Πολύ τυχεροί, όλοι όσοι επέλεξαν να διαθέσουν τον ελεύθερο χρόνο τους για να παρευρεθούν το βράδυ της Τρίτης 21 του μήνα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Άρτης. Μέσα σε αυτή τη ζεστή και φιλόξενη αίθουσα έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του πολυγραφότατου συγγραφέα Δημήτρη Βλαχοπάνου «από ήλιο και στάχτη», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «24 γράμματα».
Ως μια πράξη άξια προσοχής καταγράφεται -μεταξύ των άλλων- η παρουσία και ο χαιρετισμός του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Καλ- λίνικου, ο οποίος εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τον συγγραφέα Δημήτρη Βλαχοπάνο και υπογράμμισε την προσφορά του στα γράμματα και τον πολιτισμό. Θετικό και ελπιδοφόρο γεγονός αποτέλεσε, επίσης, η παρουσία του νεοεκλεγέντος δημάρχου κ. Χριστόφορου Σιαφάκα, ο οποίος, με τη σεμνότητα που τον διακρίνει, έκρινε πως δεν πρέπει να πάρει το λόγο.
Το παρών τους στην εκδήλωση έδωσαν οι πρώην βουλευτές Παύλος Στασινός, Βασίλης Τσίρκας και Χρήστος Γκόγκας, η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Αναστασία Σίμου – Τάσιου, ο πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου και υποψήφιος βουλευτής Άρτας Ντίνος Παπαδημητρίου, ο νεοεκλεγείς Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου Μάριος Τσίρκας, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της μαρτυρικής Κοινότητας Κομμένου Ηλίας Λάμπρης, ο πρώην Αντιδήμαρχος και επανεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος Άρτας Κώστας Χαρακλιάς, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας Μιχάλης Νικολάου, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Άρτας Χριστόφορος Ψυλλιάς, η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Άρτας Φωτούλα Δεβέκου, ο πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας Μίμης Τσίρκας, ο επιζών του ολοκαυτώματος Κομμένου Βαγγέλης Βαγγέλης κ. ά.
Φίλοι και πιστοί αναγνώστες του Δημήτρη χάρηκαν δύο ώρες με έντονο συναισθηματικό φορτίο και λόγους σοφίας. Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κατερίνα Ντάση συντόνισε την εκδήλωση και αναφέρθηκε διεξοδικά στα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο γερμανικός στρατός στην Ελλάδα και στο ανοιχτό θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Η ηθοποιός, υπεύθυνη των εκδόσεων «Ιάκνις» και απόγονος δεύτερης γενιάς των θυμάτων του Κομμένου Κωνσταντινιά Δήμου διάβασε αποσπάσματα, η φιλόλογος Ρένα Μανακανάτα μίλησε για τον ποιητή και συγγραφέα Δημήτρη Βλαχοπάνο και η εκπαιδευτικός και κοινωνιολόγος, Διευθύντρια του 4ου Λυκείου Άρτας, Βαγγελιώ Μπρισένιου έκανε ένα κοινωνιολογικού περιεχομένου σχόλιο πάνω στο βιβλίο.
Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης ο συγγραφέας του βιβλίου και η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κλεοπάτρα Βασιλείου μπήκαν σε έναν ευρηματικό από σκηνής διάλογο, ο οποίος επικεντρώθηκε στο θέμα του βιβλίου, στην πρόθεση του συγγραφέα, στην επίδραση που ασκεί ο πόλεμος στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου και στα μηνύματα που έλαβαν από αυτόν οι μεταπολεμικές γενιές. Αξίζει να σημειωθεί στην ενότητα αυτή η διεισδυτική και σύγχρονη ματιά της Κλεοπάτρας Βασιλείου και ο χειμαρρώδης και απολαυστικός, όπως πάντα, λόγος του ο Βλαχοπάνου.
Όπως αναφέρει ο ίδιος στον επίλογο, το παιδί-ήρωας «από ήλιο και στάχτη» ξεπήδησε μέσα από τη βαθιά ανάγκη του συγγραφέα να δώσει μια απάντηση στο διαχρονικό ερώτημα περί ατομικής ευθύνης τόσο εν καιρώ ειρήνης όσο και εν καιρώ πολέμου, ακόμη περισσότερο. Ξεπήδησε και από την αμετακίνητη πεποίθησή του πως ο άνθρωπος είναι ικανός να πράξει το Μεγάλο καλό και το Μεγάλο κακό. Το πρώτο πλημμυρίζει την ψυχή του με την ανεκτίμητη αξία της αγάπης και τον γαληνεύει. Το δεύτερο τυραννά την ψυχή του με την κτηνωδία του μίσους και τον αποθηριώνει.
Με τη συνδρομή της ζώσας Ιστορίας και του φαντασιακού, ο Δημήτρης έπλασε έξυπνα τους ήρωές του με τέτοιο τρόπο που να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα. Έβαλε στο υψηλότερο σκαλί των αξιών τον άνθρωπο και τον ανθρωπισμό. Αντιπαράθεσε στην κτηνώδη βαρβαρότητα τη γλυκύτητα και την ομορφιά του έρωτα και ανέδειξε το ψυχικό στερέωμα πολλών άλ-λων χαρακτήρων. Μέσα από πραγματικά γεγονότα στην αφήγηση δίνει δύναμη ιαματική και παρηγορητική. Μας κοινωνεί πως οι άνθρωποι πρέπει να διδάσκονται από αυτές τις θηριωδίες όταν είναι ποτισμένες με τόσο πόνο, αίμα και θάνατο.
Πρέπει να γνωρίσεις τον πόνο του άλλου, για να αισθανθείς βαθιά μέσα σου την αξία του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Ο ναζισμός δεν πρέπει να βρει ξανά εύφορο έδαφος. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου αναδεικνύεται η απόλυτη ανάγκη να διατηρούμε αναμμένη τη φλό- γα της μνήμης, να μη συγχωρούμε στον αιώνα τον άπαντα τα εγκλήματα κατά των αμάχων και των παιδιών και να παλεύουμε για τη δικαίωση της θυσίας και την τιμωρία των ενόχων. Ο κάθε καλοπροαίρετος αναγνώστης θα μπει από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου στο συγκινησιακό του περιβάλλον, θα διδαχθεί και στο τέλος θα λυτρωθεί.
Σε ευχαριστούμε, Δημήτρη Βλαχοπάνο, για την αναγνωστική ευχαρίστηση που μας προσφέρεις με τα έργα σου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ