ΕΝΩ η μελέτη για τις στερεωτικές και άλλες εργασίες στον βυζαντινό ναό της Παρηγορήτισσας εγκρίθηκε τις προάλλες από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο), η αντίστοιχη για το υπό κατασκευή ανοιχτό θέατρο στον χώρο των άλλοτε γηπέδων τένις του Κάστρου δεν εισήχθη ακόμα προς συζήτηση.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές για την κατασκευή τέτοιων έργων και κυρίως μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους οι μελέτες είναι απαιτητικές καθώς δίνεται πάρα πολύ μεγάλη σημασία στα στατικά. Και καλώς βέβαια διότι πρώτα η ασφάλεια των πολιτών και κατόπιν όλα τα υπόλοιπα.
Ως εκ τούτου ο έλεγχος που γίνεται είναι εξονυχιστικός, εξετάζοντας μέχρι και τις παραμικρότερες λεπτομέρειες. Ενώ, λοιπόν, έχει εγκριθεί η χωροθέτηση του θεάτρου, γίνονται κάποιες προσθήκες στην οριστική μελέτη που εκπόνησε μέσω χρηματοδότησης από το Interreg η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, ύστερα και από υπόδειξη των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να είναι καθ’ όλα άρτια. Απ’ ότι μάς μεταφέρεται, η ολοκλήρωσή της είναι θέμα χρόνου ώστε να εισαχθεί προς έγκριση από το ΚΑΣ. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν δύο με τρεις μήνες ακόμα. Και κατόπιν αυτό που θα αναζητηθεί είναι οι πηγές χρηματοδότησης είτε από τον Δήμο Αρταίων είτε από την Περιφέρεια Ηπείρου είτε από αλλού. Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων εκτιμούν ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο να εξευρεθούν οι πόροι.
Για τέτοια έργα δεν νομίζουμε ότι είναι καν για να το σκέφτονται. Και για την συγκεκριμένη περίπτωση ακόμα περισσότερο καθώς έπαψε πλέον να λειτουργεί το υπαίθριο θέατρο εντός της ακροπόλεως του Κάστρου. Επομένως το νέο αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ