ΤΙ κι αν οι τιμές προϊόντων προκαλούν ίλιγγο εντούτοις στα σούπερ μάρκετ οι Έλληνες αναστενάζουν! Στοιχεία ερευνών της εταιρείας Circana (πρώην IRI) στο πρώτο δεκάμηνο του 2023 δείχνουν ότι η αξία των πωλήσεων της αγοράς των καταναλωτικών προϊόντων ανήλθε κοντά στα 7,5 δις ευρώ, έναντι 6,8 δις ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, αυξημένη κατά 9,5%. Από καταναλωτική συνείδηση πάμε τέλεια.

ΑΞΙΟΝ παρατήρησης είναι το γεγονός ότι από τα 7,5 δις ευρώ, τα 5,6 δις ευρώ και κάτι παραπάνω αφορούν την κατηγορία τροφίμων. Με αυτές τις έρευνες που βλέπουν τα σούπερ μάρκετ γιατί να μην τα εκτινάζουν όλα προς τα ύψη; Τα περί οργής και αγανακτήσεως των καταναλωτών επομένως, μύθος!

ΣΤΗΝ έρευνα υπάρχουν και στοιχεία επί των προτιμήσεων. Για παράδειγμα στα συσκευασμένα τρόφιμα η αξία των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 9,5%, στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς κατά 9,1% και στα απορρυπαντικά – καθαριστικά επίσης 9,1%. Σταθερές αξίες.

ΘΕΛΕΤΕ να μάθετε και τους πρωταθλητές των ανατιμήσεων; Στο πρώτο εννεάμηνο του 2023 αναδεικνύονται τα απορρυπαντικά και καθαριστικά με τις αυξήσεις τιμών να φτάνουν το 12%. Αν και βέβαια με συμπολίτισσες και συμπολίτες που το συζητάμε τίς βρίσκουν εξωφρενικά υψηλότερες. Πώς σε ευρωπαϊκά κράτη οι τιμές στα συγκεκριμένα είδη είναι σχεδόν κατά το ήμισυ χαμηλότερες και δω ψηλότερα από κει που δεν παίρνει άλλο ποτέ δεν το καταλάβαμε.

ΑΥΤΕΣ τις τιμές ακούνε μετανάστες μας στα διάφορα κράτη ότι διαμορφώνονται στην πατρίδα μας, οπότε γιατί να μην γεμίζουν τα αυτοκίνητα με απορρυπαντικά και καθαριστικά όταν έρχονται με άδεια; Γνωρίζουμε πολλούς που το κάνουν. Κορόιδα είναι;

ΜΕ όλα τούτα αποδεικνύεται ότι ο μεγάλος «έρωτας» των Ελλήνων είναι τα σούπερ μάρκετ και τα αυτοκίνητα! Όσο ψηλά κι αν φτάσουν τα προϊόντα πώλησης κι όσο απλησίαστη αν γίνει η βενζίνη, το πετρέλαιο και το γκάζι, δεν πρόκειται να τα παρατήσουν στον αιώνα τον άπαντα! Εντελώς κολλημένοι.

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ, εν τω μεταξύ, ότι σε πρόσφατη έρευνα της Opinion Poll στο λεκανοπέδιο Αττικής για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών η ακρίβεια είναι μακράν πρώτο ανάμεσα στα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες (69,2%). Ποσοστό 47,6% δηλώνει ότι λόγω της ακρίβειας αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες. Αυτό που παρατηρούμε είναι πως η μια έρευνα αναιρεί την άλλη.

ΣΤΗΝ περίπτωση της εταιρείας Circana διαπιστώνει ότι στο πρώτο δεκάμηνο του 2023 οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ παρουσίασαν αύξηση 9,5% και στη δεύτερη η Opinion Poll ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Διότι τρία τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή ότι η ακρίβεια δεν επηρεάζει την κατανάλωση ή ότι αναφέρεται έτσι λόγος να γίνεται ή ότι οι εταιρείες δεν το έψαξαν σωστά. Υπάρχει, βέβαια, και ένα τέταρτο: Άλλα να λένε κι άλλα να πιστεύουν…

ΥΠΟΥΡΓΟΙ και υφυπουργοί πάνε κι έρχονται στα Ιωάννινα και σε ορισμένες περιπτώσεις δυό και τρεις φορές κι εδώ ούτε ένας έστω για δείγμα. Ούτε καν γενικός γραμματέας. Καταλαβαίνετε, επομένως, το ενδιαφέρον με το οποίο περιβάλλουν το νομό μας! Αλλά και τι να περιμένουμε…

ΜΕ το σταγονόμετρο οι περιοδείες τους στην Άρτα και την προηγούμενη κυβερνητική θητεία, ουδείς μέχρι τώρα από τις εκλογές του Ιουνίου και μετά. Έχει την σημειολογία του, οδηγώντας στη σκέψη για… μικρό καλάθι.

ΣΕ τέσσερις ημέρες αποχαιρετάμε το 2023 και υποδεχόμαστε το νέο έτος. Κάθε νέα αρχή ανανεώνει παράλληλα και τις προσδοκίες. Μέσα στο 2024, μεταξύ των άλλων, κρίνεται η τύχη ενός από τα μεγαλύτερα σχεδιαζόμενα έργα του νομού. Ο λόγος για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης και των περιοχών έως τις εκβολές του Αράχθου στον Αμβρακικό κόλπο. Απ’ ότι έχει λεχθεί περί τα μέσα του 2024 θα παραδοθεί η περιβόητη μελέτη. Πόσο προετοιμασμένοι αλήθεια είμαστε ώστε να εξασφαλιστούν τα 130 εκατ. ευρώ (τόσο έχει υπολογιστεί) για να κατασκευαστούν τα απαιτούμενα έργα;

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ προς τούτο μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κι ας υπάρχει το προηγούμενο με τα πλημμυρικά φαινόμενα του 2015, με τον συναγερμό να είναι διαρκής. Μήπως να αναληφθεί ενωτική πρωτοβουλία από τις τοπικές αρχές ώστε να μη μείνουμε με τη μελέτη μόνο στα χέρια; Τουτέστιν ένα πουκάμισο αδειανό;

ΕΧΟΥΜΕ παράλληλα και την οδική ή την αποκαλούμενη «νέα γέφυρα» δίπλα στην παλιά. Όσο κι αν πηγαίνει πίσω το στέριωμά της, άλλο τόσο βρισκόμαστε κοντά στον κίνδυνο για τα χειρότερα. Πατήστε πόδι.

ΝΕΟ έτος σε τέσσερις ημέρες και είθισται να κυριαρχούν οι ευχές, μόνο που για να έχουν περιεχόμενο χρειάζεται να κουνάμε λιγάκι και μεις το δακτυλάκι μας. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει» που αναφέρεται σε μύθους του Αισώπου, φράση που άλλοι αποδίδουν στον Όμηρο, ενώ άλλοι στον Ευριπίδη. Όπως και νάχει ας τη θυμούνται που και που οι αρμόδιοι του τόπου.

ΚΑΛΩΣ να υποδεχθούμε, λοιπόν, το νέο έτος με υγεία σ’ όλο τον κόσμο και τα όνειρα του καθενός να γίνουν πραγματικότητα. Και φυσικά να εκλείψουν οι πόλεμοι και οι σκοτωμοί που βλέπουμε γύρω μας.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ σας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ