ΠΡΩΤΗ μεγάλη εκκρεμότητα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα Δημοτική Αρχή Αρταίων είναι ο προϋπολογισμός, τον οποίο θυμίζουμε ότι συνέταξε η ίδια μετά και τη συμφωνία με την προηγούμενη. Δεν πρόλαβαν να τον συζητήσουν τον Δεκέμβριο, οπότε οδεύει προς συνεδρίαση το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, όπως μάς είπε ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Πατήλας. Με τον προϋπολογισμό, επομένως, το εναρκτήριο λάκτισμα…

…ΘΑ μπορούσαμε, ωστόσο, να το πούμε και αλλιώς ως προς την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων που ως μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη θα είναι ο προϋπολογισμός. Οι περισσότεροι σύμβουλοι δηλαδή πρόκειται να πάρουν το βάπτισμα του πυρός. Με το καλημέρα στα… βαθιά.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑΜΕ ως μεγάλη εκκρεμότητα την ψήφιση του προϋπολογισμού, διότι χωρίς αυτή δεν μπορεί να γίνει καμία πληρωμή. Κι απ’ ότι είμαστε εις θέση να γνωρίζουμε είναι αρκετοί εκείνοι που τελούν αναμονή πίσω από τα ταμεία. Και μεταξύ των άλλων εργολάβοι.

ΜΕ την έναρξη του νέου έτους ήρθε και η ευχάριστη είδηση, σύμφωνα με την οποία το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) ενέκρινε τη μελέτη, ανοίγοντας το δρόμο για στερεωτικές και άλλες σοβαρές παρεμβάσεις στον βυζαντινό ναό της Παρηγορήτισσας. Είθε να ξεκινήσουν μέσα στο 2024 για νάμαστε σίγουροι ότι το εμβληματικό μνημείο δεν θα κινδυνεύσει.

ΜΕΤΑ την έγκριση της μελέτης από το ΚΑΣ, δήλωση για την Παρηγορήτισσα έκανε και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία επισκέφθηκε το μνημείο αρκετές φορές. Και ως γενική γραμματέας του ίδιου υπουργείου επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ως υπουργός της νυν κυβέρνησης. Χαρακτηρίζει το Ναό ως «μείζον βυζαντινό μνημείο, με εξέχουσα θέση στην ιστορία της τέχνης…». Αν μη τι άλλο αναγνώριση της σπουδαιότητάς του.

ΜΕ την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στην κ. Μενδώνη ότι «χρωστάει» αρκετά ακόμα στην Άρτα, περί των οποίων είχε δεσμευτεί ως υπουργός Πολιτισμού όταν την είχε επισκεφθεί το 2021. Μεταξύ των άλλων την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου για δημιουργία κατάλληλων χώρων προκειμένου να εκτεθούν πολύτιμα βυζαντινά ευρήματα της περιοχής, αλλά και την αγορά του «Αρχοντικού Παπακώστα» που βρίσκεται λίγο πριν την ολοκληρωτική κατάρρευση. Μήπως να τα θυμίσουν στην ίδια και οι Αρχές του τόπου;

ΤΟ αίτημα για εξαγορά του «Αρχοντικού Παπακώστα» είχε θέσει ο πρώην δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, με την υπουργό Πολιτισμού να εμφανίζεται θετική ώστε να στεγαστεί στο διατηρητέο κτίριο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας. Εξακολουθεί πάντως να είναι ένα από τα θέματα πρώτης προτεραιότητας διότι έτσι θα απελευθερωθεί ένα τμήμα της πόλης που παραμένει αποκλεισμένο λόγω επικινδυνότητας του κτιρίου. Δε νομίζουμε πάντως ότι περιποιεί τιμή.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ προς την Παρηγορήτισσα που παίρνει το δρόμο στερέωσης και ανάδειξη, δεν μπορούμε να πούμε ότι συμβαίνει το ίδιο με την απάντηση που έδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στον βουλευτή Άρτας της ΝΔ Γιώργο Στύλιο για την οδό Αθαμάνιο – Θεοδώριανα. Είναι εντελώς γενικόλογη και αόριστη. Τόσο μάλιστα που δεν έγινε καν αντιληπτό αν είναι στους σχεδιασμούς του ή αν θα παραπεμφθεί στις καλένδες.

ΤΙ απάντησε το εν λόγω υπουργείο; «Εξετάζονται όλες οι δυνατότητες για να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση και η παράδοση στην κυκλοφορία του δρόμου Αθαμάνιο – Θεοδώριανα». Γιατί δεν γίνεται περισσότερο ξεκάθαρο ότι κάνει λόγο για εξέταση όλων των δυνατοτήτων; Ποιές είναι αυτές οι δυνατότητες; Μυστικές τις κρατάει; Και στο κάτω – κάτω βουλευτής της παράταξής του κάνει την ερώτηση γιατί δεν τον διευκολύνει ώστε να εξηγήσει με περισσότερη ευκρίνεια στο λαό της περιοχής τι μέλλει γενέσθαι;

ΠΛΗΡΗΣ συσκότιση για τον βουλευτή και το ίδιο ακριβώς για τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων που έχει εξηγήσει σ’ όλους τους τόνους για ποιούς λόγους αποτελεί αναγκαιότητα το συγκεκριμένο έργο. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πέφτει αρκετά μακριά, ο Γιώργος Στύλιος όμως θα τ’ ακούει όσο δεν εμφανίζονται… μπουλντόζες.

ΩΡΑΙΟΣ ο δήμαρχος Ζηρού Γιώργος Ζυγούρης. Για την καθαριότητα του Δήμου εμπιστεύτηκε γυναικεία χέρια. Και πιο συγκεκριμένα την Γεωργία Ξώνα, την οποία όρισε αντιδήμαρχο του συγκεκριμένου τομέα και παράλληλα με αρμοδιότητα σε θέματα ανακύκλωσης, περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής. … Νοικοκυρεμένα πράγματα.

ΣΤΗΝ πανελλήνια επικαιρότητα, εν τω μεταξύ, περιήλθε ήδη και το θέμα για τον γάμο μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς επίκειται κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση. Βουλευτές της, όμως εκφράζουν, αντιρρήσεις και ανάμεσα στους άλλους από την Ήπειρο της Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, που δήλωσε ότι θα το καταψηφίσει. Είναι ο ίδιος πάντως που μάς είχε συνηθίσει να λέει «ναι» σε όλα. Τί έγινε… βρήκε πεδίο για να σηκώσει ανάστημα;

ΓΙΑ το ίδιο θέμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του προς την ΕΡΤ την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι δεν θα βάλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του που διαφωνούν, επικαλούμενος ωστόσο το «θέμα συνείδησης». Και πρόσθεσε: «… να πείσουμε τους βουλευτές μας και ενδεχομένως να μεταπείσουμε και κάποιους οι οποίοι μπορεί να έχουν αρνητική στάση». «Μασάζ» άραγε και στον Βασίλη Γιόγιακα;

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός πάντως είναι προσωπική υπόθεση του καθενός και ειλικρινά δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί τόσος ντόρος επί του θέματος όταν πρόκειται για θεμελίωση ίσων δικαιωμάτων. Δηλαδή από τον Γιόγιακα και τον κάθε Γιόγιακα θα πρέπει να πάρουν άδεια για να παντρευτούν τα ομόφυλα ζευγάρια; Δεν πρέπει να είναι όλοι ίσοι απέναντι στους νόμους;

ΓΝΩΜΗ μας πάντως είναι να μην προσπαθήσει να μεταπείσει κανέναν βουλευτή ο πρωθυπουργός. Δεν είναι μικρά παιδιά. Το νομοσχέδιο να περάσει απ’ αυτούς που το πιστεύουν. Προς τιμήν του ίδιου που το φέρνει στη Βουλή.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ σας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ