Αμφιβολίες το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές, Αμφιβολίες τρελές. Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά,/ ψηλή μου δεντρολιβανιά/ κι αρχή καλός μας χρόνος,/ εκκλησιά με τ’ άγιο θρόνος.
Καλή Χρονιά σε όλους. Υγεία, αγά-πη και ευτυχία. Χιλιάδες ευχές περπατάνε δίπλα μας, κάθονται μαζί μας και κοιμούνται στο δικό μας μαξιλάρι, αυτές τις ημέρες. Αν θέλεις να ξεχωρίσεις, μπορείς να κάνεις την ευχή σου μαντινάδα και να πεις κάτι όπως «Χρόνε που φεύγεις και περνάς πάρε καημούς και πόνο/κι άσε μας μόνο τη χαρά για τον καινούριο χρό- νο». Κι αν τυχόν θέλεις να είσαι λίγο καυστικός με την πραγματικότητα που ζούμε μπορείς να πεις χαμογελώντας «Ο Αϊ Βασίλης έμαθα δεν έρχεται εντέλει,/είναι παλιό το έλκηθρο και ακριβά τα τέλη».
Η αρχή κάθε χρόνου είναι η καταλληλότερη εποχή για ευχές και την αισιοδοξία που αυτές μεταδίδουν. Μόνο που δεν γιορτάζουν όλοι στον πλανήτη γη, την ίδια ημέρα την αλλαγή του χρόνου. Για παράδειγμα η αλλαγή του χρόνου για τους Κινέζους καθορίζεται από το ηλιακό – σεληνιακό ημερολόγιο και όχι το δυτικό Γρηγοριανό, οπότε η πρώτη ημέρα του χρόνου δεν είναι σταθερή και συνήθως κυμαίνεται από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου.
Η αλλαγή του έτους για τους Εβραίους, ξεκινά την πρώτη ημέρα του μήνα Tishri (συμπίπτει με τον μήνα Οκτώβριο του δυτικού ημερολογίου), που είναι ο έβδομος μήνας του εβραϊκού ημερολογίου. Η Ινδουιστική πρωτοχρονιά, σημαίνει την αφύπνιση της Γης από την χειμερινή νάρ-κη, γι’ αυτό και πάντα συμπίπτει με τους ανοιξιάτικους μήνες. Για την πλειοψηφία των Ινδουιστών, είναι στις 26 Μαρτίου, αλλά στην Ινδία εορτάζεται σε τέσσερις διαφορετικές ημερομηνίες. Η Πρωτοχρονιά για τους Πέρσες (Ιρανούς), εορτάζεται την πρώτη ημέρα της Άνοιξης, στις 20 Μαρτίου κάθε έτους. Η ένα- ρξη του νέου έτους, σε πολλά μουσουλμανικά κράτη, γίνεται σύμφωνα με τον μουσουλμανικό ημερολόγιο, το οποίο είναι και το κυρίαρχο, γι’ αυτό η Πρωτοχρονιά δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία.Ομοίως δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία Πρωτοχρονιάς, αλλά μεταβαλλόμενη κάθε χρόνο για τους Βουδιστές και τους Ιάπωνες.
Αλλά ακόμα και εμείς οι ίδιοι δεν γιορτάζαμε πάντα την ίδια ημερομηνία την Πρωτοχρονιά. Σύμφωνα με το βασιλικό διάταγμα «Περί του νέου “Πολιτικού Ημερολογίου”» του Γεωργίου του Β’, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος, αριθμός ΦΕΚ 24, η πολιτεία υιοθέτησε το Γρηγοριανό ημερολόγιο την 25η Ιανουαρίου 1923. Μέχρι τότε η Πρωτοχρονιά γιορταζόταν 13 ημέρες αργότερα. Ακόμα και σήμερα οι λεγόμενοι Παλαιοημερολογίτες γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά στις 14 Ιανουαρίου, ακολουθώντας το παλαιότερο Ιουλιανό ημερολόγιο.
Αφού η Πρωτοχρονιά είναι κάτι τόσο μεταβλητό, από πού στο καλό πηγάζει όλη αυτή η αισιοδοξία; Είναι κάτι που απλά φυτρώνει τέτοια εποχή, όπως τα φρούτα; Μήπως είναι το όπιο του λαού, όπως λέει ο Κούντερα; Από πού προέρχεται η ελπίδα ότι η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη; Γιατί αν ψάξουμε λίγο στο μνημονικό μας, μπορούμε να βρούμε «ευχές» τελείως απαισιόδοξες. Όπως εκείνη η αλησμόνητη ευχή του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο εορταστικό Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του το 2006: «Θέλω να ευχηθώ σε όλους χρόνια πολλά και να σας πω ότι η οικονομία της Ελλάδας σύντομα θα καταστραφεί…». Που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε.
Μην παρεξηγηθώ. Δεν τα γράφω όλα αυτά γιατί εγώ δεν συμμερίζομαι το γενικό κλίμα αισιοδοξίας. Είμαι και εγώ αισιόδοξος. Μόνο που επειδή για χρόνια ολόκληρα έψαχνα κάτι πιο σταθερό για να πειστώ, αποφάσισα ότι αντί απλά να εύχομαι και να ελπίζω, να πράττω. Και πιστεύω ότι από τις πράξεις μπορούν να ξεπηδήσει ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον. Στο κάτω – κάτω εδώ και αιώνες γνωρίζουμε όλοι μας ότι «Συν Αθηνά και χείρα κίνει», «Ο μύλος νερό θέλει, ευχές δεν θέλει» και «Ο Θεός βοηθάει αυτόν που βοηθάει τον εαυτό του». Και δεν βλέπω τον λόγο να μην πράξουμε κι εμείς το ίδιο.
Γι’ αυτό, αν θέλουμε να διαλύσουμε όσες Αμφιβολίες πολλές, Αμφιβολίες τρελές, έχουμε ακόμα για τις ευχές και την εποχιακή αισιοδοξία, η δική μας ευχή για την νέα χρονιά ας είναι μια παλιά Ελληνική παροιμία, δικαιοσύνης και δράσης. Γιατί η δικαιοσύνη και η αισιοδοξία είναι αδερφές και περπατούν χέρι – χέρι και από αυτό ας αντλήσουμε τόνους αισιοδοξίας. Όπως λέει, λοιπόν, ο λαός: «Ό,τι πράξεις, θα εισπράξεις».
Ένοχος, υπεράνω πάσης Αμφιβολίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ