Σε δεινή θέση περιέρχονται φέτος οι Αρτινοί αγρότες, οι οποίοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά εξαιτίας της άνευ προηγουμένου ακαρπίας στο σύνολο των παραγόμενων προϊόντων.
Όσο προχωράει η διακίνηση το πρόβλημα γίνεται ολοένα και περισσότερο εμφανές, επιβεβαιώνοντας όσους έκαναν προβλέψεις για κακή χρονιά. Ενώ παρατηρείται ζήτηση, με τις τιμές να είναι καλύτερες από προηγούμενες καλλιεργητικές περιόδους, οι ποσότητες εμφανίζονται αισθητά μειωμένες, συντελώντας σε απώλεια εισοδήματος σε τόσο μέγεθος που είναι πάρα πολύ δύσκολο να αναπληρωθεί. Υπάρχουν παραγωγοί που υποστηρίζουν ότι δεν θα καταφέρουν να καλύψουν ούτε το κόστος της καλλιεργητικής φροντίδας.
Ελιές
Τέσσερα είναι τα προϊόντα που κατεξοχήν παράγονται στο νομό και για τα τέσσερα το μέγεθος της ακαρπίας εμφανίζεται πολύ υψηλό. Μιλάμε για τα ακτινίδια, τα μανταρίνια, τα πορτοκάλια και τις ελιές.
Μεγαλύτερο πλήγμα από τα τέσσερα δέχονται οι ελιές και δεν είναι μόνο οι παραγωγοί που κάνουν λόγο για ακαρπία που φτάνει έως και το 100%. Η παραδοχή αυτή προέρχεται και από επίσημα στοιχεία αρμόδιων υπηρεσιών. Αγροτικοί Σύλλογοι όπως του Πέτα, Κομποτίου, Άνω Πέτρας εκπέμπουν ήδη σήμα SOS ζητώντας μέτρα στήριξης του εισοδήματος.
Απευθυνόμενοι προς τούς συναδέλφους τους απευθύνουν μηνύματα ώσ- τε να βρίσκονται σε ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις στην περίπτωση που η πολιτεία δεν προστρέξει σε στήριξή τους.

Ακτινίδια
Στη ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής), που απευθυνθήκαμε προχτές Δευτέρα προκει- μένου να εξασφαλίσουμε ενημέρωση για την έως τώρα διακίνηση των ακτινιδίων αλλά και τις εκτιμήσεις για την προσδοκώμενη παραγωγή, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές για την συντελούμενη ακαρπία.
Σύμφωνα, λοιπόν, μ’ αυτά τα στοιχεία διακινήθηκαν περίπου 20.000 τόνοι ακτινιδίων, ενώ κάποιες ποσότητες οδηγήθηκαν στα ψυγεία ώστε να πουληθούν αργότερα όταν και θα ανέβουν ακόμα υψηλότερα οι τιμές. Η εκτίμηση που επικρατεί είναι πως φέτος η συνολική παραγωγή εμφανίζεται έως και 45 με 50% χαμηλότερη από πέρυσι λόγω ακαρπίας. Κατ’ άλλους μπορεί να είναι κάπως μικρότερη, σε κάθε περίπτωση όμως τα ποσοστά κυμαίνονται, λίγο πάνω λίγο κάτω, σ’ αυτά τα επίπεδα. Πέρυσι για παράδειγμα παρήχθησαν περίπου 45.000 τόνοι, ενώ φέτος υπολογίζονται σε 25 με 30.000 τόνους. Όσο για την τιμή κινείται γύρω στα 95 λεπτά το κιλό.

Μανταρίνια
Αν και όψιμα φέτος, ωστόσο, έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των μανταρινιών και μέχρι στιγμής μέσω συσκευαστηρίων έχουν διακινηθεί 8.000 τόνοι. Η συνολική προσδοκώμενη παραγωγή υπολογίζεται σε 25.000 τόνους, ενώ πέρυσι διακινήθηκαν περίπου 30.000 τόνοι.
Ικανοποιητική, εν τω μεταξύ, θεωρείται η μέση τιμή που καθώς επισήμως μάς αναφέρεται φτάνει έως και τα 55 λεπτά το κιλό παραδοτέα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος παραγωγός που κάνει μόνος του την συγκομιδή παίρνει αυτό το ποσό. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή «επιστρατεύσει» εργάτες γης, πληρώνει για τα συλλεκτικά έως και 12 λεπτά το κιλό.

Πορτοκάλια
Σε φάση συγκομιδής περιέρχονται και τα πορτοκάλια, των οποίων η συνολική παραγόμενη ποσότητα αναμένεται αισθητά μειωμένη για τον ίδιο λόγο (ακαρπία).
Από την ΔΑΟΚ μάς αναφέρεται ότι μέχρι τώρα έχουν διακινηθεί μέσω συσκευαστηρίων 3.000 τόνοι με την τιμή να φτάνει έως και τα 40 λεπτά παραδοτέα.

Μαύρος ακανθώδης αλευρώδης
Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, εν τω μεταξύ, δεν είναι αντιμέτωποι μόνο με την ακαρπία.
Ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης έχει εισχωρήσει βαθιά πλήττοντας σε μεγάλη έκταση πορτοκάλια και μανταρίνια. Τόσο μάλιστα που σε πολλές περιπτώσεις δεν καθίστανται εμπορεύ- σιμα. Κι όσο καθυστερεί το αντίδοτο για την καταπολέμηση του εντόμου οι καταστρεπτικές συνέπειες θα εντείνονται περισσότερο.
Σε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη τρεις βουλευτές του ΚΚΕ (σελίδα 18), αναφερόμενοι στον μαύρο ακανθώδη αλευρώδη, επισημαίνουν ότι έχει καταστρέψει σχεδόν το 50% της συνολικής παραγωγής. Αυτό που ζητούν από τον υπουργό είναι η λήψη μέτρων στήριξης, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική για το γεγονός ότι η ενίσχυση για τέτοια φαινόμενα εξαιρείται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Μέτρα στήριξης και για ακαρπία
Αποδεδειγμένα, λοιπόν, το μέγεθος της ακαρπίας φέτος φτάνει σε πολύ ψηλά ποσοστά, θέτοντας σε δοκιμασία τους αγρότες που βλέπουν την απώλεια εισοδήματος να φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη. Αν δεν αναληφθούν πρω- τοβουλίες από τον κρατικό μηχανισμό για αναπλήρωση των απωλειών το μό- νο βέβαιο είναι ότι θα βρεθούν σε δεινή θέση.
Από την κυβέρνηση αναγνωρίζεται ότι λόγω κλιματικής αλλαγής οι επιπτώσεις είναι ορατές και στον πρωτογενή τομέα.
Επομένως, καλείται να αντιμετωπίσει και αυτές, αν πολιτική της επιδίωξη είναι να κρατηθεί ζωντανός. Σε διαφορετική περίπτωση θα τον δει να αργοπεθαίνει βλάπτοντας σοβαρά έναν ζωτικό χώρο με κατά τα άλλα συγκριτικό πλεονέκτημα που, πέραν των άλ- λων, αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας με προστιθέμενη αξία. Αν φυσικά προσδώσουμε την δέουσα προσοχή…

Βασίλης Παππάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ