Από τότε που γεννήθηκε ο Χριστός η παράδοση λέει ότι συνοδεύεται κατά την έλευσή του από λευκούς αγγέλους.
Φέτος τα Χριστούγεννα στους λευκούς αγγέλους προστέθηκε και ένας μαύρος άγγελος. Αυτός ήρθε στα χνάρια του Εφιάλτη της αρχαιότητας, του Πήλιου Γούση της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και του Τσολάκογλου και του Ράλλη της Γερμανικής κατοχής.
Πρόκειται για τον άλλοτε υφυπουργό Παιδείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη και νυν βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άγγελο Συρίγο. Κεραυνός εν αιθρία οι πρόσφατες δηλώσεις του περί «παρωχημένης» της συνθή- κης της Λωζάνης! Πρόκειται περί της συνθήκης η οποία μας κρατάει ακόμα ζωντανούς τόσα χρόνια απέναντι στην Τουρκία. Μια συνθήκη που είναι αποτέλεσμα αγώνων του Ελληνικού έθνους με βαρύ φόρο αίματος. Μια συνθήκη που κατοχυρώνει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην περιοχή και φέρει τις υπογραφές εκπροσώπων επτά χωρών.
Αυτή, λοιπόν, τη συνθήκη ο κ. Συρίγος με τις δηλώσεις του προσπαθεί να υποβαθμίσει και τελικά να την αχρηστεύσει. Αυτά τα είπε ο κ. Συρίγος σε τηλεοπτική εκπομπή στην οποία μετείχε και ο δημοσιογράφος του SKAI στην Κωνσταντινούπολη Κωστίδης, ο οποίος στο άκουσμα για το παρωχημένο της συνθήκης της Λωζάνης έμεινε άναυδος! Όπως και ο δημοσιογράφος του σταθμού Οικονόμου. Ευτυχώς που υπάρχουν σήμερα τα αδιάψευστα video και μπορεί κάποιο δημόσιο πρόσωπο (πολιτειακό, πολιτικό κλπ) να ελεγχθεί.
Αυτοί, λοιπόν, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την πληροφόρηση των πολιτών και όχι βέβαια τα κατευθυνόμενα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ΜΜΕ έφεραν στη δημοσιότητα video μιας άλλης τηλεοπτικής εκπομπής του Δεκεμβρίου 2020 στην οποία μετείχε ο κ. Συρίγος και είχε πάρει τότε θέση για τη συνθήκη της Λωζάνης. Είπε ο τύπος αυτός, ότι δεν μπορείς να συζητάς για τέτοια θέματα διότι «η συνθήκη της Λωζάνης είναι ιερή».
Επειδή ο κ. Συρίγος είναι και καθηγητής ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Ελλάδας έχει εφαρμογή το δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις. Και όσον αφορά τους φοιτητές του λίγο το κακό. Εδώ όμως πρόκειται για εθνική υπόθεση που αφορά μελλοντική προσφυγή της χώρας μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Τη δημόσια αυτή δήλωση του κ. Συρίγου ήταν επόμενο να την πάρουν τα Τουρκικά ΜΜΕ και να την κάνουν σημαία, λέγοντας ότι η Ελλάδα ήρθε στις θέσεις του Ερντογάν που ζητά να καταργηθεί η συνθήκη της Λωζάνης. Αυτό δεν είναι μια ατυχής δήλωση ενός πολιτικού και πανεπιστημιακού άνδρα. Είναι κατευθυνόμενη από ξένα κέντρα αποφάσεων για να βρεθεί η χώρα μας κάποια στιγμή σε αδιέξοδο. Γιατί αν πάμε κάποτε στο δικαστήριο της Χάγης και η πλευρά της Τουρκίας προσκομίσει το video με τις δηλώσεις του κ. Συρίγου, τις οποίες δεν αποδοκίμασε ο κ. Μητσοτάκης, θα μας πουν ότι εσείς οι ίδιοι στρέφεστε εναντίον της συνθήκης της Λωζάνης και θα χάσουμε την οποιαδήποτε πιθανότητα να πάρουμε κάτι. Δηλαδή θα ηττηθούμε.
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν βγή- κε ούτε η κ. Σακελλαροπούλου, ούτε ο κ. Μητσοτάκης να τον μαζέψουν αυτόν τον τύπο και να τον επαναφέρουν στην τάξη. Δημιουργείται έτσι τεράστιο εθνικό θέμα, διότι δεν μπορεί να δοθεί εξήγηση τι μεσολάβησε από τις δηλώσεις του κ. Συρίγου του 2020 μέχρι τις πρόσφατες του 2024. Άλλαξε η εθνική γραμ- μή πλεύσης για τη συνθήκη της Λωζάνης και βάζουν τον κ. Συρίγο να παίξει το ρόλο του λαγού; Κάτι τέτοιο θα είναι καταστρεπτικό για τα εθνικά συμφέροντα.
Ατυχώς ο κ. Συρίγος είναι παλιός γνώριμος για αντεθνικές του δηλώσεις. Οφείλω εδώ να σημειώσω ότι την εποχή που ο αμερικανός γερουσιαστής Μενέντες ανθίστατο σθεναρά όσον αφορά στην παραχώρηση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, ο κ. Συρίγος, υφυπουργός τότε Παιδείας της κυβέρνησης Μητ- σοτάκη με δηλώσεις του υπερκέρασε τον Μενέντες και ζήτησε να δοθούν τα F-16 στην Τουρκία! Είπε τότε ο κ. Συρίγος: «Εμείς θέλουμε να πάρει και η Τουρκία τα F-16 όχι τώρα… Σε βάθος χρόνου… Γιατί θέλουμε να ελέγχεται από τη Δύση». Όταν υπάρχουν στην Ελλάδα τέτοιοι άνθρωποι όσοι μας υποστηρίζουν στο εξωτερικό κάποια στιγμή θα μας μουντζώσουν.

*Ο Γιώργος Χαλκιάς είναι επίτιμος δικηγόρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ