Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για το «νέο ΕΣΥ» που μαγικά θα λύσει τα προβλήματα, ξεκίνησε πανηγυρικά!
Νοσοκομεία ως αυτόνομες επιχειρηματικές μονάδες με έσοδα και χρηματοδότηση ανάλογα με την παραγωγικότητά τους, πρωτοβάθμια περίθαλψη χωρίς δημόσιες δομές υγείας (με προβολή της ψεύτικης αντιπαράθεσης μεταξύ δομών, όπως τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τα περιφερειακά ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας, που το πρόβλημα δήθεν δεν είναι η υποστελέχωσή τους, αλλά το ότι επιφέρουν «ταλαιπωρία» στους ασθενείς λόγω του «ξεπερασμένου» τρόπου λειτουργίας τους).
Δράσεις και ευαισθητοποιήσεις για την παρακολούθηση χρόνιων ζητημάτων υγείας, αντί για κεντρικά σχεδιασμένο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας. Δωρεές, ΜΚΟ, συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, μείωση νοσοκομειακών μονάδων (ένα κεντρικό – πολλά υποβαθμισμένα περιφερειακά ως Κέντρα Υγείας, με δυνατότητα μετακίνησης των εργαζομένων για να καλύπτονται οι ανάγκες, δηλαδή επιβολή του εντέλλεσθε και αλλαγή των ήδη διαλυμένων εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων).
Αυτό, δυστυχώς, είναι το σχέδιο για ένα σύστημα υγείας που ΔΕΝ θα είναι δημόσιο, ΔΕΝ θα είναι δωρεάν για όλους και θα ξεφτιλίζει, κατά μία έννοια, την επιστήμη. Κι αυτό διότι από τη μια θα παρουσιάζει την πρόοδο και τις δυνατότητες της εποχής στον τομέα της υγείας και από την άλλη θα γελάει σαρκαστικά στους πολλούς που δεν θα έχουν πρόσβαση σ’ αυτές. Είναι ανάγκη να κατανοήσουμε ότι στο χορό που στήνουν στα συντρίμμια του ΕΣΥ, εμείς πρέπει να εμφανιστούμε απρόσκλητοι και να τους τον χαλάσουμε!
Το πρόβλημα δεν φανερώνεται με την επιχειρηματολογία τους για παθογένειες, λάθη, ικανούς μάνατζερ κλπ. Το θέμα είναι η λογική του κόστους! Αυτό είναι που η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ήθελαν και θέλουν να «αποτινάξουν» από πάνω τους.
Εμείς, οφείλουμε να μιλάμε για το πώς στα ερείπια του ΕΣΥ, θα διεκδικήσουμε να ξαναχτίσουμε ένα δημόσιο – δωρεάν σύστημα υγείας για όλους!
*Ο Νίκος Ευταξίας είναι γιατρός, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αρταίων με την Λαϊκή Συσπείρωση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ