Φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκπέμπουν σήμα κινδύνου, καθώς όπως υποστηρίζουν για βασικά μαθήματα υπάρχουν μεγάλα κενά καθηγητών. Από τα 33 όργανα ειδίκευσης διδάσκονται μόλις τα 16, αναφέρουν σε καταγγελία που εξέδωσαν.
Επισημαίνουν συγκεκριμένα: «Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την πόλη της Άρτας, δέχεται ετησίως τους περισσότερους εισακτέους, μεταξύ των λοιπών μουσικών τμημάτων της χώρας, ενώ παράλληλα διαθέτει τους λιγότερους μόνιμους καθηγητές.
Παρά τα λίγα χρόνια λειτουργίας του ως πανεπιστημιακό τμήμα, είναι ιδιαίτερα ενεργό σε μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Μερικά από αυτά είναι η συμμετοχή του στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών TUNE (Traditional music Undergraduate Network in Europe), η υποδοχή φοιτητών Erasmus, συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από τις ορχήστρες του Τμήματος.
Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Τμήμα δεν είναι πρωτόγνωρη στους σπουδαστές, καθώς το μόνιμο διδακτικό προσωπικό (μόλις 12 καθηγητές) δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες του Τμήματος, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η λειτουργία του να βασίζεται στην πρόσληψη έκτακτου διδακτικού προσωπικού, που πάντα καθυστερεί δραματικά. Την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, ωστόσο, η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο καθώς τίθεται σε κίνδυνο η ολοκλήρωση του έτους και η απόκτηση πτυχίου για πολλούς σπουδαστές.
Πιο αναλυτικά, από τα 33 όργανα ειδίκευσης διδάσκονται μόλις 16, ενώ από τα 14 μουσικά σύνολα μόλις τα 7. Εκτός από τις μουσικές δεξιότητες και τα μουσικά σύνολα (μαθήματα κορμού), αυτή την στιγμή δεν πραγματοποιούνται και πολλά άλλα υποχρεωτικά μαθήματα για την λήψη πτυχίου. Αντιλαμβανόμαστε ότι βιώνουμε την πλήρη απαξίωση της Δημόσιας Παιδείας και των Καλλιτεχνικών Σπουδών, στο βωμό της ιδιωτικοποίησής τους.
Είναι απαράδεκτο να εισάγονται φοιτητές σε μία δημόσια σχολή, να πληρώνουν ενοίκιο, να αναγκάζονται να παρακολουθούν εξωτερικά μαθήματα για να καλύψουν τα κενά του κρατικού μηχανισμού και εν τέλει το μέλλον τους να είναι αβέβαιο».