ΤΕΛΙΚΑ οι αντιδήμαρχοι που όρισε ο νέος δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας είναι δέκα ή εννιά;
Το ερώτημα προκύπτει ύστερα από την ανάρτηση στη «Διαύγεια» του Δήμου, στην οποία αντί για δέκα εμφανίζονται εννιά αντιδήμαρχοι. Και αυτή που δεν αναγράφεται το όνομά της είναι η Μαίρη (Μαρία) Λυγούρα, η οποία είχε ανακοινωθεί επισήμως στις 4 Ιανουαρίου. Το περίεργο είναι ότι η ανάρτηση στη «Διαύγεια» φέρει επίσης ημερομηνία 4 Ιανουαρίου και σ’ αυτή δημοσιεύεται η «απόφαση του δημάρχου» με ΑΔΑ «ΨΨΩΩΨΑ-405» και αριθμό πρωτοκόλλου 129 Οικ.».
Άξιον απορίας είναι ταυτόχρονα το γεγονός ότι στο δελτίο Τύπου του Δήμου Αρταίων με αφορμή την επίσκεψη του δημάρχου Χριστόφορου Σιαφάκα στο Επιμελητήριο προς συνάντησή του με τον πρόεδρο Γιάννη Γκολομά- ζο και μέλη της διοίκησης, αναφέρεται ότι, μεταξύ άλλων, συνοδεύτηκε και από την «αντιδήμαρχο Τουρισμού, Εξωστρέφειας και Επιχε- ιρηματικότητας Μαίρη (Μαρία) Λυγούρα».
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, δηλαδή μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της κ. Λυγούρα ως αντιδημάρχου, αλλά και την ανάρτηση της απόφασης στη «Διαύγεια», στην οποία δεν υπήρχε το όνομά της. Παρ’ όλα αυτά αναγράφηκε στο δελτίο Τύπου ως αντιδήμαρχος. Αν μη τι άλλο οι διευκρινίσεις για το αν όντως είναι αντιδήμαρχος ή όχι κρίνονται οφειλόμενες ώστε οι Αρτινοί πολίτες να γνωρίζουν που να απευθύνονται για την προσβολή των αιτημάτων τους επί θεμάτων αρμοδιότητας του καθενός.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος
Εν τω μεταξύ ο «Τ» έχει στα χέρια του την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία, πλην των άλλων, σημειώνεται επακριβώς ο αριθμός των αντιδημάρχων που δύναται ο δήμαρχος κάθε Δήμου να ορίσει. Είναι μάλιστα τόσο λεπτομερής που δεν αφήνει περιθώριο σε κανένα δήμαρχο να διαπράξει λάθος.
Όσον αφορά τον Δήμο Αρταίων, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό, κάνει λόγο για εννιά συνολικά αντιδημάρχους, από τους οποίους οι επτά είναι με αντιμισθία και οι δύο άμισθοι. Ο Δήμος Αρταίων με βάση τα αποτελέσματα της απογραφής 2021 εμφανίζεται με πληθυσμό 41.600 κατοίκους και είναι από αυτούς που συγκαταλέγεται στους έχοντες από 20.001 έως 50.000 κατοίκους, από τον οποίο βεβαίως προκύπτει και ο αριθμός των αντιδημάρχων. Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε για το νεοεκλεγέντα δήμαρχο είναι πως πρόκειται για αδικαιολόγητη πράξη. Ως άνθρωπος της αυτοδιοίκησης (εννιά χρόνια δημοτικός σύμβουλος, από τα οποία επτά αντιδήμαρχος) είναι ανεπίτρεπτο να πέφτει σε τέτοια γκάφα, που μοιραία οδηγεί σε συνειρμούς για το τι μέλει γενέσθαι επί της διαχειρίσεως δύσκολων θεμάτων που είναι εύλογο ότι θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του. Δεν μπορεί δήμαρχοι μικρών Δήμων να διεκπεραιώνουν με ευκολία και κατά πως οι κείμενες διατάξεις υπαγορεύουν τέτοια θέματα και ο ίδιος ως δήμαρχος ενός «μεσαίου» Δήμου να αδυνατεί να πράξει τα δέοντα.

Διάβασε την εγκύκλιο;
Όταν ο κ. Σιαφάκας βρέθηκε ενώπιον των αποφάσεών του για τον ορισμό αντιδημάρχων νομίζουμε πως το πρώτο που όφειλε να κάνει είναι να διαβάσει την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Την διάβασε;
Αν πάντως την διάβαζε θα όριζε και θα ανακοίνωνε εννέα και όχι δέκα αντιδημάρχους. Τουλάχιστον αυτό λέει η λογική. Και να τώρα που εκτίθεται πρώτον, έναντι των συνδημοτών μας και δεύτερον, έναντι του κόσμου της αυτοδιοίκησης. Ναι, αλλά όμως η Άρτα τι φταίει!
Στην περίπτωση που δεν διάβασε την εγκύκλιο θα μπορούσε να κάνει κάτι πιο απλό. Να ρωτήσει για να μάθει. Νομική υπηρεσία άλλωστε νομίζουμε ότι διαθέτει ο Δήμος. Για την άρση του κωλύματος που προέβαλε το Ελεγκτικό Συνέδριο επί του διαγωνισμού για το ΞΕΝΙΑ βρήκε και πλήρωσε νομικό 15.000 ευρώ συν ΦΠΑ, έναν για να τού πει πόσους αντιδημάρχους μπορεί να ορίσει δεν μπόρεσε να βρει; Νομίζουμε ότι θα το έκανε και αδαπάνως.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ