Στο πλαίσιο των προγραμμάτων του στην εκπαιδευτική κοινότητα και μετά από αίτημα της διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κλεοπάτρας Βασιλείου και των υπεύθυνων συμβούλων εκπαίδευσης, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Άρτας, υλοποιεί βιωματική παρέμβαση σε εκπαιδευτικούς με θέμα «Πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων σχολικής βίας, διαδικτυακού εκφοβισμού και εξαρτήσεων».
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «ο πρώτος κύκλος με τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς διάρκειας 16 ωρών ξεκίνησε στις 6 Νοεμβρίου με στόχο: Να διερευνήσουμε και να κατανοήσουμε τις αι- τίες και τις συνέπειες της σχολικής βίας των μαθητών. Να μπορούμε να διαπιστώνουμε έγκαιρα καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε εκδηλώσεις βίας. Να βρούμε εποικοδομητικούς τρόπους αντίδρασης, ώστε να χειριζόμαστε τα προβλήματα εκφοβισμού και τις ποικίλες συγ- κρούσεις στο σχολείο. Να προσδιορίσουμε τρόπους με τους οποίους μπορού-με να προλάβουμε την εκδήλωση δυσάρε- στων καταστάσεων βίας και να αναπτύξουμε στο σχολείο την ικανότητα επίλυσης συγκρούσεων. Να ανταλλάξουμε ιδέες για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε στο σχολείο μας αλλαγές που στηρίζουν τη μαθησιακή διαδικασία και την ολόπλευρη ανάπτυξη των νέων με βάση θετικά πρότυπα και δημιουργικές μορφές δράσης, ώστε οι εκπαιδευτικοί να είναι σε θέση να λαμβά- νουν μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισής τους.
Ο σκοπός της παρέμβασης είναι πολυεπίπεδος και αφορά ταυτόχρονα εκπαιδευτικούς, γονείς και τους μαθητές, αλλά και το ευρύτερο σύστημα της σχολικής κοινότητας, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση και την προαγωγή της ψυχικής υγείας και της ψυχικής ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε η προσαρμογή των μαθητών στη σχολική ζωή και στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, να διευκολυνθούν.
Συντονίστριες του σεμιναρίου είναι τα στελέχη πρόληψης Μαρία Μπακέλα (κοινωνική λειτουργός) και η Σπυριδούλα Φλώρου (κοινωνική λειτουργός).
Την ανακοίνωση υπογράφει ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης, παιδοψυχίατρος, Θεόδωρος Οικονομίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ