του κι άλλο δημοσιογραφία. Πέστε μας… παραδοσιακούς, οπισθοδρομικούς, γραφικούς, ό,τι θέλετε, όμως εμείς αυτό μάθαμε να κάνουμε και αυτό κάνουμε.

ΤΩΡΑ που επισήμως ο Δήμος Αρταίων διαθέτει δέκα αντιδημάρχους έχει σημασία νομίζουμε να κάνουμε μια αντιπαραβολή με το Δήμο Ιωαννιτών, όπου ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, καθ’ όλα αξιόλογος, όρισε 11, ώστε να οδηγηθούμε σε ορισμένες σκέψεις. Ο Δήμος Ιωαννιτών διαθέτει στην πόλη πληθυσμό 64.896 κατοίκους και μαζί με τις Δημοτικές του Ενότητες, πέραν αυτής, 113.978 κατοίκους. Ο εκεί δήμαρχος θα μπορούσε, είχε το δικαίωμα δηλαδή, να ορίσει έως 17. Επέλεξε ως εκ τούτου ένα μικρότερο σχήμα. Έμπειρος αυτοδιοικητικός είναι άρα όλο και κάτι παραπάνω θα ξέρει.

Ο Δήμος Αρταίων εμφανίζεται στην πόλη με πληθυσμό 26.517 κατοίκους και με τις Δημοτικές Ενότητες, πέραν της πόλης, με 44.355 κατοίκους. Τουτέστιν ο Δήμος Ιωαννιτών με τριπλάσιο αριθμό κατοίκων απ’ αυτόν του Δήμου Αρταίων διαθέτει 11 αντιδημάρχους και ο δικός μας 10! Από τους 17 συμβούλους της πλειοψηφούσας παράταξης οι 10 είναι αντιδήμαρχοι! Είμαστε τόσο πλούσιος Δήμος για νάχουμε άραγε αυτή την πολυτέλεια; Το αφήνουμε στη κρίση των δημοτών.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων της περασμένης Τετάρτης ήταν η πρώτη μετά τις δημαιρεσίες, επομένως σηματοδότησε και το ξεκίνημα της νέας περιόδου. Δεν το λέμε εμείς, το ακούσαμε από συμβούλους των παρατάξεων, ότι δηλαδή σε αρκετά διαστήματα επικράτησε αναμπουμπούλα. Κάτι που παραδέχθηκε και ο πρόεδρος Κώστας Πατήλας, αναλαμβάνοντας εν πολλοίς και την ευθύνη. Είναι ο ίδιος που καλείται σε διορθωτικές κινήσεις.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων Κώστας Πατήλας, έκανε επίσης λόγο και για λάθη από τον ίδιο για το γεγονός ότι η διαδικασία της συνεδρίασης ξέφυγε σε πολλά σημεία της. Η αυτογνωσία είναι προτέρημα για τον άνθρωπο, όπως επίσης και η παραδοχή λαθών. Ας αποτελέσουν οδηγό του.

ΚΑΤΙ άλλο, επίσης, που προκάλεσε εντύπωση έτσι καθώς παρακολουθούσαμε την συνεδρίαση σε ζωντανή μετάδοση από τον ART TV, ήταν η στάση του δημάρχου Χριστόφορου Σιαφάκα έναντι των ερωτήσεων προ ημερησίας διάταξης από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Όταν ήρθε η στιγμή των απαντήσεων εκ μέρους του εμφανίστηκε όχι και με τόσο καλή διάθεση, λέγοντας ότι είναι πολλές και πως «δεν τις θυμάμαι όλες…». Είθισται, όμως, σε τέτοιες περιπτώσεις ο ερωτώμενος να κρατά σημειώσεις. Τα ερωτήματα βγαίνουν μέσα από τις ανάγκες ενημέρωσης των πολιτών, οπότε οι απαντήσεις αυτούς κυρίως αφορούν. Ας το δει και ο ίδιος.

ΟΠΩΣ επίσης δεν άρεσε και τόσο η ομολογημένη σιωπή του για διάφορες πλευρές που αφορούν το ΞΕΝΙΑ ύστερα από ερώτηση του πρώην δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη. Περιορίστηκε να πει πως δεν είχε να προσθέσει κάτι περισσότερο από αυτά στα οποία αναφέρθηκε σε προηγούμενες πρόσφατες συνεδριάσεις, προσθέτοντας: «Θα σας στείλω το βίντεο για να τα ακούσετε…». Ναι, αλλά όμως προστέθηκαν νέες εξελίξεις.

…ΝΕΕΣ εξελίξεις, σύμφωνα με τις οποίες το Ελεγκτικό Συνέδριο σε ανώτερο βαθμό, έκανε δεκτή την ένσταση του Δήμου επί του διαγωνισμού για το ΞΕΝΙΑ. Παραδέχθηκε, ως εκ τούτου, ότι καλώς ενήργησε η επιτροπή διαγωνισμού του Δήμου. Άρα από το «κώλυμα» που διαπίστωσε αρχικά στέρησε την υπογραφή με τον ανακηρυχθέντα ανάδοχο, με την οποία και τα 12 εκατ. ευρώ θα διασφαλίζονταν χωρίς να χρειαστεί πρόσκληση για το νέο ΕΣΠΑ και οι εργασίες θα ξεκινούσαν. Δεν έπρεπε επ’ αυτού να ειπωθούν περισσότερα για να φωτιστούν άγνωστες πλευρές;

ΑΓΝΩΣΤΕΣ πλευρές για το αν επί παραδείγματι μετά την εξέλιξη αυτή μπορεί να μπει υπογραφή ανάμεσα στον Δήμο Αρταίων και τον ανάδοχο χωρίς να απαιτηθεί ένταξη στη νέα πρόσκληση του ΕΣΠΑ. Ή εάν επειδή έληξε στις 31 Δεκεμβρίου η περίοδος του παλιού ΕΣΠΑ, απαιτείται υποχρεωτικά το αίτημα για ένταξη στην πρόσκληση του νέου ΕΣΠΑ. Εάν επ’ αυτού δεν γίνει διάλογος στο Δημοτικό Συμβούλιο τότε που;

ΚΑΛΗΜΕΡΑ σας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ