Η Πασχάλειος Σχολή στο Καπέσοβο θα αποτελέσει τον χώρο που θα φιλοξενήσει το γραφείο και τον νέο φορέα που θα συσταθεί έχοντας υπό την σκέπη του το Ζαγόρι ως τοπίο πλέον της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Η απόφαση ελήφθη σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις προάλλες στην Περιφέρεια Ηπείρου υπό την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (φωτο), με την συμμετοχή του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, του δημάρχου Ζαγορίου Γιώργου Σουκουβέλου και υπηρεσιακών παραγόντων.
Παράλληλα, δρομολογήθηκαν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε η χώρα και η περιοχή να ανταποκριθούν στο μέγιστο βαθμό στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξη του Ζαγορίου στον παγκόσμιο κατάλογο. Η επίσημη τελετή για την ένταξη θα γίνει στις 24 και 25 Μαΐου, παρουσία κορυφαίων παραγόντων της Unesco και φυσικά της Ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.
Όπως τονίστηκε για το Ζαγόρι ανοίγεται μία νέα σελίδα μέσα από την οποία διασφαλίζεται η προστασία του και η ανάπτυξη, ανάπτυξη που απορρέει από τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν, δηλαδή τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την αρχιτεκτονική του.
Η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε: «Ο κύριος σκοπός της σύσκεψης ήταν να δούμε τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η χώρα μας μετά την ένταξη του Ζαγορίου στην UNESCO. Είναι μία σειρά από ενέργειες που πρέπει να κάνουμε ώστε τον Δεκέμβριο του 2024 να έχουμε ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις μας. Η πιο σημαντική είναι η δημιουργία ενός φορέα και ενός γραφείου που θα ξεκινήσει στην Πασχάλειο Σχολή. Πρέπει να δημιουργηθούν κι άλλες προϋποθέσεις όπως μία πλατφόρμα ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλο τον κόσμο και τα ο επόμενο είναι ο εορτασμός παρουσία στελεχών της UNESCO για την ένταξη που θα γίνει τον επόμενο Μάιο».
Η ίδια τόνισε με έμφαση ότι ο Δήμος Ζαγορίου είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που είναι ολόκληρος στην UNESCO κάτι που είναι μεγάλη τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για όλους. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι περιορισμοί που απορρέουν από την ένταξη είναι αυτοί που περιγράφονται στο σχέδιο διαχείρισης και βοηθούν στην βιώσιμη ανάπτυξη του Ζαγορίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ