Του Αλέξη Μητρόπουλου*

Ακρως αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών των Συντάξεων ΗΔΙΚΑ / «ΗΛΙΟΣ» του υπουργείου Εργασίας για τον Δεκέμβριο 2023, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Τα ενδιαφέροντα και ταυτόχρονα απογοητευτικά ευρήματα του συστήματος «ΗΛΙΟΣ», που εποπτεύεται από το υπουργείο Εργασίας, αποτελούν και αποστομωτική απάντηση στους δανειστές και τους Έλληνες μνημονιακούς πολιτικούς και επιστήμονες, που ακόμη και σήμερα επιμένουν ότι δήθεν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες βγαίνουν πολύ νωρίτερα στη σύνταξη σε σχέση με τους άλλους ευρωπαίους πολίτες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας (ΗΔΙΚΑ / ΗΛΙΟΣ) ανά ηλικία, για τον Δεκέμβριο 2023, προκύπτει ότι οι συντάξεις των νέων σε ηλικία συνταξιούχων είναι οι χαμηλότερες, αφού αφορούν κυρίως συντάξεις λό-γω θανάτου (συζύγων και κυρίως τέκνων) και αναπηρίας (λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας).
Τα παραπάνω στοιχεία διαψεύδουν αποστομωτικά τους μνημονιακούς πολιτικούς και διανοουμένους, οι οποίοι επικαλούνται τη δημογραφική γήρανση του ελληνικού πληθυσμού και το πρόβλημα του δημογραφικού εν γένει (που αυτοί δημιούργησαν), προκειμένου να εφορμήσουν και να μειώσουν δραστικά, για πολλοστή φορά, τις συντάξεις.
Εξάλλου, η χώρα μας έχει τα μεγαλύτερα όρια συνταξιοδότησης στην ΕΕ. Κατέχει τη θλιβερή «πρωτιά» με τα μεγαλύτερα γενικά όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών ανάμεσα σε όλες τις χώρες τής ΕΕ. Ειδικότερα: Από 1 Ιανουαρίου 2023 καταργήθηκαν όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (βαρέα – μητέρες – πατέρες χήροι ανίκανων προς βιοπορισμό τέκνων) και εφαρμόζεται υποχρεωτικά ο νόμος του γ’ Μνημονίου που ψήφισαν και τα τρία κόμματα του μνημονιακού τόξου (NΔ – ΣYPIZA – KINAΛ).
Επίσης, από 1 Ιανουαρίου 2022 έχει τεθεί σε ισχύ και η «ρήτρα προσδόκιμου» για περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Είναι ζήτημα κυβερνητικής απόφασης πότε και επισήμως θα ενεργοποιηθεί. Περαιτέρω, δυσχεραίνει εφεξής η συνταξιοδότηση για χιλιάδες ασφαλισμένους, αφού πολλοί δεν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ούτε τις ελάχιστες προϋποθέσεις θεμελίωσης του δικαιώματος για σύνταξη.
Από την αρνητική αυτή εξέλιξη πλήττονται κυρίως οι γυναίκες ασφαλισμένες. Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που ίσχυαν για δεκαετίες τούς παρείχαν την ευκαιρία και την ασφάλεια τού συνδυασμού τού βιοπορισμού και της μέριμνας για την οικογένεια. Από την παράθεση στοιχείων στην Έκθεση «ΗΛΙΟΣ» / ΗΔΙΚΑ και την καταγραφή τού πλήθους των συνταξιούχων με τις διάφορες κατανομές (γεωγραφική, ηλικιακή, φύλου, εθνικότητας κλπ), που μοναδικό σκοπό έχουν τη σύγχυση και την παραπλάνηση, μετά τα παραπάνω αναμφισβήτητα στοιχεία, καθίσταται πασίδηλο ότι, στην «μεταμνημονιακή» (όπως αρκετοί πολιτικοί και εύπιστοι διανοούμενοι δια- τείνονται) Ελλάδα, έχουμε έκρηξη της «συνταξιοδοτικής φτώχειας» στην Ελλάδα.
Αν δεν καταργηθούν οι διατάξεις των νόμων Βρούτση και Κατρούγκαλου που ορίζουν ότι το ύψος των μελλοντικών συντάξεων θα εξαρτάται από τις αποδοχές-εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου(!), τότε η μέση σύνταξη μετά το 2030 θα ανέρχεται στα 450-500 ευρώ. Γι’ αυτό δεν θα σταματήσουμε να επισημαίνουμε πως η συνταξιοκτόνα αυτή ρήτρα των νόμων Βρούτση-Κατρούγκαλου να καταργηθεί άμεσα.

*Ο Αλέξης Π. Μητρόπουλος είναι καθηγητής ΕΚΠΑ, πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚΚ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ