Ενταγμένη στο διασυνοριακό πρόγραμμα INTERREG «Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020», ολοκληρώθηκε η κατασκευή της μονάδας κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων, η οποία είναι η πρώτη που θα λειτουργήσει στην Ήπειρο.
Η μονάδα κατασκευάστηκε στο χωριό Σελλάδες Δήμου Νικ. Σκουφά και υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της, η δυναμικότητα επεξεργασίας της φτάνει στους 4.200 τόνους το χρόνο, παράγοντας κομπόστ υψηλής ποιότητας που θα χρησιμοποιείται σε καλλιέργειες.
Στη μονάδα θα γίνεται η κομποστοποίηση προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων/ υπολειμμάτων τροφών που συλλέγονται μέσω δικτύου καφέ κάδων και πράσινων αποβλήτων (γρασίδι, κλαδέματα κλπ) από εργασίες συντήρησης του πρασίνου του Δήμου αλλά και ιδιωτών. Για λόγους κόστους έχει επιλεγεί ο σχεδιασμός της κομποστοποίησης σε ανοικτούς αεριζόμενους και περιοδικά αναδευόμενους σωρούς, καθώς πρόκειται για μικρής δυναμικότητας μονάδα.
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου μετέφερε τα συγχαρητήριά του σε όλους τους εμπλεκόμενους για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, προσθέτοντας: «Η Ήπειρος είναι η πρώτη Περιφέρεια που λειτούργησε το εργοστάσιο απορριμμάτων και τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης, ενώ η ανακύκλωση αποτελεί πλέον κομμάτι της καθημερινότητας».
Στη διάρκεια της ημερίδας που έγινε για να παρουσιαστεί το έργο βραβεύθηκαν και ομάδες μαθητών που μετείχαν σε διαγωνισμό δημιουργίας βίντεο για την ανακύκλωση. Με την ταινία «Και τα σκουπίδια έχουν ψυχή» η ομάδα του 1ου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου πήρε το πρώτο βραβείο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ