Ο προαναγγελθείς «Δικαστικός Χάρτης» της χώρας, που αφορά κυρίως σε ενδεχόμενες ενοποιήσεις όμορων δικαστηρίων κλπ, αποτέλεσε το αντικείμενο συνάντησης του υφυπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα με τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Άρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας. Στην ίδια συνάντηση παραβρέθηκε και ο βουλευτής Άρτας της ΝΔ Γ. Στύλιος, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.
Στη συνάντηση ο υφυπουργός ρητά και κατηγορηματικά διαβεβαίωσε προς κάθε κατεύθυνση ότι όλα τα Πρωτοδικεία της χώρας θα παραμείνουν ως έχουν, δηλαδή δεν πρόκειται να γίνει όχι μόνο κατάργηση, αλλά και ούτε κάποιου είδους συγχώνευση με άλλα όμορα τέτοια δικαστήρια. Η μοναδική συγχώνευση θα γίνει στα δικαστήρια του α΄ βαθμού, δηλαδή τα Ειρηνοδικεία θα ενοποιηθούν με τα Πρωτοδικεία, έτσι ώστε στους νομούς όπου υπάρχει ένα μόνο Ειρηνοδικείο (όπως δηλαδή στην Άρτα, στην Πρέβεζα και στη Θεσπρωτία), αυτό θα συγχωνευθεί με το Πρωτοδικείο και θα αποτελέσουν έτσι ένα ενιαίο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, στο οποίο θα υπάγονται όλοι οι δικαστές (πρωτοδίκες, εισαγγελείς, ειρηνοδίκες) και όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας Μιχάλης Νικολάου στην εν λόγω συνάντηση, αφού πρωταρχικά προέβη σε σφοδρή κριτική του κυκλοφορήσαντος πορίσματος της Επιτροπής που είχε επιφορτισθεί με το αντικείμενο της τυχόν συγχωνεύσεως αρκετών όμορων Δικαστηρίων της χώρας και στην ουσία καταργήσεώς τους, έθεσε το θέμα, εάν είναι δυνατόν, αναλόγως των συνθηκών και των υποθέσεων, να μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο Περιφερειακό Πρωτοδικείο για την περιοχή μας και αυτό μπορεί να είναι της Φιλιππιάδας (ως διάδοχο σχήμα του προϋπάρχοντος πλην όμως καταργηθέντος από 10ετίας περίπου εκεί Ειρηνοδικείου). Για το θέμα αυτό επιφυλάχθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αφού χρειάζεται κάποιος χρόνος ώστε να συγκεντρωθούν στοιχεία που να αναδεικνύουν την αναγκαιότητα σύστασης ενός τέτοιου Περιφερειακού Πρωτοδικείου.
Τέλος, μετά το πέρας της συνάντησης αυτής, έγινε επίσκεψη στον υπουργό Γιώργο Φλωρίδη από τον Γ. Στύλιο και τον Μ. Νικολάου, στον οποίο, ενόψει και της διατήρησης του Πρωτοδικείου Άρτας ως έχει και μάλιστα αναβαθμισμένου με την ένταξή του σ’ αυτό και του εδώ Ειρηνοδικείου, τέθηκε το θέμα της ανέγερσης – επιτέλους – Δικαστικού Μεγάρου στην Άρτα. Προς τούτο, συνδυάστηκε και η επίσκεψη από τους ίδιους στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Π. Αλεξανδρή, ως προέδρου του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ