Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Κραυγή αγωνίας από τους ελαιοπαραγωγούς Άρτας».
Στην ερώτησή της, επισημαίνει: «Πρόσφατα με υπόμνημά τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πέτα, Κομποτίου, Άνω Πέτρας και άλλων Αγροτικών Συλλόγων, μελών της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Άρτας προς τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλης Ψαθά εξέπεμψαν κραυγή αγωνίας σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί του νομού. Όπως αναφέρουν η φετινή ακαρπία ξεπερνά ακόμα και το 95%, ενώ ταυτόχρονα το κόστος παραγωγής (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, καύσιμα και άλλα) έχει αυξηθεί σημαντικά. Σε συνδυασμό με τα ανωτέρω η νέα ΚΑΠ, με τις μειωμένες επιδοτήσεις, θα έχει αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί αλλά και όσοι ασχολούνται με τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα να περιέλθουν σε απελπιστική κατάσταση.
Το πρόβλημα των μεσαζόντων που διογκώνουν τις τιμές από το χωράφι μέχρι το ράφι, αλλά και εκείνων που πολλαπλασιάζουν αυθαίρετα την τιμή των λιπασμάτων και άλλων αγροεφοδίων απαραίτητων στην παραγωγική διαδι- κασία, είναι διαχρονικό. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των φορέων, η δακοκτονία την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο δεν ήταν αποτελε- σματική με αποτέλεσμα η λιγοστή παραγωγή να μειωθεί ακόμα περισσότερο και να υποβαθμιστεί ποιοτικά.
Την ίδια ώρα, από τη μεγάλη αύξηση της τιμής του ελαιολάδου, κερδισμένοι βγαίνουν οι έμποροι και οι μεσάζοντες, ενώ γίνεται προσπάθεια να φανούν ως υπαίτιοι οι ίδιοι οι αγρότες. Χαρακτηριστική είναι η περσινή ελαιοκομική περίοδος, όπου η βρώσιμη ελιά έφτασε να αγο- ράζεται από τους εμπόρους ακόμα και κάτω από 30 λεπτά το κιλό, ενώ στο ράφι η τιμή της πολλές φορές ήταν και δεκαπλάσια. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι γνωστά με τους νέους να αναγκάζονται να φεύγουν και την ύπαιθρο και την περιφέρεια να ερημώνουν.
Μεγάλη πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών, όπως αναφέρεται, λόγω οικονομικών δυσκολιών, δεν θα μπορέσει να κάνει όλες τις αναγκαίες εργασίες στα ελαιόδεντρα (κλαδέματα, λιπάνσεις, καθαρισμούς και άλλα), με αποτέλεσμα η απόδοση της ελιάς την επόμενη χρονιά να είναι κατά πολύ μειωμένη, ενώ είναι μηδενική η κρατική χρηματοδότηση για έργα υποδομής για την ελαιοκαλλιέργεια.
Μετ’ επιτάσεως οι ελαιοπαραγωγοί διεκδικούν: Κάλυψη του συνόλου απώλειας του εισοδήματός τους λόγω της ακαρπίας, με την καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ το στρέμμα. Κατώτερες τιμές ασφαλείας στα προϊόντα τους, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν και ένα αξιοπρεπές εισόδημα στον παραγωγό. Ασφάλιση και αποζημίωση έγκαιρα στο 100% της παραγωγής από φυσικές και άλλες καταστροφές, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Όχι στη μείωση των επιδοτήσεων που επιφέρει η νέα ΚΑΠ. Μείωση του κόστους παραγωγής (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, καύσιμα και άλλα) με ταυτόχρονο έλεγχο διαμόρφωσης των τιμών τους».
Ύστερα από όλα αυτά, η Όλγα Γεροβασίλη ερωτά τον αρμόδιο υπουργό: Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την ικανοποίηση των αιτημάτων των ελαιοπαραγωγών; Τί μέτρα προτίθεται να πάρει για τη μείωση της ψαλίδας τιμών από το χωράφι στο ράφι; Προτίθεται να αναπληρώσει το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών από de minimis ή κρατικές επιχορηγήσεις;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ