ΑΚΑΡΠΙΑ μεν σχεδόν κατά το ήμισυ της συνολικής προσδοκώμενης παραγωγής σε ακτινίδια και εσπεριδοειδή και κοντά στο 100% στις ελιές, και το άσχημο είναι ότι η απώλεια του εισοδήματος δεν αποζημιώνεται από τον ασφαλιστικό φορέα των αγροτών, δηλαδή τον ΕΛΓΑ.
Αυτό που κάνει ο ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον προϊστάμενό της στα Ιωάννινα που καλύπτει ολόκληρη την Ήπειρο και την Κέρκυρα, Γιάννη Παπαγιάννη (φωτο), είναι ότι συγκεντρώνει τα στοιχεία, τα οποία υποβάλλονται κοστολογημένα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αυτό με τη σειρά του στο υπουργείο Οικονομικών. Γίνονται εν συνεχεία οι ανάλογες εισηγήσεις και αφού σχηματιστεί ολοκληρωμένη εικόνα για όλη την Ελλάδα λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις.
Όσο για την αποζημίωση αυτή δίδεται μέσω των ΚΟΕ (Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων), πρώην ΠΣΕΑ (Πολιτικός Σχεδιασμός Εκτάκτου Ανάγκης), που όπως πάντα οι διαδικασίες πληρωμής είναι χρονοβόρες. Τα στοιχεία των ζημιών από την ακαρπία ο ΕΛΓΑ υποβάλλει τέλος του έτους, οπότε και θα γνωρίζουμε το ύψους τους, αν και όπως σημειώθηκε τις τελικές αποφάσεις θα λάβουν τα συναρμόδια υπουργεία.
Γεγονός είναι ότι τόσο από την ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) Άρτας, όσο και από τον ΕΛΓΑ Ιωαννίνων, που συνεργάζεται μαζί της, αναγνωρίζεται το μεγάλο μέγεθος της ζημιάς από την ακαρπία. Μένει να αναγνωριστεί, στο πραγματικό της ύψος, και από τα υπουργεία, από τα χέρια των οποίων εξαρτάται η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ