Χτισμένος το 1630 μΧ ο ναός Αγίου Νικολάου στα Ρόκκα έχει ιδιαίτερη πολιτιστική αξία και υπάγεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σοβαρότατες ρωγμές και χρήζει άμεσης επέμβασης ώστε να μην καταρρεύσει. Με αφορμή την τέλεση μνημοσύνου περάσαμε το κατώφλι του εν λόγω ναού, παρά τις παραινέσεις ορισμένων ότι κανονικά δεν θα έπρεπε υπό τον φόβο να σημειωθεί κάποιο ατύχημα.
Αρχικά εκτιμήσαμε ότι υπερβάλλουν, όμως εκ των υστέρων παραδεχόμαστε το δίκιο τους. Ο συγκεκριμένος ναός βρίσκεται εντός του νεκροταφείου και όσοι τον έχουν επισκεφτεί, ως μη ειδικοί, μπορούν να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης. Οι ζημιές σε ορισμένα σημεία είναι πολύ εμφανείς και διατρέχουν μεγάλη επιφάνεια της τοιχοποιίας.
Η παλαιότητά του είναι αναγνωρισμένη και από την τοπική Εφορεία με την οποία επικοινώνησε ο «Τ» συζητώντας για την χρονολόγησή του. Και αυτός ο ναός είναι κτισμένος σε διαφορετικές φάσεις, ενώ ορισμένα στοιχεία του χρονολογούνται πολύ πριν το 1600 μΧ. Είναι αγιογραφημένος με τους πιο ειδικούς να κάνουν λόγο για σημαντικές επίσης αγιογραφίες, τις οποίες φέρει στο εσωτερικό του.
Όμως τα χρόνια περνούν χωρίς καμία παρέμβαση συντήρησης και κανείς δεν αποφαίνεται γι’ αυτό. Επειδή η λύση δεν είναι να κλείσει η πόρτα του στο κοινό προς αποφυγή ατυχήματος, δηλαδή από τον φόβο πιθανής κατάρρευσης μέρους ή του συνόλου της τοιχοποιίας, αλλά η παρέμβαση σωτηρίας, ας σπεύσει η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, αρμόδια για το θέμα, να την δώσει.
Πληροφορούμαστε πως στο παρελθόν έγινε παρέμβαση στη στέγη του ναού, κα-τά την οποία – ελέχθη προς τον «Τ» – πως κάτι δεν έχει τοποθετηθεί τεχνικά σωστά και τα νερά πέφτουν στην τοιχοποιία, προκαλώντας φθορά. Ως προς αυτό υπάρχουν ειδικοί να αποφανθούν και να δώ- σουν λύση. Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι δεν μπορεί να περιμένει άλλο διό-τι οι εικόνες μιλούν από μόνες τους…

Βίκυ Καινούργιου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ