ΘΕΜΑ πρώτης προτεραιότητας για το νέο δήμαρχο Νικ. Σκουφά είναι η κατασκευή στην είσοδο του Πέτα Δημαρχείου ώστε να είναι εις θέση να καλύψει όλες τις υπάρχουσες ανάγκες.
Ο Κώστας Παπασιώζος οδηγείται σ’ αυτή την απόφαση, καθώς αναλαμβάνοντας τα ηνία του Δήμου, διαπίστωσε ότι δεν είναι δυνατό οι υπηρεσίες να είναι διάσπαρτες και κατακερματισμένες, γεγονός που συνιστά ταλαιπωρία για τους πολίτες, ενώ παράλληλα απομειώνεται ο άμεσος έλεγχος των υπηρεσιών.
Μάλιστα, όπως, ανέφερε στον «Τ», υπάρχει νοικιασμένο κτίριο που σε 80 τετραγωνικά περίπου στεγάζει την διοικητική και οικονομική υπηρεσία αποτελούμενη από 13 υπαλλήλους, περιγράφοντας τις συνθήκες για τους εργαζόμενους ως επιεικώς απαράδεκτες.
Στο κτίριο αυτό παλιά λειτουργούσε καφενείο, με τον δήμαρχο να αποφαίνεται: «Σε τυχόν έλεγχο επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα παραπεμφθώ σίγουρα στη δικαιοσύνη!». Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι διαθέτει μόνο μια τουαλέτα.
Πλην αυτού του εντελώς ακατάλληλου κτιρίου, η πολεοδομία του Δήμου στεγάζεται στο πρώ-ην Δημαρχείο Κομποτίου. «Πρέπει οπωσδήποτε» προσθέτει ο Κώστας Παπασιώζος «να αποσυμφορηθούν διάφοροι χώροι και πρώτη σκέψη είναι η μεταφορά των τεχνικών υπηρεσιών και της πολεοδομίας. Τίθενται, άλλωστε, και θέματα υγείας».
Πρώτα το Δημαρχείο
Το Δημαρχείο Νικ. Σκουφά στεγάζεται στο πρώην κοινοτικό γραφείο του Πέτα και είναι εύλογο ότι δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του διευρυμένου Δήμου που ξεκινά από τα ημιορεινά της Άρτας και καταλήγει στην πεδιάδα.
Ο δήμαρχος τονίζει στην εφημερίδα μας: «Τις πρώτες εντυπώσεις που αποκόμισα μπορώ να τις περιγράψω με μια μόνο λέξη: Ντροπή! Είναι ντροπή για την αυτοδιοίκηση και ντροπή για το επίσημο κράτος να επιτρέπει την διατήρηση μιας τέτοια εικόνας. Διότι είναι αυτά τα δύο όργανα που κυρίως ελέγχουν τους ΟΤΑ, φέροντας ευθύνη γιατί ανέχονται την λειτουργία του Δήμου κάτω από τέτοιες συνθήκες εν έτει 2024. Ως προς αυτό θα γίνω περισσότερο αναλυτικός κατά την παρουσίαση της εικόνας που προσέλαβα τόσο για την λειτουργία όσο και για τα οικονομικά. Και μιλάμε για τον δεύτερο Δήμο του νομού μετά τον αντίστοιχο Δήμο Αρταίων. Στερείται, λοιπόν, Δημαρχείου και το πρώτο που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι αυτό. Αποφασίσαμε ως Δημοτική Αρχή να θέσουμε σε πρώτη προτεραιότητα την άμεση κατασκευή Δημαρχείου στην είσοδο του Πέτα».
Εξαφανίστηκαν «υπολογιστές»…
Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε στην συνομιλία που είχαμε μαζί του ο Κώστας Παπασιώζος και για άλλες λειτουργίες του Δήμου, σημειώνοντας με τρόπο δηκτικό: «Παραλαβή δεν έχει γίνει κι αυτό που διαπιστώνω είναι ότι εξαφανίστηκαν υπολογιστές, αλλά και μηχανήματα για μικρά έργα για τους εργάτες σ’ όλες τις κατηγορίες. Επίσης, δεν βρέθηκε ούτε μια λάμπα φωτισμού σε κανένα από τα κτίρια των πρώην Δημαρχείων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι από τον Δήμο έγινε προμήθεια λαμπτήρων στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 με ποσό μάλιστα 37.000 ευρώ για τις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες.
Από το γραφείο Κίνησης ζήτησα τον πίνακα για να δω πόσα λειτουργικά οχήματα διαθέτουμε από το 2011 και πόσα είναι ακινητοποιημένα. Αυτό που είδα είναι πως τα μισά συ- νεχίζουν να παρουσιάζουν τέλη κυκλοφορίας και να διαθέτουν ασφάλεια. Δεν ολοκλήρωσα, όμως, τον έλεγχο και πολύ φοβούμαι ότι μπορεί να χρεώθηκαν καύσιμα και συντηρήσεις. Από έναν πρόχειρο υπολογισμό το ποσό που μπορεί να αγγίζει σε ετήσια βάση είναι ακόμα και πάνω από 50.000 ευρώ. Επομένως, συνολικά για τα 13 προηγούμενα έτη το ποσό φτάνει σε 650.000 ευρώ περίπου».
Για προϋπολογισμό
Αναφερόμενος στην σύνταξη και ψήφιση του προϋπολογισμού που δεν έγινε ακόμα, ο δήμαρχος Νικ. Σκουφά, σημειώνει: «Μέχρι και σήμερα που μιλάμε δεν έχω στοιχεία για σύνταξη του προϋπολογισμού, ούτε και γνωρίζω σε τι ύψος ανέρχεται το χρέος. Οφείλω, όμως, άμε- σα με όποια στοιχεία υπάρχουν να προχωρήσω στη σύνταξή του. Τα υπόλοιπα θα τα βρούμε στο μέλλον…».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ