«Την Πανεπιστημιούπολη Άρτας επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη, η οποία συναντήθηκε με τον καθηγητή Αναστάσιο Τσίνα, κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονίας, με τον καθηγητή Ευριπίδη Γλαβά, κοσμήτορα της Σχολής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και με τον επίκουρο καθηγητή Μάρκο Σκούλιο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών», αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται: «Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε τονίστηκε η σημασία του Πανεπιστημίου για την Άρτα, καθώς επίσης το πολύ σημαντικό ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο που παράγεται, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Και οι τρεις καθηγητές επεσήμαναν το πρόβλημα που υπάρχει για όλες τις Σχολές που είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σημερινή χρηματοδότηση βρίσκεται μόλις στο 40% απ’ ότι ήταν το 2010, παρά την τεράστια αύξηση του κόστους λειτουργίας από τότε.
Αναφέρθηκαν, επίσης, στην ανάγκη δημιουργίας νέας Φοιτητικής Εστίας δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο σημαντική είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των φοιτητών και η διαδραστική τους σχέση με την τοπική κοινωνία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ένα πολύ ζωντανό Τμήμα, το οποίο κάθε χρόνο έχει τους περισσότερους εισακτέους ανάμεσα στα αντίστοιχα τμήματα της χώρας, που, όμως, λόγω συστηματικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, οι φοιτητές κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους αλλά και τις οικογένειές τους, που πλήττονται οικονομικά για να στηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους.
Αυτή τη στιγμή η Σχολή αδυνατεί να τους δώσει τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, καθώς διδάσκονται μόνο 18 από τα 33 όργανα ειδίκευσης και δεν πραγματοποιούνται επίσης πολλά άλλα υποχρεωτικά για τη λήψη πτυχίου, μαθήματα. Καταδείχτηκε η απουσία βούλησης από την πλευρά του υπουργείου να λυθεί το πρόβλημα, αντιστοιχώντας τον αριθμό των διδασκόντων στις ανάγκες λειτουργίας του τμήματος, παρά τις εκκλήσεις καθηγητών και φοιτητών.
Η κ. Γεροβασίλη δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή της ώστε να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να επιλυθεί το πρόβλημα καλώντας την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματα του Τμήματος, που είναι η έγκριση έκτακτου κονδυλίου στο ύψος των αναγκών του Τμήματος, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού και να δοθεί λύση στα υλικοτεχνικά προβλήματα που εμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του».

Με τον Σύλλογο Εστίασης

Αναφερόμενη στη συνάντηση με τον Σύλλογο Εστίασης και Διασ- κέδασης, στην οποία παραβρέθηκαν ο πρόεδρος Γιώργος Γκανιάτσας και τα μέλη του ΔΣ Γιάννης Παπαηλίας, Νίκος Μπουνιάκος και Γιώργος Γρούμ- πας, επισήμανε ότι κύριο θέμα της συζήτησης ήταν το πρόβλημα επιβίωσης που προκαλεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
«Παρότι προεκλογικά – σημειώνει σε ανακοίνωσή της – εξαπατούσε με δήθεν μείωση της φορολογίας, μετεκλογικά προχωρεί σε οριζόντια τιμωρητική φορολόγηση και με αύξηση του ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ροφήματα και ποτά.
Οι εκπρόσωποι της εστίασης τόνισαν ότι αυτή η φοροεπιδρομή, σε συνδυασμό με την εκτίναξη του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεών του λόγω αύξησης κόστους ενέργειας, προμηθειών κλπ, οδηγούν σε πραγματική καταστροφή, καθώς μεγάλος αριθμός επιχειρή- σεων δεν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει, με αποτέλεσμα είτε το κλείσιμο μαγαζιών είτε την αναμόρφωση των ωραρίων λειτουργίας τους με συνεπακόλουθο την αύξηση της ανεργίας.
Η κ. Γεροβασίλη επεσήμανε ότι όλα όσα συμβαίνουν δεν είναι τίποτε άλλο παρά η υλοποίηση του “Σχεδίου Πισσαρίδη”, που το “πάγωσαν” κατά την καραντίνα αλλά τώρα το εφαρμόζουν, ωθώντας επιχειρήσεις εκτός αγοράς, καθώς, όπως συκοφαντικά αναφέρεται στην Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, “το μικρό μέγεθος των Eλληνικών επιχειρήσεων λειτουργεί ανασταλτικά στην παραγωγικότητα και στις εξαγωγές”, δίνοντας ουσιαστικά το σήμα αφανισμού δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπέρ των πολυεθνικών αλυσίδων.
Η βουλευτής Άρτας τόνισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας, ιδίως στην επαρχία, όπως είναι η Άρτα και μέλημα της κάθε κυβέρνησης, ιδίως τώρα που δεν υπάρχουν πλέον οι μνημονιακοί εξαναγκασμοί, οφείλει να είναι η στήριξη και όχι η υπονόμευση της βιωσιμότητας της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Η τιμωρητική οριζόντια φορολόγηση των 10.920 ευρώ, η αύξηση του ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ροφήματα και ποτά, η αύξηση του ασφαλιστικού κόστους και τα συσσωρευμένα βάρη, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, ένα ασφυκτικό περιβάλλον που μαθηματικά οδηγεί σε κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου και απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Η εστίαση δεν αποτελεί πολυτέλεια. Δεν μπορεί, για να ικανοποιηθούν οι εμμονές των κυβερνώντων και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, να καταδικάζουν σε λουκέτο τα μικρά καφενεία στα χωριά που μετά βίας και κόπων υπάρχουν αλλά αποτελούν τόπο αναφοράς και συνάντησης των τοπικών κοινωνιών, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο την κοινωνική συνοχή».

Με πυροσβέστες Ηπείρου

Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με το ΔΣ της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου (ΕΥΠΣΠΗ), σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι «επί τάπητος τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν το πυροσβεστικό Σώμα, μεταξύ των οποίων οι ελλείψεις σε προσωπικό, η ορθή κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού ανά περιοχή, καθώς και η κάλυψη των εξόδων των υπηρεσιακών μετακινήσεων των πυροσβεστών».
Στην ίδια ανακοίνωση του πολιτικού της γραφείου, προστίθεται: «Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι οι όποιες προσλήψεις πρέπει να είναι τέτοιες σε αριθμό, ώστε να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και υπερβαίνουν πλέον τον χρονικό ορίζοντα της αντιπυρικής περιόδου. Σημείωσε, επίσης, ότι το προσωπικό πρέπει να κατανέμεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες κάθε περιοχής. Τέλος, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει κεντρική διαταγή με οριζόντια εφαρμογή σε όλες τις Περιφέρειες για την κάλυψη των εξόδων των υπηρεσιακών μετακινήσεων των πυροσβεστών».
Στη συνάντηση αυτή, που έγινε στο γραφείο της κ. Γεροβασίλη στη Βουλή την ΕΥΠΣΠΗ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Βασίλειος Βράστος και τα μέλη του ΔΣ Ευάγγελος Γεωργόπουλος και Ααρών Κορτσινόγλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ