ΑΥΤΟ που λέγεται ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος είναι αλήθεια καθώς το βλέπουμε να επιβεβαιώνεται σε πολλές περιπτώσεις.
ΑΠΟ την άλλη διαψεύδει όλους εκείνους που διακρίνονται από μια παθητική στάση, που διακατέχονται από «ωχαδελφισμό», που εγκαταλείπουν εύκολα τα όπλα, που υποστέλλουν τη σημαία, που παραδίδονται αμαχητί, που υποτάσσονται στις εκάστοτε εξουσίες.
ΤΙΣ εκάστοτε εξουσίες που γι’ αυτές η υποχωρητικότητα, η ενδοτικότητα και τα «ναι σε όλα» αποτελούν βούτυρο στο ψωμί τους για να περνούν αναίμακτα τις πολιτικές τους, έστω κι αν πολλές εξ αυτών πάνε κόντρα στις λαϊκές απαιτήσεις και τη βούληση των πολλών.
ΑΦΟΡΜΗ για το σημερινό μας σημείωμα πήραμε από την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να αλλάξει το σύστημα κατανομής επιχορηγήσεων των ΚΑΠ (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων) προς τους Δήμους και να το κάνει πιο δικαιότερο.
ΠΡΙΝ συνεχίσουμε αξίζει νομίζουμε να διευκρινίσουμε ότι οι ΚΑΠ των Δήμων προσέρχονται από πηγές εσόδων του προϋπολογισμού, εκδίδονται κατ’ έτος και προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών, καθώς λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών των Δήμων, μεταξύ των οποίων και για την μισθοδοσία του προσωπικού.
ΕΩΣ τώρα οι μικροί, αν και με ιδιαιτερότητες Δήμοι, αποτελούσαν τους «φτωχούς συγγενείς» της μοιρασιάς, καθότι λαμβάνονταν κυρίως ως κριτήριο οι πληθυσμοί.
ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ αυτή την αδικία ξεσηκώθηκαν, αξιώνοντας τόσο από τα συνδικαλιστικά τους όργανα, δηλαδή τις ΠΕΔ (Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων) και την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) να βγουν μπροστά, διεκδικώντας ένα δικαιότερο σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές τους ανάγκες, όπως για παράδειγμα την νησιωτικότητα, την ορεινότητα, το δίκτυο αγροτικής οδοποιίας και άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και όχι μόνο τον πληθυσμό.
ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΠΕΔ και ΚΕΔΕ υιοθέτησαν το αίτημά τους που αποτέλεσε θέμα σε ημερίδες και συνέδρια, το προώθησαν στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο υποχώρησε μπροστά στο διογκούμενο κύμα αντιδράσεων μέσα από σειρά αγωνιστικών δράσεων. Ποιό είναι το αποτέλεσμα;
Η πρώτη δόση της κατανομής για το 2024 συνδυάζεται με μια γενναία αύξηση προς τους μικρούς Δήμους, μεταξύ των οποίων στην Ήπειρο, κυρίως προς τους Δήμους Γεωργίου Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων, και άλλων με τα ίδια χαρακτηριστικά ενώ κερδισμένος βγαίνει επίσης ο Δήμος Νικολάου Σκουφά, χωρίς ταυτόχρονα η αύξηση των ποσών να επηρεάζει τον μεγαλύτερο Δήμο Αρταίων.
ΣΥΜΦΩΝΑ με τους υπολογισμούς του έμπειρου δημάρχου Γ. Καραϊσκάκη Περικλή Μίγδου, η κατ’ έτος διαφορά με την εφαρμογή του νέου συστήματος για τον Δήμο του αναμένεται να ανέλθει σε συν 800.000 ευρώ, ενώ στο ύψος αυτό εκτιμάται ότι θα είναι περίπου η διαφορά για τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και κάπου 400.000 ευρώ για τον Δήμο Νικολάου Σκουφά.
Η διαφορά αυτή είναι αναμφισβήτητα ικανοποιητική, καθότι από το κέρδος της μάχης που έδωσαν μπορούν να καλυφθούν σημαντικές ανάγκες που εν πολλοίς θεωρούνται κρίσιμες, διότι απ’ ότι μας έλεγε ο Περικλής Μίγδος στον Δήμο του λειτουργούν για παράδειγμα 150 αντλιοστάσια, για τη συντήρηση μόνο των οποίων έτρεχε να αναζητήσει πόρους.
ΝΑ, λοιπόν, γιατί λέμε ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ