Αδιαχώρητο επικράτησε στο νοσοκομείο της Άρτας τις άγιες ημέρες των εορτών από την έξαρση των ιώσεων με κυρίαρχα τον κορωνοϊό και την γρίπη.
Η προσέλευση ασθενών στα επείγοντα του νοσοκομείου υπήρξε ασταμάτητη μέρα-νύχτα από ανθρώπους όλων των ηλικιών, που παρουσίαζαν προβλήματα, υψηλό πυρετό και κακουχία. Για την αντιμετώπιση των αναγκών νοσηλείας όσων δοκιμάζονται από τον κορωνοϊό, δημιουργήθηκε στον χώρο της Παθολογικής εκ νέου κλινική Covid, τα περιστατικά της οποίας μετακινήθηκαν στην αντίστοιχη της Ουρολογικής.
Η έξαρση αυτή, όπως πληροφορούμαστε, ήταν ανάλογη με ό,τι συνέβη σε όλη την Ελλάδα για το ίδιο διάστημα, ωστόσο για την Άρτα αποδείχθηκε δυσκολότερο λόγω των σοβαρών ελλείψεων ιατρικού δυναμικού. Στη μάχη της υγείας όλα είναι συναρτόμενα και εν προκειμένω οι συνθήκες διαμορφώνονται με βάση τις δυνατότητες παρέμβασης κάθε φορά. Το νοσο- κομείο Άρτας είναι γνωστό τοις πάσι ότι αποδυναμώνεται διαρκώς από ιατρικό προσωπικό, καθότι οι συνταξιοδοτήσεις και οι αποχωρήσεις διαδέχονται η μια την άλλη και οι ελλείψεις όλων πια των ειδικοτήτων είναι δεδομένες. Οι γιατροί που έχουν απομείνει εργάζονται κυριολεκτικά σε συνθήκες «πολέμου». Διότι μόνο έτσι μπορεί να περιγραφεί η κατάσταση με εξουθενωμένο προσωπικό που σπεύδει να καλύψει ανάγκες στις κλινικές και στα ΤΕΠ ασταμάτητα, χωρίς ανάπαυλα, ακό- μα και χωρίς φαγητό. Ούτε αυτός ο χρόνος εκ των πραγμάτων περισεύει σε γιατρούς του νοσοκομείου Άρτας.
Ενός νοσοκομείου που λογίζεται μικρό… όμως δεν είναι καθόλου. Ενός νοσοκομείου που καλύπτει ανάγκες μιας ευρύτερης περιοχής και που τα τελευταία χρόνια παραμένει υποστελεχωμένο, παρά τις εκκλήσεις των υγειονομικών. Οι ημέρες που πέρασαν κατέδειξαν για μια ακόμα φορά το πρόβλημα σε όλη του την έκταση. Κι αυτή τη φορά αν κρίνουμε από τις αναφορές πολιτών προς την εφημερίδα μας, ένα μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας κατανόησε πως το νοσηλευτικό μας ίδρυ- μα το χρειάζεται. Πως είναι και πρέπει να παραμείνει ο στυλοβάτης της υγείας του νομού. Να παραμείνει ενεργό, δυναμικό και πλήρως στελεχωμένο. Ο χειμώνας είναι μπροστά, οι ιώσεις κάθε είδους θα εξακολουθήσουν.
Και μέτρα από νοσοκομείο. Ανακοίνωση εξέδωσε το νοσοκομείο Άρτας την οποία υπογράφει ο διοικητής Γεώργιος Σιντελές, σύμφωνα με την οποία «η Ομάδα Εργασίας και Επέμβασης (ΟΕΕ) της Επι- τροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας με τη σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης, λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη συχνότητα επιβεβαιωμένων θετικών κρουσμάτων covid-19 και εποχικής γρίπης συστήνει την ανάγκη τήρησης συγκεκριμένων μέτρων. Τα μέτ- ρα αυτά είναι: 1. Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από όλο το υγειονομικό προσωπικό, τους ασθενείς και τους συνοδούς ασθενών που προσέρχονται στο Νοσοκομείο.
2. Διενέργεια rapid test για covid-19 σε όλους τους ασθενείς που προσέρχονται για εξέταση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου έως 24 ώρες πριν την εξέταση. Εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά.
3. Όλοι οι συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών πρέπει να φέρουν απάντηση αρνητικού rapid test για covid-19 και να επαναλαμβάνεται κάθε τρεις ημέρες.
4. Απαγορεύεται αυστηρά το επισκεπτήριο. Ένας συνοδός ανά ασθενή και όπου κρίνεται απαραίτητο, από τους Διευθυντές των Κλινικών».
Βίκυ Καινούργιου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ