Η ιστορική λειψανοθήκη που είχε χαθεί το 1990 από την Ιερά Μονή Διχουνίου επέστρεψε στον τόπο της.
Οι κάτοικοι της περιοχής την αποκαλούσαν «ΧΑΡΗ» και είναι έργο του αξαίρετου Καλαρρυτινού αργυροτεχνίτη Ποντίκη. Περιέχει πολλά λείψανα Αγίων της εκκλησίας και αποτελεί ένα υπέροχο κομψοτέχνημα. Την λειψανοθήκη παρέδωσε στον μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο ο Αθανάσιος Μαρτίνος, ο οποίος για την απόκτησή της διέθε- σε ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσό, έχοντας βεβαίως και την άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος παρέλαβε την ιστορική λειψανοθήκη και ταυτόχρονα τίμησε τον πρώην πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αθανάσιο Μαρτίνο με τον Σταυρό Α΄ Τάξεως του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου, του εν Ιωαννίνοις αθλήσαντος, Πολιούχου των Ιωαννίνων, ενώ προσέφερε και στην ερίτιμο Μαρίνα Μαρτίνου αγιογραφημένη εικόνα της Θεοτόκου.
Στην τελετή παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, εκπρόσωποι των αρχών της περιοχής, καθώς και η πρώην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου. Μάλιστα η Βαρβάρα Παπαδοπούλου μίλησε για τη Μονή Διχουνίου και για την επιστραφείσα ιστορική λειψανοθήκη.
Η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και ο μητροπολίτης Ιωαννίνων εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στον Μέγα Ευεργέτη της Ορθοδοξίας Αθανάσιο Μαρτίνο για την υπέροχη αυτή δωρεά και τις ευχαριστίες τους στον εξοχότατο πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα για την συνδρομή του σε όλη τη διαδικασία επιστροφής του ιστορικού πνευματικού αυτού κειμηλίου στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ