Του Αλέξανδρου Χρ. Κολοβού*

Ξαφνικά μετά από την εκμηδένιση της πολιτικής αξίας, στο πέρασμα της φαντασμαγορικής προσπάθειας επαναπατρισμού, των πολύ σημαντικών συνανθρώπων μας, κατά τον πρωθυπουργό μας, υγειονομικών, μας δίνει την εντύπωση ότι όλοι οι άλλοι επιστήμονες και μη, μάλλον είναι ασήμαντοι.
Ποτέ δεν ακούσαμε, όμως, ποιος ο λόγος και ποια η συνενοχή των αντιλαϊκών κυβερνήσεων στη φυγή αυτών των νέων. Ποιοι οδήγησαν τους νέους μας στην άτακτη φυγή και ποια τα ψίχουλα που τάζουνε στο βωμό του επαναπατρισμού άνευ όρων. Η δωρεάν υγεία πλέον είναι ανύπαρκτη. Όμως, ο λαμπρός εκπρόσωπος της Άρτας μας, κ. Στύλιος, μας ενημέρωσε να μην αγχωνόμαστε πια. Ήρθε – λέει – το πλήρωμα του χρόνου για την επανάκαμψη του νοσοκομείου μας. Θα πάψει πια να είναι ένα υπολειτουργούμενο Κέντρο Υγείας κάποιου ξεχασμένου ορεινού όγκου και θα αναγεννηθεί ως άλλος «Φοίνιξ».
Φυσικά αυτή η αναγέννησις θα προέλθει με τέσσερις γιατρούς, με καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών και όχι με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Δηλαδή, τρύπησε η βάρκα μας, μπάζει νερά, και εμείς βάζουμε πέτσινα μπαλώματα και μοιράζουμε κανάτια για να αδειάζουμε το νερό. Επίσης, μας ενημέρωσε ότι χάρη στο φιλότιμο των ελάχιστων στελεχών του νοσοκομείου, παρέχονται οι όποιες υπηρεσίες περίθαλψης είναι δυνατό! Ευχαριστούμε για την γνωστοποίηση. «Έχουμε πλέον φτάσει στο ναδίρ όσον αφορά το δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας και έχουμε ξεχάσει παντελώς ότι αυτό αποτελεί θεμελιώδης δικαίωμα του κάθε συνανθρώπου».
Με το πέρασμα της ισχυρής δοκιμασίας και της περιόδου μάχης με τον κορωνοϊό, φάνηκε για ακόμα μια φορά ότι ο λαός είναι παντελώς απροστάτευτος λόγω του αθωράκιστου δημοσίου συστήματος υγείας. Αντί, λοιπόν, να αποτελέσει τον «κώδωνα κινδύνου» της κυβερνή- σεως, αυτή επιδόθηκε στο γνωστό «πέταγμα χαρταετού». Η πανδημία ξεγύμνωσε στα μάτια του κάθε πολίτη, τις τεράστιες ελλείψεις των δημόσιων νοσοκομείων, όπως και την υποστελέχωση όλων των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντί- δας Υγείας. Όλα αυτά φυσικά αποτελούν μια εικόνα κατάρρευσης που προϋπήρχε και διαιωνίζεται το δίχως άλλο, ως αποτέλεσμα των αντι- λαϊκών πολιτικών μέτρων.
Ενώ, λοιπόν, τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να ενισχυθούν με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σύγχρονο και επαρκή εξοπλισμό, η κυβέρνηση «αμολά καλούμπα» με γιατρούς μπλοκάκια. Η στελέχωση των μονάδων υγείας με προσωπικό σε όλους τους κλάδους και ειδικότητες με πλήρη απασχόληση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την σωτηρία του ΕΣΥ.
Όλα αυτά έπρεπε να γίνουν χθες, γι’ αυτό λοιπόν όλοι οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας πρέπει να συμπορευθούν στον αγώνα για την γιγάντωση της πάλης ενάντια στα μέτρα κόλαφος της εκάστοτε κεντρικής πολιτικής, όπως και κόντρα στην ανυπαρξία και την εθελούσια παραδοχή κατάρρευσης του συστήματος. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πλησιάσουμε μια νέα σοσιαλιστική κοινωνία με αρωγό την κοινωνική πρόοδο.

*Ο Αλέξανδρος Χρ. Κολοβός είναι μέλος του Συνδικάτου Γάλα Τρόφιμα Ποτά Άρτας – Πρέβεζας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ