Αυτό κι αν δεν αποτελεί διαφήμιση για την Άρτα…
Πρεσβευτές της Άρτας, του πολιτισμού της, της ιστορίας της, των γεύσεών της αλλά κυρίως της φιλοξενίας της αποτελούν στο εξής οι συγγραφείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό που βρέθηκαν στην πόλη μας το τριήμερο από 24 έως 26 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας που διοργάνωσε ο «Αστρολάβος».
Όλοι τους εντυπωσιάστηκαν από τις επισκέψεις στα μνημεία. Είδαν την Παρηγορήτισσα, το ιστορικό Μουσείο του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» στην Γαρουφάλειο Στέγη, το Μικρό Θέατρο της Αμβρακίας και το ιστορικό γεφύρι. Φωτογραφήθηκαν με φόντο την Παρηγορήτισσα όσο βέβαια και στο ιστορικό γεφύρι. Αλήθεια αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της προβολής της Άρτας, όταν συγγραφείς όπως οι Κώστας Στοφόρος, Γρηγόρης Αζαριάδης, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Βαγγέλης Γιαννίσης και φυσικά ο παγκοσμίου φήμης Αρνέ Νταλ (φωτο) αναρτούν την εικόνα τους μπροστά από το γεφύρι της Άρτας ή γράφουν για την πόλη μας με τόσο ενθουσιασμό;

Σύνδεση με την Άρτα
Μια ακόμα κίνηση που έγινε από τον «ΣΚΟΥΦΑ» εξασφαλίζει την σύνδεση των συγγραφέων που μετείχαν στο 2ο Φεστιβάλ με την Άρτα στο διηνεκές.
Τους δώρισαν τα τελευταία τεύχη του περιοδικού του ιστορικού Συλλόγου και όλοι τους είπαν ότι θα γράψουν από ένα άρθρο. Και σημειωτέωον τα γραπτά μένουν…

Επιτυχία στο… τετράγωνο
Το Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Άρτας χαρακτηρίζεται μια κορυφαία πράξη αντίστασης.
Κι αυτό διότι ανεξάρτητα από το είδος πρόκειται για ένα Φεστιβάλ που θέτει στο επίκεντρό του το βιβλίο. Η εικόνα ανθρώπων όλων των ηλικιών να κρατούν τρία και τέσσερα βιβλία στην αγκαλιά τους, περιμένοντας την υπογραφή του συγγραφέα μόνο ως ευχάριστη έκπληξη μπορεί να περιγραφεί από τους λάτρεις της ανάγνωσης.
Το γεγονός, επίσης, ότι οι λιλιπούτειοι συμμετέχοντες στις δράσεις αγόραζαν με τους γονείς τους, επίσης, παιδικά βιβλία και τα κρατούσαν ως πολύτιμο θησαυρό ήταν από τις κορυφαίες στιγμές του Φεστιβάλ. Σε μια περίπτωση το παιδί μόλις έφτασε στο σπίτι ζήτησε αμέσως από τη μαμά να του διαβάσουν το νέο του βιβλίο. Αυτό συνιστά τη μεγαλύτερη επιτυχία. Επιτυχία στο… τετράγωνο που θα έλεγε και ο Τεύκρος Μιχαηλίδης.

Αξέχαστες σε όλους οι Αρτινές γεύσεις
Η φιλοξενία των προσκεκλημένων στο Φεστιβάλ συγγραφέων έφερε την σφραγίδα της Άρτας σε κάθε βήμα.
Ακόμα και στα γεύματα των καλεσμένων προτιμήθηκε παντού η Αρτινή κουζίνα κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Τσουμπλέκι, χορτόπιτες, τραχανάς, πορτοκαλόπιτες, Αρτινά κρασιά και τσίπουρο έμειναν σ΄ όλους αξέχαστα. Όπως και η ταβέρνα «Στης Βαγγελιώς», η κουζίνα του ξενοδοχείου «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ» και το «1989» στη γέφυρα.

Το άκουγε και δεν το πίστευε…
Καμιά φορά οι μικρές ιστορίες έχουν την αξία τους. Όπως αυτή που μάθαμε από συγκεκριμένη Αρτινή κυρία που γνώριζε για το Φεστιβάλ και ετοιμάζονταν να το παρακολουθήσει.
Το μοιράστηκε στο τηλέφωνο με μια φίλη και συνάδελφό της που ζει στη Θεσσαλονίκη. Όταν της είπε ότι σ’ αυτό θα συμμετέχει και ο γνωστός εκπρόσωπος της Σκανδιναβικής λογοτεχνίας Arne Dahl εκείνη αρχικά είπε: «Θα σας μιλήσει διαδικτυακά;». «Όχι» απεφάνθη η συντοπίτισσά μας «θα έρθει στην Άρτα. Θα είναι εδώ». «Δεν το πιστεύω… Στην Άρτα; Θα έρθει στην Άρτα;» επέμεινε εκείνη. Όταν έλαβε ξανά καταφατική απάντηση δεν ήθελε να ακούσει τίποτε άλλο: «Έρχομαι κάτω τριήμερο» της είπε. Και ήρθε! Παρακολούθησε όλο το Φεστιβάλ και φυσικά είδε από κοντά τον συγγραφέα που γνώριζε μόνο μέσα από τα βιβλία του.

Κυνήγι θησαυρού στα μνημεία της πόλης μας

Καταπληκτικός ήταν ο Κώστας Στοφόρος στις δράσεις που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ.
Το πρωί του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου, ο συγγραφέας οργάνωσε παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού με συμμετοχή εφήβων και ενηλίκων που ως σημεία αναφοράς είχε την Αγία Θεοδώρα, το Μικρό Θέατρο Αμβρακίας, το ναό του Απόλλωνα, το άγαλμα του βασιλιά Πύρρου, τη Γαρουφάλειο Στέγη καταλήγοντας στο Επιμελητήριο.
Οι συμμετέχοντες έμειναν έκπληκτοι από την άριστη γνώση του Κ. Στοφόρου της τοπικής ιστορίας. Έφτιαχνε γρίφους για την ανεύρεση των «κλειδιών» που είχε προετοιμάσει βασισμένους στην ιστορία. Το ίδιο επιτυχημένη ήταν η δράση που οργάνωσε με τίτλο «Έγκλημα στη βιβλιοθήκη» για μικρά παιδιά, η συμμετοχή των οποίων ανήλθε σε 75!

Και στο 3ο

Για την διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ «έβαλαν πλάτη» πάρα πολλοί φορείς, Σύλλογοι και επαγγελματίες της Άρτας. Το ευτύχημα είναι, καθώς μαθαίνουμε, πως η συνεργασία όλων υπήρξε άψογη, εκφράζοντας ήδη την επιθυμία να συμμετέχουν και στο 3ο.

Από άλλα μέρη στην Άρτα

Επισκέπτες με αφορμή το 2ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας είχε η Άρτα και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Αγρίνιο ακόμα και από Καστοριά. Αρκετοί δήλωσαν συμμετοχή στο δωρεάν σεμινάριο δημιουργικής γραφής (φωτο) που έδωσε ο Σουηδός συγγραφέας Arne Dahl ερχόμενοι για το λόγο αυτό από πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα. Από Αγρίνιο και Καστοριά οι επισκέπτες ήρθαν στην Άρτα για να δουν από κοντά τον Τεύκρο Μιχαηλίδη.

Arne Dahl: Θα ξανάρθω
Ο διάσημος συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας από τη Σουηδία Arne Dahl δήλωσε απόλυτα ευτυχής και ικανοποιημένος που συμμετείχε στο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας της Άρτας.
Ο ίδιος επισήμανε ότι έχει έρθει τα τελευταία χρόνια αρκετές φορές στην Ελλάδα (Αθήνα) με αφορμή παρουσιάσεις βιβλίων του, όμως τέτοια φιλοξενία δεν συνάντησε πουθενά! «Θέλω να έρθω ξανά στην Άρτα» είπε και συνάμα κάλεσε τους διοργανωτές να πάνε στη Στοκχόλμη. Εις ανταπόδοση βεβαίως της φιλοξενίας.

Το γεφύρι της Άρτας
Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ δεν παρέλειπαν να εκφράζουν τις ευχαριστίες τους, μεταξύ των άλλων, στην ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου «Monogram» Ιωάννα Πετρίδου, που χάρισε από την αρχή την πολύτιμη εμπειρία της για το Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Άρτας.
Ειρήσθω εν παρόδω, η ίδια είναι η εμπνεύστρια και διοργανώτρια του αντίστοιχου στην Αθήνα, με επίσης μεγάλη επιτυχία. Με το ευχαριστώ τους της δώρισαν και το ομοίωμα του ιστορικού μας γεφυριού, στη βάση του οποίου είχε χαραγμένο «2ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Άρτας». Εκείνη υποσχέθηκε να το τοποθετήσει σε εμφανές σημείο του βιβλιοπωλείου της στην Αθήνα για να το βλέπουν όλοι.

Κούτες βιβλία
Τρεις κούτες βιβλία χάρισε η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου «Monogram» Ιωάννα Πετρίδου σε φορείς της Άρτας που συμμετείχαν στην διοργάνωση του Φεστιβάλ.
Μια με παιδικά βιβλία για την βιβλιοθήκη του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» , μια αντίστοιχη για την Δημοτική Βιβλιοθήκη και μια τρίτη στην και σκηνοθέτιδα της παράστασης «Παίζοντας τον δολοφόνο» Αφροδίτη Κατσαούνου για το νηπιαγωγείο όπου εργάζεται.

Και σ’ όλη τη Φιλαρμονική
Από ένα βιβλίο δώρισε η Ιωάννα Πετρίδου και σ’ όλα τα μέλη της Φιλαρμονικής του «ΣΚΟΥΦΑ» που συμμετείχε στη λήξη του Φεστιβάλ παίζοντας μουσική από γνωστές αστυνομικές ταινίες.

Από τώρα για του χρόνου
Η επιτυχία πάντα σε αναγκάζει να ανεβαίνεις ένα σκαλί ψηλότερα. Δηλαδή ο… πήχης πλέον έχει ανέβει για τον επόμενο χρόνο με τους διοργανωτές να το σχεδιάζουν από τώρα.
Και το 3ο Φεστιβάλ αναμένεται να έχει πολλές εκπλήξεις αλλά και πολλούς επισκέπτες για τριήμερο στην πόλη μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ