Ρεπορτάζ: Βίκυ Καινούργιου

Ευθύνες στον απερχόμενο Χρήστο Τσιρογιάννη όσο και στον επερχόμενο δήμαρχο Αρταίων Χριστόφορο Σιαφάκα επέρριψε η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής Βάσω Αμπελογιάννη σχετικά με την υπόθεση του ΞΕΝΙΑ Άρτας.
Σε συνέντευξη Τύπου που ο συνδυασμός παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη, η ίδια τόνισε πως έχουν αποδεδειγμένα σημειωθεί τεράστιες καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία, για τις οποίες ο νυν δήμαρχος αλλά και ο νεοεκλεγείς που ήταν αντιδήμαρχος και μέλος της επιτροπής διαγωνισμού, που δεν έχουν εξηγήσει.
Παράλληλα, η κ. Αμπελογιάννη επισήμανε ότι από το 2018 που αναζητούνταν χρηματοδότηση τελικά εντάχθηκε το 2022 σε επιχειρησιακό πρόγραμμα, το οποίο βρίσκονταν ήδη σε παράταση και γνώριζαν ότι λήγει 31 Δεκεμβρίου 2023. «Έχουν και οι δύο ευθύνη γιατί θεωρούμε πως έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να μείνει το Κάστρο κλειστό» είπε η ίδια και πρόσθεσε: «Ζητούμενο από πλευράς του συνδυασμού μας είναι να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση στη νέα προγραμματική περίοδο 2024 – 2029 ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή της υπάρχουσας μελέτης για την κατασκευή του έργου όπως έχει σχεδιαστεί».
Εξάλλου, όπως υπογράμμισε η ίδια, δεν μπορεί σε ένα τέτοιο έργο να αλλάξει το φυσικό αντικείμενο. «Είναι η μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη λύση που θα διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα και την πρόσβαση όλων στο ΞΕΝΙΑ». Παράλληλα, τόνισε, πως όσοι αναφέρονται σε ξενοδο- χείο αποκρύπτουν από την κοινωνία ότι η νομοθεσία δεν το επιτρέπει πια.
Στην συνέντευξη Τύπου εκ μέρους της πρωτοβουλίας «Κάστρο Ανοιχτό» συμμετείχε ο Μιχάλης Κατσιμπόκης, ο οποίος έκανε αναλυτική αναφορά στο ιστορικό του ΞΕΝΙΑ από το 1958 που δημοπράτησε την κατασκευή του ο ΕΟΤ έως σήμερα. Ανάμεσα στα άλλα κατέδειξε με στοιχεία ότι το ΞΕΝΙΑ δεν μπορεί να γίνει ξενοδοχείο διότι η νομοθεσία της χώρας δεν το επιτρέπει πια και μάλιστα όχι πολύ παλιά αλλά μόλις το 2021 όταν και κυρώθηκε ο νόμος περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Νόμος που αναδεικνύει ως μείζον το Βυζαντινό Μνημείο, δηλαδή το Κάστρο και που αποτέλεσε το σκεπτικό και της αρνητικής απόφασης του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) στο παλαιότερο τμήμα του Δήμου Αρταίων επί δημαρχίας Ι. Παπαλέξη αλλά και στην πρώτη θητεία Χρ. Τσιρογιάννη για λειτουργία του ως ξενοδοχείου.
Παράλληλα, ο κ. Κατσιμπόκης με αναλυτικά στοιχεία κατέδειξε τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα, δηλαδή από 1η Αυγούστου 2022 όταν εντάχθηκε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για κατασκευή χώρου πολιτισμού έως και την ανακήρυξη αναδόχου (17 Οκτωβρίου 2023), καθώς και τις διαπιστώσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί κωλύματος υπογραφής της σύμβασης.
«Έρμαιο πολιτικών παιχνιδιών» χαρακτήρισε το ΞΕΝΙΑ της Άρτας ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Θωμάς Πάλλας, προσθέτοντας ότι μόνο δύο εμπλεκόμενοι – απερχόμενος και επερχόμενος – δήμαρχοι έχουν ευθύνη, αλλά επιπροσθέτως «έχουν τα ίδια σχέδια και τον ίδιο σκοπό: Να δοθεί η χρήση του ΞΕΝΙΑ σε ιδιώτη». Μάλιστα, όπως επισήμανε ο ίδιος «κανείς από τους δύο που το προηγούμενο διάστημα ήταν ο ένας δήμαρχος και ο άλλος αντιδήμαρχος με συμμετοχή στην επιτροπή διαγωνισμού, δεν εξήγησαν γιατί υπήρξαν οι τεράστιες καθυστερήσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ