Δεκεμβριανά. Κυριακή 3 Δεκεμβρίου του 1944. Πάμε πίσω. Απρίλιος του 1944. Όλα τα άκαπνα κυβερνητικά όντα (δίποδα) είχαν αρπάξει χρυσό, μετρητά από την Τράπεζα της Ελλάδος και είχαν λακίσει για Κάϊρο. Από 14 έως 15 Απριλίου 1941. Πριν εισέλθουν εν Αθήναις ή Αθήνησι οι ναζί.
Εκεί, λοιπόν, στο Κάιρο και… έδερναν. Ο Τσώρτσιλ «βαφτίζει» πρωθυπουργό τον… ΓΑΠ (Αγγλόφιλο), ο οποίος αμέσως ως σώφρων πολίτης και ενώπιον όλων των αντιπροσώπων κατάγγειλε το ΕΑΜ ως τρομοκράτη. Ο ΓΑΠ εκστόμισε ύβρεις. Σφάζουν οι ναζί, οι Χίτες. Τα τάγματα ασφαλείας σφάζουν και οι αντάρτες! Στον οχετό του ΓΑΠ από κοντά και ο φασίστας Κορίνθιος Κώστα Ρέντης. Ύπουλος. «Εν τη αριστερήν οσφύν του… εθεάθη περίστροφον…». Εν Μακρονήσω 1948, 1949, 1950. Είχε και την γυναίκα του. Την κυρά Ρεντζήνα (βρωμιάρα).
Λοιπόν, εδώ θα μαθαίνετε αλήθειες. Ο ΓΑΠ συνέχισε τας ύβρεις και στράφηκε προς τον υπαρχηγό του ΕΔΕΣ, Κομνηνό Πυρομάγλου: «Είσθε εις θέσιν – ο ΕΔΕΣ – να διαλύσετε τον ΕΛΑΣ;». Απάντηση Πυρομάγλου: «Και γιατί τας ευθύνας του εμφυλίου να τας αναλάβει ο ΕΔΕΣ και όχι εσείς (κυβέρνηση);». ΓΑΠ: «Τότε θα διαλύσω τον ΕΛΑΣ με τους Άγγλους». Από τον Απρίλιο του 1944 σχεδίαζαν παντί τρόπω την εξολόθρευση του ΕΑΜ/ ΕΛΑΣ και παρά πίσω ακόμα!
Βία, δολοφονίες, απειλές, ξύλο, αλητείες από δίποδα, άκαπνα. Η Αθήνα ελευθερώθηκε. ΕΛΑΣ 10 Αυγούστου 1944. 3.000.000 λαού στους δρόμους. Εκείνα τα όντα που γλένταγαν στο Κάιρο επί τέσσερα χρόνια, ενώ ο λαός πολεμούσε τους ναζί. Εκείνα, λοιπόν, τα όντα ήρθαν σε Πειραιά και Αθήνα κατά τις 18 Οκτωβρίου (κάπου μια εβδομάδα μετά) συνοδεία και με ασφάλεια των «Τόρρηδων», κοινώς Άγγλων.
Το αγγλόφιλο σκυλάκι τους (ΓΑΠ) το είχε έτοιμο το… γήπεδο. Ο ΓΑΠ με τον έτερο Αχαιό Πάνο Κανελλόπουλο διαλαλούσαν, κατήγγειλαν ΕΑΜ/ ΕΛΑΣ και τους οπαδούς – φίλους του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ ως προδότες! Απειλούσαν δε και με ποινικές διώξεις τον λαό. Άθλιοι. Πιστά σκυλιά των Άγγλων και των Αμερικανών… Νάνοι. Τροπάριο: «Να αφοπλιστεί ο ΕΛΑΣ». Αυτοί να έχουν Ιερό Λόχο, ορεινή ταξιαρχία, Χίτες, ασφαλίτες, κατάδικους ελεύθερους. Μάζεψαν όλο το σκυλολόι τους. Κατακάθια. Προδότες. Όλος ο εσμός, μαζί τους.
Ας φύγω από τα σκατά και ας πάω – συνοπτικά – στον αιματοβαμμένο Δεκέμβριο του 1944. Κύριος υπεύθυνος ήταν ο δοτός πρωθυπουργίσκος ΓΑΠ. Λαϊκή εκδήλωση του Αθηναϊκού λαού. Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 1944 όλα έτοιμα στην πλατεία Συντάγματος. Όμως το πρωί ανακλήθηκε! Γιατί; Για να έχουν άλλοθι ΓΑΠ, Άγγλοι για ό,τι θα γινόταν. Το ΕΑΜ ξεκαθάρισε: Αδύνατος η αναβολή τώρα, Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 1944. Τα έχουμε όλα έτοιμα… Λαοθάλασσα. 1.000.000 κόσμος και παραπάνω… Συνθήματα. «Ρούσβελτ, Ρούσβελτ. Όχι νέα κατοχή. Εθνική συμφιλίωση. Λαϊκή εξουσία. Έφταναν προς πλατεία Συντάγματος. Στοπ. Πίσω, πίσω. Όχι ο λαός. Πυρ από ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Φάτσα με το λαό. Αστυνομικός διευθυντής ο ναζί Άγγελος Έβερτ. Ρίξτε. Οπλοπολυβόλα, πολυβόλα… Μπαλκόνια, ταράτσες, παράθυρα. Λυκαβηττός, ολμοβόλα. Από τον Υμηττό. Ρουκέτες… Οδοί, πάροδοι, σπίτια έριχναν από παντού! Τετρακόσιοι και πλέον αστυνομικοί, κρυφά, φανερά με αυτόματα. Κόλαση!
Δολοφόνε Παπανδρέου… Παιδιά, Αμερικανοί δημοσιογράφοι μάρτυρες έγραφαν. Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 1944. Γενική απεργία. Ο ΕΛΑΣ ήταν κοντά στα Μέγαρα. «Έμπα μέσα. Αυτοί κατήργησαν τις συμφωνίες. Έμπα, έμπα…». Ο Άρης το είχε πει. Τι δουλειά έχουν εδώ οι Άγγλοι; Καμία νομική βάση δεν έχουν. Οι ναζί έφυγαν. ΕΑΜ, ΕΛΑΣ κάναμε υποχωρήσεις. Εθνική συμφιλίωση. «Άλλαι αι βουλαί». ΓΑΠ, Άγγλοι, βασιλείς αιματοκύλισαν Αθήνα, Πειραιά… ΓΑΠ προς Τσώρτσιλ. Οι ναζί έφυγαν. Στη θέση τους είναι το ΕΑΜ. Η Βρετανία τί κάνει; Ωμός, κυνικός ο ΓΑΠ. Ο λαός φώναζε, απαιτούσε: «Έξω η Σκομπία. Ασσοσιέτεντ προς Κόλλιερς, Λάιφ έγραφαν… Ουδείς ένοπλος ΕΛΑΣίτης ήταν. Γονείς, μικρά παιδιά. Πειθαρχημένοι. Τανκς Εγγλέζικα. Περίμεναν τον οχτρό λαό! Έβερτ. Κατόπιν πρωτοβουλίας του ΓΑΠ (δοτού πρωθυπουργού) βιαίως διέλυσα τους διαδηλωτές! Δολοφόνοι. Κάποιοι αστυνομικοί παραδίδουν αηδιασμένοι τα όπλα τους!
Οι ηγέτες του ΕΑΜ μιλούν στο λαό από τον εξώστη των γραφείων του ΚΚΕ. Όχι άλλη κατοχή. Κάτω ο δολοφόνος Παπανδρέου. Ανεξαρτησία. Λευτεριά στο λαό. Λούφαξαν οι δολο- φόνοι. Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι ζήτησαν να είναι μάρτυρες υπέρ του λαού. Ένας μόνο αρνήθηκε. Τα είδαν, τα κατέγραψαν όλα. Υψωμένες γροθιές. Τραγούδια. Κατάρες… Αίμα. Πλατεία Συντάγματος. Οι ματωμένες συνοικίες δέχονταν τα τραυματισμένα παιδιά τους. Κάποια έλειπαν. Ήταν πολλά. Από Εγγλέζου σφαί- ρα και από Χίτες κουκουλοφόρους.
Κι αν φύγανε οι Γερμανοί ήρθαν οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι. Καινούρια κατοχή πάλι. Είκοσι οκτώ σκοτωμένοι (μόνο;). Εκατόν εξήντα λαβωμένοι (μόνο;). το αίμα χώρισε το λαό με τους δολοφόνους του. Έπεσαν οι μάσκες. Πουθενά κυβέρνηση. Μόνο τσιράκια ΓΑΠ… δεν τέλειωσε το αιματοκύλισμα. Ο Πειραιάς επόμενος στόχος. Εντολή: Χτυπάτε την «Ηλεκτρική». Αγγλικά αεροπλάνα. Τάνκς. Έριχναν. Εκεί να διαβάσετε: Δεκέμβριος 1944 (Νίκανδρος Κεπέσης). Ευτυχώς η «Ηλεκτρική» δεν… Τόσο μίσος από τους δολοφόνους. Διαβάστε: Οι Αμερικάνοι δημοσιογράφοι, ρεπόρτερ τα κατήγγειλαν. Ο ΓΑΠ, ο Έβερτ, οι Άγγλοι και ο Άγγλος πρέσβης Ρέντζιλαντ Λήπερ, κυνικοί, δολοφόνοι, εκστόμισαν: «Οι Αμερικανοί ανταποκριτές είναι φιλοΕΑΜίτες.».
Κλείνω. Τον δοτό ΓΑΠ οι Άγγλοι (αφεντικά) τον απέπεμψαν τον Ιανουάριο του 1945. Έκανε την βρώμικη, αισχρή δουλειά. Αιματοκύλισε Αθήνα, Πειραιά και τοποθέτησαν άλλο τσιράκι (Γερμανόφιλο), τον Ν. Πλαστήρα.
Κώστας Μπανιάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ